L’estiu es calfa musicalment amb l’arribada del mes de juliol, com tots els anys. El territori valencià s’ompli de música de tota mena i naturalesa. Els clàssics romanen, els més recents festivals i concerts a l’aire lliure agafen força després de la pandèmia i les societats musicals han d’arribar a cobrir amb les seues notes, festes i celebracions una agenda exigent. Els grans cosos clàssics han tancat temporada i comencen a anunciar la pròxima. Són setmanes d’èxtasis i una pluja d’estreles aterra cada estiu amb els seus sons de glòria.
Des del jazz fins a la música clàssica, des de l’activitat de les societats musicals fins al Certamen dels Certàmens, l’Internacional de Bandes de Música de la Ciutat de València que cobreix la seua 134 edició amb un duel en el cim, entre Primitiva de Llíria i la Unió Musical de Benaguasil, dos clàssics a la recerca de la història; ambdues tenen un passat antic i pròxim al Certamen i ambdues es trobaran en Les Arts el 17 de juliol. D’aixòparlemen lasBandas, dedicant-li diverses pàgines, amb entrevistes (el president del Clarí de Llíria) i una mirada al passat en la secció Pioneres on parlem de la participació femenina en l’edició de 1939 (Pilar Higón), abans de caure en l’obscurantisme de franquisme.. Ací al costat la Unió de Llíria, el Ateneu de Cullera, La Artística de Buñol i La Armónica, la Unió Musical d’Alaquás que celebra el seu 175 aniversari. I Torrent destaca amb el concert del 50 aniversari de la Unió Musical, amb un record al fundador.
I els esdeveniments de sempre que cobreixen estiu rere estiu amb les seues cites ineludibles tot un cúmul d’oripells que s’anuncien en el periòdic, amb Monserrat en la seua 41 edició de la Setmana Internacional de Música de Cambra, a l’aire lliure, d’inusitada organització. O la 21 per la seua part a Alzira del Festival Spanish Brass de cita obligada ; no cal dir el cicle de Música medieval a l’església de Sant Joan de l’Hospital de València; i la novetat al peu de la música en els temples del concert del cor del Trinity College d’Oxford en els Jesuïtes de València
.Llíria prepara la quarta edició del Llum Fest amb la Música de les Amèriques i una llarga programació de juliol que recollim profusament en la pàgina 8 del periòdic de nostra City of Music. Cullera s’ompli també d’activitats musicals més enllà de la normalitat. El seu CullerArts reflecteix una varietat d’ofertes.
Els altres festivals de l’estiu a l’aire lliure, ampliant la informació del mes anterior, el cartell de luxe de la programació de Vivers per a omplir de so la Fira de Juliol de València.
I en l’àmbit de la música clàssica, Josu de Solaun, el nostre gran pianista ens anuncia el seu debut amb la Filharmònica de Gran Canària. Ensems ens anticipa el programa de la seua 44 edició per a setembre, que serà històrica, al mateix temps que donem compte de l’homenatge en el Palau de la Música a Teresa Berganza amb l’Orquestra de València i la mezzo Nancy Fabiola Herrera.
Això es complementa amb un contingut (no cap tot en aquest resum) d’extrema importància en aquest número de lasBandas, que també ha recollit la recuperació d’obres de l’immortal compositor Salvador Giner per a bandes, desconegudes fins ara, amb un disc dins del programa Música a la Llum de Caixa Bank, el IVC i la FSMCV que segueix amb els seus concerts d’intercanvis.