Les principals associacions professionals del sector se senten maltractades i sol·liciten una reunió urgent amb Ana Barceló per a reactivar la taula de treball paralitzada des de juny.
Les empreses musicals han sigut de les quals més han patit les conseqüències d’aquesta crisi i senten que no estan tenint el mateix tracte que la resta dels sectors productius en la desescalada. El mes de maig es va activar una taula de treball per a estructurar un procés de desescalada que es revisara quinzenalment i continuar avançant en funció de la incidència del virus. El mes de juny aquesta taula va quedar paralitzada i ha obligat el sector a mantindre les mateixes restriccions durant la temporada alta de concerts, dificultant fins a l’extrem la viabilitat de la seua activitat.
Davant la gran evolució que s’està produint en el calendari de vacunació, i en un sector que ha demostrat ser segur en la Comunitat Valenciana, sense registrar contagis des de l’inici de la pandèmia, la indústria musical no comprén que no es puguen aplicar mesures més flexibles en la desescalada com sí que s’estan aplicant en altres sectors. La música en directe viu estigmatitzada, penalitzada i abocada a una situació d’incertesa que dura ja més d’un any i que ha provocat una caiguda del consum cultural en més del 40%.
Les empreses promotores i els organitzadors de concerts creuen que ja es podrien ampliar els aforaments dels recintes de manera segura, amb públic dempeus, amb certificat de vacunació i amb totes les mesures preventives necessàries. Es tracta de mesures que s’estan aplicant en la majoria dels països europeus (Alemanya, Anglaterra, Països Baixos, França, etc.), i també en altres sectors productius valencians i espanyols i que, en canvi, la Conselleria de *Sanitat manté inexplicablement bloquejades per a l’àmbit musical.
Per això, les principals associacions professionals de la música en directe en la Comunitat Valenciana (Associació de Promotors Musicals (MusicaProCV), L’Associació de Festivals de mitjà format (PROMFEST), la Federació d’Oci i Turisme (FOTUR) i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEVIM), han sol·licitat a la consellera Barceló reprendre les taules de treball que es van acordar el mes de maig passat per a consensuar pautes de desescalada que permeten garantir la seguretat i també la viabilitat de l’activitat musical. La música en directe genera diversos centenars de milions a l’any d’ingressos directes i milers de llocs de treball. La pandèmia ha provocat una caiguda del 80% en la facturació anual.