Es tracta d’una recreació d’este clàssic de Berlanga traslladat al present, amb personatges i situacions pròpies de la societat valenciana actual
En l’Any Berlanga, ASSAIG-Grup de Teatre de la Universitat de València va retre el seu propi homenatge al cineasta valencià amb l’estrena a La Nau de la primera adaptació dramàtica de la seua pel·lícula ‘Plácido’, recuperant el títol original de l’obra fílmica: ‘Convida un pobre a la teua taula’. L’obra se n’apuja ara a les taules del Teatre El Musical on es representarà dijous 17 de febrer, amb el recolzament de la regidoria d´Acció Cultural, amb direcció de Pep Sanchis i Núria Martín, i text de Javier Sahuquillo i Borja López Collado.
Amb este títol, ASSAIG ha recuperat el nom original de la pel·lícula ‘Plácido’, permetent el diàleg amb el present. Segons apunta Pep Sanchis, “hem treballat sobre el món que planteja el cineasta, un creador compromés amb la societat i l’ésser humà, i l’hem trasplantat al present, als personatges, les situacions i la crítica social de la nostra realitat”.
“Per a esta comesa, s’han utilitzat els ingredients que planteja l’obra mestra de Berlanga: un tètric i fosc conte de Nadal on l’home és llop per a l’home, els diners no coneixen més referent que ells mateixos, i la província i les seues gents són tot allò fora de la M-30. La crisi econòmica i els desafiaments de supervivència de les classes més desfavorides, la caritat privada com a motor solidari enfront de l’abandó sistemàtic de l’Estat a la seua ciutadania i l’humor, la mala bava i la ironia àcida com a mecanismes de denúncia dels abusos de les classes privilegiades i els seus tentacles situats en el sistema financer i polític”, ha detallat el creador de l’obra.
Tot això és ‘Plácido’, de García-Berlanga, i tot això és el repte al qual s’ha enfrontat la nova producció d’ASSAIG amb l’adaptació teatral ‘Convida un pobre a la teua taula’, un projecte ambiciós, generós amb l’autor, que respecta la seua cosmovisió i trasllada el llenguatge audiovisual al llenguatge teatral.
En definitiva, l’obra és una metamorfosi que partix del respecte “reverencial i sagrat al material original” i aterra al més pur estil Berlanga: des de la irreverència, traint-se a ell mateix, des de l’acidesa més corrosiva, el desafiament institucional i el menyspreu cap als paradigmes d’allò políticament correcte.
SinopsiSINOPSI: És 24 de desembre a València, una ciutat de províncies. El Consell Valencià de Benestar Social, amb el patrocini d’un magnat de l’alimentació, ha organitzat una campanya nadalenca amb el títol ‘Convida un pobre a la teua taula’. D’altra banda, Plácido, un rider de 60 anys, és contractat per dur, de manera sostenible, els sopars a les diferents cases, però se n’adona d’un problema molt greu: ha de pagar el préstec hipotecari i no té prou diners.