L’Ajuntament retolarà un carrer amb el nom del músic valencià Jorge Sepúlveda, al barri de Malilla. D’esta manera, València rendirà homenatge a este artista que, nascut l’any 1917 al centre històric, va ser la veu del molts dels boleros i els pasdobles que escoltaven els valencians i valencianes als anys quaranta i cinquanta del segle passat.
En el marc d’este tribut, el Palau de la Música també ha organitzat una taula redona que se celebrarà per recordar la figura d’este cantant el pròxim dijous 22 de setembre, a les 19.30 hores. Eixe mateix dia la Comissió Informativa de Benestar i Drets Socials, Educació, Cultura i Esports, aprovarà la proposta de retolar l’esmentada via pública que, fins al moment, era un carrer en projecte.
La regidora de Recursos Culturals, Glória Tello, ha informat hui d’este acord que “acosta la ciutadania a una de les veus melòdiques del segle XX”. “Es tracta de recordar i de reconèixer al cantant”, ha explicat en ressaltar que “amb este gest, València també recupera la memòria d’un republicà represalià que va ser un defensor de l’Espanya avançada en l’època del blanc i negre”.
L’edil ha recordat que “els nomenaments dels carrers no són un acte intranscendent, ja que comporten prou de simbolisme i responsabilitat”. I ha manifestat que, per això, “l’Ajuntament aposta per les peticions ciutadanes fonamentades i amb arrelament social”. En esta ocasió- ha concretat- este homenatge a Jorge Sepúlveda, nom artístic de Luis Sancho Monleón, sorgeix a instàncies d’una sol·licitud presentada per l’escriptor i crític musical Justo Romero. En el seu escrit este musicòleg explica “la grandesa d’un home que es parapetava darrere de cançós d’èxit”, i diu que “València pot recuperar part de la seua memòria històrica amb la reivindicació del valencià Luis Sancho Monleón”.
Esta proposta ha comptat amb l’aval del periodista i biògraf del cantant, Carlos Arévalo, qui ha assegurat que dedicar-li un carrer a Jorge Sepúlveda «és una mostra d’admiració i reconeixement de la memòria sentimental de la ciutat”; i del periodista Alfons Cervera, qui considera “el gest de gran altura moral i democràtica perquè suposa l’homenatge a un valencià del qual ignoràvem quasi tot, menys les seues cançons”.
Per la seua banda, la família ha manifestat el seu agraïment a l’Ajuntament. I en el seu nom, la neta del cantant, Diana Sancho, ha afirmat que Jorge Sepúlveda els va transmetre a través del seu pare la devoció per València.
Gloria Tello ha manifestat que “donar el nom d’una persona a un carrer és un dels reconeixements més bonic dels que pot fer la ciutat, un gest que permet donar a conéixer figures dels quals es desconeix part del seu passat com és el cas de Jorge Sepúlveda”, “Recordem cançons d’ell, però molts valencians i valencianes no sabien que este artista és valencià, i es tracta d’un perfil de l’àmbit de la cultura amb un gran reconeiximent internacional. Per això, ara revertim eixe oblit de la seua ciutat”.
La veu de la nostàlgia
Per últim, la regidora de cultura i vicepresidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, s’ha fet ressò de la taula redona organitzada per este auditori amb el títol “La veu de la nostàlgia. 1917-2017. 100 anys d’una llegenda del bolero i el pasdoble” a l’Almodí, en la plaça de Sant Lluís Bertran. En esta trobada, d’entrada gratuïta, amb reserva prèvia a través de la web del Palau de la Música a partir de dimarts 20, participaran Carlos Arévalo, Alfons Cervera i Justo Romero.