El festival, referent a la música de cambra del territori va ser un èxit tot i les restriccions per la COVID
La tercera setmana de juliol, entre el 19 i el 24, Montserrat va viure amb més ganes que mai la seua Setmana Internacional de Música de Cambra. Després d’un any suspesa a causa de la pandèmia, aquest festival va celebrar la seua XL edició amb artistes de la talla dels solistes de Covent Garden o dels Spanish Brass.
Joves músics de cambra
La setmana prèvia al festival, es va celebrar la huitena edició del Premi de Joves Intèrprets de Música de Cambra de Montserrat. En esta ocasió es van presentar sis grups. El jurat, format pels professors Manuel Tomàs, Bernardo Mora i Àngel Escútia.
El primer premi, que es va lliurar el divendres 16 de juliol, va anar per al quartet de saxòfons “Occidit Quartet”. El grup es tracta d’una formació nascuda sota el paraigua formatiu del Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d’Alacant que en un curt període de temps, ha aconseguit una gran força i una musicalitat extraordinària, d’acord amb l’opinió unànime del jurat d’aquesta edició del Premi Joves Intèrprets de Música de Cambra de Montserrat.
El quartet de saxòfons “Occidit Quartet” es va emportar el Primer Premi de Joves Intèrprets de Cambra de Montserrat
D’aquesta manera, es clou una edició, que ha constituït el pòrtic a la 40ª Setmana Internacional de Música de Cambra en aquesta vila de la comarca de la Ribera i, ha estat una bona excusa per escoltar la música clàssica, interpretada per joves músics arribats des de diversos punts cardinals de la geografia peninsular.
Amb aquesta huitena edició, se li dona continuïtat a un premi d’interpretació que ha fet gaudir els amants de la música clàssica, del bon fer d’estes formacions cambrístiques joves, que aspiraven a aconseguir el guardó d’enguany.
Viatge de la Edat Mitjana fins als nostres dies
La programació del Festival de Montserrat va ser d’allò més variada. La prova està en el fet que una de les seues actuacions estrela va ser la del grup de música antiga Capella de Ministers amb el cor de la Generalitat Valenciana tots dos dirigits pel professor i investigador musical Carles Magraner.
Aquestes dues sòlides formacions van fer possible que els cants profètics de l’època, es barrejaren amb altres de tall místic i civil, estrets del “Llibre Vermell” compilat per l’abat Oliba de Ripoll i, van aconseguir transportar l’auditori als sons i les maneres de fer música en aquella època d’ara fa més de 800 anys.
La Capella i el Cor de la Generalitat, van suggerir una travessia pels pentagrames amagats i oblidats als racons del silenci d’aquells segles, mitjançant un programa interpretat amb el mateix rigor musical, tot mostrant davant l’auditori de la Setmana Internacional de Música de Cambra de Montserrat, la seua maduresa professional.
Obres de les Cantigues del rei Savi, el drama per a la Festa d’Elx, i d’altres provinents de l’esmentat Llibre Vermell, juntament amb el “Cant de la Sibil·la”, van configurar el repertori que van estar molt ben acollit pel públic assistent.
La Capella de Ministers i el Cor de la GVA van interpretar obres d’Alfons el Savi o del Misteri d’Elx, entre altres
Per la seua part l’actuació del Grup de Percussió Amores també va suposar un viatge a l’Edat Mitjana. En aquest cas, que va estar barrejant amb un altre a molt pocs anys de distància amb la música del compositor del segle XX, Karheinz de Mödrath.
La interpretació del Grup Amores de Percussió, acompanyat de les sopranos Maria Macià i Èlia Casanova, va atrapar l’atenció del públic present en la segona jornada de la Setmana Internacional de Música de Cambra de Montserrat, des del primer compàs en què, van obrir programa amb l’obra “Karitas Abundat” d’Hildegarda de Bingen.
Davant d’un auditori expectant, el grup, mostrà el que són capaces d’interpretar amb un format poc habitual als concerts de cambra i, que no va deixar indiferent cap assistent a la segona jornada de la Setmana Internacional de Música de Cambra de Montserrat dels Alcalans.
El Grup Amores va barrejar obres de compositors separats per més de 800 anys
És així com, el Grup Amores, sempre sap treure les millors notes musicals existents a l’interior dels instruments que fan servir, amb el suport de les grans partitures en què es mostren unes composicions distants quasi 900 anys de diferència. Ha estat així com l’abadessa benedictina i el compositor contemporani Karheinz de Mödrath, han estat presents en aquest concert de la plaça de Montserrat.
Eminentment valencians
Un altre tret significatiu de la XL Setmana Internacional de Música de Cambra de Montserrat va ser la presència preeminent d’artistes valencians. De fet cada nit va haver-hi algun artista del territori damunt l’escenari de la plaça de Montserrat. A més a més dels ja esmentats Grup Amores, Capella de Ministers i el Cor de la Generalitat Valenciana, van ser molts altres valencians els que van estar protagonistes d’aquest festival.
La plaça de l’Ajuntament de Montserrat, va estar testimoni del primer concert de la XL Setmana Internacional de Música de Cambra, que va córrer a càrrec del catedràtic de trompeta i director del Conservatori de Castelló, Vicent Campos, acompanyat pel violinista Enrique Palomares sustituint al rus Vasko Vassilev, absent per causa del Covid, i els solistes de “Covent Garden”.
L’auditori de la plaça Major de Montserrat, va poder comprovar, el timbre càlid i la sonoritat lleugera i versàtil que aquesta formació imprimeix a les partitures programades, que van incloure “La cançó de la rosella” de Salvador Seguí; “Passacaglia per a violí i viola” de Johann Halvorsen i el “Concert en Si bemoll Major per a trompeta i cordes” de Tomasso Albinoni, en la primera part, mentre que la segona va estar ocupada per la totalitat de “les quatre estacions” de Vivaldi.
Vicent Campos i els solistes del Covent Garden van passar d’obres de Salvador Seguí a Vivaldi
Així doncs, el programa d’obertura de la Setmana de Música de Cambra de Montserrat, va posar de manifest, el full de ruta que va seguir el festival en aquesta ocasió.
També van ser protagonistes del festival els Premis Nacionals de Música del 2020, Spanish Brass. Les partitures interpretades pel quintet “Spanish Brass” a la plaça de Montserrat, durant la XL Setmana Internacional de Música de Cambra, van substanciar l’existència de partitures pensades per a aquest tipus de formació.
La diversitat d’autors va estar la proposta que aquest guardonat quintet van posar sobre els faristols i, d’aquesta manera, va ser com les persones assistents a la vetllada musical de Montserrat, van poder gaudir d’Spanish Brass. Un projecte que conta històries reals mitjançant la música, escrita segurament per a finalitats ben diverses, però que el quintat sap adaptar com a guant a la mà.
S’ha de dir que tot i que Spanish Brass sol utilitzar diferents recursos interdisciplinaris en les seues aparicions sobre els escenaris, en aquesta ocasió, les històries van estar narrades de tal manera, que van aconseguir oferir una versió única i inèdita emocionalment parlant.
Spanish Brass, com sempre, va triomfar a la Plaça Major de Montserrat
La utilització de l’ampla gamma de la família dels instruments de vent-metall, amb aqueixa sonoritat rica en timbres, van permetre gaudir d’una interpretació i ambient diferents del que sol ser habitual en aquests casos.
El clarinetista de Montserrat, Juan Ferrer amb l’Orquestra de Cambra del Collegium Instrumentale de València van ser els penúltims en pujar a l’escenari de la XL Setmana Internacional de Música de Cambra. Cinc van estar les obres que van saber oferir a l’auditori reunit en la nit del divendres 23 de juliol, a la plaça de l’Església de Montserrat, lloc en què cada nit es desenvolupa la XL Setmana Internacional de Música de Cambra.
Juan Ferrer i la resta del conjunt que configura aquesta agrupació ocasional, van atrapar l’auditori, mitjançant contrastos dinàmics i expressius, cadències atrevides i un ampli color de so, que atorga a les partitures triades, una bellesa especial i personal.
No debades, les obres musicals elegides perquè configuraren el repertori van resultar tot un encert, ja que van captivar la sensibilitat del públic assistent, des del minut zero.
Hom es va adonar del treball de conjunt oferit, de la coherència i honestedat apassionant, i de l’èmfasi que demanaven els temps molt ràpids, amb línies melòdiques ben marcades i especialment denses, juntament amb harmonitzacions lleugeres i atacs contundents amb aire percussiu.
L’artista local, Juan Ferrer va omplir les localitats de la XL edició del festival
La nota internacional la va donar l’Orquestra de Cambra Russa de Sant Petesburg, que, sota la conducció del carismàtic director Juri Gilbo i la interpretació del primer violí Vadim Tsiubulevsky, van ser la delícia de les persones aficionades més exigents. Així es va tancar la XL edició de la Setmana Internacional de Música de Cambra de Montserrat que, tot i les restriccions va ser tot un èxit.
L’alcalde de Montserrat, Josep Maria Mas i Garcia mostra agraïments
“Satisfacció i agraïment en nom de tota la corporació municipal i en el meu propi a totes les persones que han participat amb l’organització i amb les representacions musicals, per la magnífica Setmana que hem organitzat entre totes i tots, i molt especialment al públic assistent que cada nit ha omplit la plaça, la qual cosa ens dona més força si cal per a continuar programant i organitzant la nostra Setmana Internacional de Música de Cambra. Moltíssimes gràcies a totes i tots, i fins a l’any vinent amb més música a la fresca i a la llum de la Lluna”.