La 44a edició del festival Ensems s’encetà dilluns amb una festa a l’Àgora del Disseny situada a la Plaça de l’Ajuntament de València. Els assistents pugueren conéixer les propostes sonores de DJ Tekiero, Diego Navarro i DJ Cute Aggression en un acte que va formar part de la col·laboració entre el festival i València Capital Mundial del Disseny 2022.
S’ha de recordar que Ensems és l’esdeveniment dedicat a les músiques de nova creació més antic de l’Estat. Enguany, el certamen organitzat per l’Institut Valencià de Cultura (IVC) es desenvoluparà fins al 25 de setembre sota el lema #Finestres i tornarà a ser l’aparador de propostes d’avantguarda arribades de diversos punts del món.
El Palau de les Arts Reina Sofía de València, seu principal del festival Ensems, obrirà les portes del Teatre Martín i Soler el divendres 16 de setembre per a l’estrena de l’òpera de cambra Zelle: Wenn es dunkel wird (Cel·la: quan es fa fosc) de la compositora i directora britànic-xinesa Jamie Man amb textos de l’escriptor suís Peter Stamm. Tots dos han treballat al voltant de la recerca de la veritat que s’amaga darrere de la realitat en un espectacle influït pel surrealisme fosc de David Lynch, les tècniques narratives de muntatge del recentment desaparegut Jean-Luc Godard i el teatre japonés Nō. La representació començarà a les 19:30 hores i les entrades es poden aconseguir en el web del Palau de Les Arts per 20€ (https://bit.ly/ensemszelle). La producció forma part del projecte European Network Opera Academies (ENOA).
A partir de les 22:00 h, la Plaça de Viriat de València acollirà l’homenatge al compositor Iannis Xenakis a càrrec d’Alxarq Percussió i Amores Grup de Percussió amb la col·laboració de l’Orfeó Universitari de València dirigit per Francesc Valldecabres. El públic podrà escoltar Idmen B, peça per a sextet de percussió i cor mixt construïda sobre els textos de la Teogonia d’Hesíode, i Persephassa, punt de referència en el procés d’exploració de la dimensió cinètica del so. D’aquesta manera, Ensems vol recordar un dels creadors més interessants del segle passat en l’any del centenari del seu naixement.
Com ja ha passat en edicions anteriors, el festival Ensems portarà part de la seua programació a Castelló de la Plana i Alacant. Així, l’Orquestra ADDA Simfònica actuarà a l’Auditori de la Diputació d’Alacant el dia 16 a les 20:00 h sota la direcció de Josep Vicent. El programa inclourà obres de Iannis Xenakis, amb la interpretació de la peça Metastaseis;J.J Peña Aguayo, amb l’obra Mosaicos de arena errante, una fusió dels ritmes porto-riquenys i els arranjaments orquestrals amb la participació d’Spanish Brass; David Moliner, amb el concert per a percussió i orquestra Figuratio I. Mein logos; i Óscar Navarro, amb l’estrena mundial del poema simfònic Alí i Càntara. El concert també es posarà en escena el diumenge 18 a les 12:00 h a l’Auditori del Palau de les Arts de València.
Diversitat de projectes instrumentals i vocals
L’ensemble CrossingLines actuarà el dissabte 17 a les 19:00 h a l’Aula Magistral del Palau de les Arts amb un programa basat en la figura del compositor grec Georges Aperghis. Així, es podran escoltar algunes de les seues famoses recitacions per a veu sola. En aquest cas, les peces han sigut triades pel seu tractament en la seqüenciació del ritme. A més, la formació amb seu a Barcelona interpretarà l’obra L4DD del compositor valencià Pablo Carrascosa Llopis. Es tracta d’una partitura de música mixta per a veu, clarinet, percussió, piano i sintetitzadors modulars que continua els treballs previs de l’autor en el terreny rítmic.
Més tard, a les 22:00 h, SoXXI i Neopercusión es retrobaran amb la figura de Iannis Xenakis en un recital que es desenvoluparà a la Plaça de Viriat de València. Aquestes dues formacions locals interpretaran les partitures X-intersection, encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura a Esther Pérez Soriano, i Pleiades, del compositor homenatjat. La primera és una peça per a sextet de percussió disposat especialment en X acompanyada per la projecció del documental Orient-Occident d’Enrico Fulchignoni, Pierre Henry i Iannis Xenakis. La segona està dedicada a Les Percussions de Strasbourg i inclou la participació de sis metal·lòfons afinats microtonalment amb pautes bàsiques obertes i on cadascun dels intèrprets ha de crear el seu instrument i el seu so.
D’altra banda, el mateix dissabte 17, el percussionista i creador contemporani Luis Azcona estrenarà l’espectacle/EMPTY/HANDS a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló a les 19:00 h. El saragossà interpretarà les peces unhörbar. unspielbar. Nichts, encàrrec de l’IVC a Helena Cánovas; Mani.Mono de Pierluigi Billone; i (Neo)liberal sytems #4: Entertainment d’Alberto Bernal amb l’acompanyament de videoprojeccions realitzades pel mateix Azcona. El projecte plasma l’interés de l’intèrpret per la fisicitat en la manipulació del so i el joc poètic-coreogràfic de les mans. /EMPTY/HANDS també es podrà veure el diumenge 18 a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) de la capital del Túria a les 12:00 i a les 17:00 h.
Presència de les noves tecnologies
Els conjunts Proxima Centauri i E-MEX, pioners de la música contemporània, es reuniran al Teatre Martín i Soler el diumenge 18 a les 19:00 h sota el projecte Focus. Els nou músics d’ambdues formacions oferiran un concert amb una escenografia i il·luminació que combinen l’escriptura musical actual amb les noves tecnologies per a proporcionar als assistents una immersió en un univers sonor i visual únic. El programa musical inclou les estrenes mundials d’obres del compositor argentí Martin Matalon, la francesa Raphaèle Biston, el valencià Voro Garcia i la franc-suïssa Mio Chareteau.
El dilluns 19 de setembre serà el torn del Lumina Ensemble i l’espectacle Escala de blaus. El septet de saxòfons, percussió i violoncel atacarà un repertori de música de nova creació escrita per compositores i compositors valencians d’avantguarda com Ximo Cano, Àngela Gómez, David Leal, José del Valle i Iluminada Pérez, a qui l’IVC va encarregar la peça Variacions il·lumina. El repertori farà palés la relació indissociable de la terra valenciana i la mar. Així, el blau que perdura tot l’any al nostre cel i que està present en diferents tonalitats al Mediterrani és l’element identitari d’una cultura on la música exercirà de mitjà principal per a la seua expressió.
L’entrada a tots els espectacles, excepte per a l’òpera Zelle: Wenn es dunkel wird, és gratuïta mitjançant invitació. Aquestes es poden aconseguir a través del web oficial del festival Ensems: https://ensems.ivc.gva.es/programa/.
Les Trobades de Composició i activitats paral·leles
Des de fa 34 anys, el festival Ensems també acull les Trobades de Composició, punt de reunió de professionals del sector de la música de nova creació. El programa inclou conferències, taules rodones i tallers amb els objectius d’apropar la tasca creativa al públic del festival des d’una vessant més especialitzada i esdevenir un node de contacte entre creadores i creadors per posar en comú els seus processos compositius. Les Trobades s’encetaran el dilluns 19 a les 9:00 h a l’Aula 109 del Conservatori Superior de Música de València amb la participació del director argentí Martin Matalon. Per la vesprada, a les 16:00 h, hi intervindrà la cantant alemanya Frauke Aulbert.
Finalment, Ensems analitzarà el fenomen de la festa com a expressió dinàmica i complexa en els Party Studies. En aquesta ocasió, les activitats se centraran en un fenomen molt concret: la Ruta del Bacalao o Ruta Destroy. D’aquesta manera, el divendres 16 a les 18:00 h a la discoteca Spook intervindran Brandon LaBelle i Pol Esteve. Un dia després, a la mateixa hora, es farà un recorregut per les sales Spook i Chocolate amb una xarrada de Mauro Benavides i la projecció de Es Imposible No Puede Ser, apuntes para una película de vampiros en la Ruta del Bacalao, d’Andrea González. En ambdós casos, les places són limitades i es requereix inscripció prèvia en la pàgina www.ensems.ivc.gva.es.