Editar cultura al nostre país té la virtut de l’heroisme, al mateix temps que el patiment de la incertesa. Més encara en temps de crisi.
Complim cinc anys des d’aquell maig de 2017 en què un grup de professionals vam tindre la gosadia de fer un periòdic en paper per a cobrir informació sobre la música valenciana tenint com a frontispici l’activitat de les Societats Musicals, tan identificadores de la nostra més peculiar identitat.
Des de la crisi financera del 2008, la de la pandèmia de 2020 i ara la de la guerra de 2022, hem viscut a la vora del sobresalt, a vegades amb més indiferències que suports. Però sobrevivim, creixem, ens expandim i arribem a més gent, en aquest cas de la música.
Fa un any, quan celebrem el quart aniversari, lasBandas ho vam dir i ara el repetim:
Aquest modest projecte que s’ha anat consolidant després de 50 números (10 per anys) des de maig de 2017. Aparentment no hauria de ser així perquè com diu el president Ximo Puig, València és Terra de música.
La música es el principal valor identificador de la nostra personalitat com a poble, almenys de la nostra identitat cultural, homogènia, constant, ancorat des de centenars d’anys. Varem iniciar-ho perquè teniem com a objectiu informar de l’activitat ingent de la música en les nostres vides i en les nostres convocatòries ciutadanes.
Va ser el resultat d’un procés que ve de 2011 quan iniciarem els treballs que portarien a la publicació de la enciclopèdia “Les Bandes de Música de la Comunitat Valenciana. Les societats musicals”; més de 700 pàgines i un recorregut històric del moviment bandístic. Més de 100 redactors i una il·lusió intel·lectual de caràcter patrimonial.
Des d‘aleshores, vam saber de seguida que era una eina important per a consolidar al moviment bandístic valencià com un element patrimonial valencià d’obligat reconeixement. Hui, les societats musicals són Bé d’Interés Cultural (2018) i Manifestació Representativa de la Patrimoni Cultural Immaterial d’Espanya (2021).
Això no hauria sigut viable sense l’enciclopèdia, però tampoc si no haguérem exercit com a periodistes en fundar, fins i tot abans, un diari en línia, www.lasbandasdemusica.com i després el periòdic mensual en paper lasBandas que té el lector entre les seues mans i del qual celebrem el seu cinqué aniversari.
Les cifres
Hem demostrat aquests anys la realitat del nostre lema “tota la música és banda”; des del principi vam anar incorporant noves formes expressives musicals i hui som l’únic periòdic valencià, en línia i en paper, que s’ocupa exclusivament de tot tipus de música, amb una ocurrència tan gràfica com encertada: «De Mozart al Heavy Metal” però hem mantingut la fidelitat a les Societats Musicals i la FSMCV –amb la màxima comprensió i ajuda perquè estan passant el mateix calvari–, amb un 63% de l’espai del periòdic i milers de notícies anuals en el diari en línia.
Ara estem auditats per OJD i per Google Analytics i els resultats confirmen les dades anteriors (sempre hem estat auditats). Més de 3.800 exemplars de lasBandas arriben als compradors; més de 3.700 subscriptors; és a dir entorn dels 7.500 repartits mensualment per tota la geografia valenciana. I segons dades EGM estaríem per damunt de 25.000 lectors pel ràtio d’impacte de cada exemplar.
Fa un any remodelem el diari en línia i les dades no s’han fet esperar. Amb més de 2.000 notícies anuals publicades les xifres ens han portat a tindre més de 125.000 vistes de pàgina concretes sobre unes entrades de més de 300.000. Dades de Google Analytics.
El ve i el va de les subvencions
La nostra vocació valenciana està acreditada des de fa dècades en la nostra activitat editorial, des de la nostra participació en la reconstrucció de l’Editorial Prometeo, passant pel repte del portar el valencià a l’escola en la dècada dels 80′, i un llarg etcètera; una vocació que mai ens ha abandonat.
Des del 2017 i 2018 concorrem a les subvencions d’ajuda als mitjans de comunicació per l’ús preferent del valencià –sempre amb el respecte estatutari a les zones castellà parlants–; i les nostres portades s’han editat en valencià al 100%. Però la Generalitat va deixar de concedir subvencions en les convocatóries de 2019 i 2020 i estem patint problemes de supervivència per l’enorme forat causat. No demanem responsabilitats ni tan sols explicacións… que se’ns tinga en compte, solament ,com als altres mitjans afectats pel patiment que ens acosta al abisme.
D’altra banda, el món de la publicitat està en mans d’agències especialitzades en administrar recursos públics publicitaris, furtant al polític de la seua capacitat decisòria que li és pròpia democràticament. És una incongruència administrativa i fins i tot constitucional. I estem patint per no tindre aquestes empreses criteri diferenciador sobre el periodisme de proximitat i especialitzat, aquell que sempre defineix millor la identitat d’un poble.
Vam estar a punt de claudicar quan va aparéixer al març de 2020 el coronavirus, però resistim per allò que resistir és véncer, encara que no és menys cert que encara continuem lluitant per sobreviure.
No ho hauríem aconseguit de no tindre un equip de treballadors i professionals, de gent que sempre ha valorat més la seua responsabilitat en un projecte de qualitat que en els seus propis i legítims interessos. El nostre etern agraïment.Continuem fem país malgrat qui li pese.