El Ministeri de Cultura no rectificarà el decret que vincula l’origen de les societats musicals. Deprés de setmanes convulses a nivell polític i cultural per la publicació del Reial Decret 229/2021 on es reconeixen les societats musicals de la Comunitat Valenciana com Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, el Ministeri de Cultura argumenta que no rectificarà el paràgraf conflictiu perquè consideren que s’ha malinterpretat l’origen.
La resposta del Ministeri de Cultura sobre els polèmics orígens de les societats musicals valencianes va ser contundent considerant que s’havia «malinterpretado las frase sobre los posibles paralelismos entre las bandas de música valencianas y los coros Clavé, que en ningún modo expresa nada más allá que su relación con el fenómeno asociativo popular en torno a la práctica musical y la democratización de la cultura del siglo XIX. No puede atribuirse en ningún caso a esta afirmación la lectura de un origen foráneo o la creación misma de las bandas como agrupaciones instrumentales».
Per tant, el Ministeri de Cultura no rectificarà el Reial Decret 229/2021, del 30 de març, on es declaraven les societats musicals de la Comunitat Valenciana com Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. El punt polèmic era la vinculació dels orígens amb els cors Clavé de Catalunya.
«El Ministeri de Cultura no rectificarà el Reial Decret 229/2021, del 30 de març, on es declaraven les societats musicals de la Comunitat Valenciana com Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial»
Una afirmació que va provocar un tsunami de reaccions al respecte, des de molts sectors de la política, Diputació, Corts, ajuntaments i també de la cultura i del sector musicals en concret, amb nombroses societats musicals de la Comunitat Valenciana que també han demanat explicacions al respecte i una rectificació per part del Govern. Però no va a produir-se cap rectificació perquè des del Govern consideren que «en la elaboración del expediente» no van intervindre.
Altre argument del Ministeri és que l’elaboració de l’informe de l’expedient no va ser invenció seua i que va contar amb representants de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Un text que va presentar i aprovar el Consejo de Patrimonio Histórico el mes de novembre de 2020 i ratificat també per la Universitat de València. A partir d’acíhi ha un període després de la incoació de l’expedient, mitjançant Resolució del 21 de desembre de 2021, on es va presentar a informació pública i es podien presentar al·legacions.Una publicació prèvia de l’avantprojecte que no va rebre cap al·legació, com queixa, cap comentari. O ningú no el va llegir o no se li va donar tant d’importància al cas o no va resultar tant d’escandalós en eixe moment. Per tant, i sense cap culpabilitat del Govern central, l’expedient va continuar endavant. Fins que es va produir la recent publicació i que va provocar la recent polèmica.
«Hi ha un període després de la incoació de l’expedient, mitjançant Resolució del 21 de desembre de 2021, on es va presentar a informació pública i es podien presentar al·legacions»
Una mala interpretació o mala fe en la redacció són els dos punts de vist d’un text que, aparentment, ha deixat de banda el que devia ser una bona notícia: la Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de les societats musicals de la Comunitat Valenciana. La presència dels cors de Clavé catalans poden interpretar-se com un paral·lelisme d’un fenomen associatiu popular sobre la pràctica musical i la pròpia democratització de la cultura del segle XIX. I no tant un origen català estricte i sense discussió sobre els orígens de les bandes valencianes que contrasta amb les moltes proves documentals històriques de bandes valencianes sorgides dècades abans dels cors catalans.
FSMCV respon
Des de la FSMCV consideren que en tota esta situació el seu objectiu fonamental ha estat en tot moment «treballar perquè eixe paràgraf del BOE es modifique». I consideren que des d’un primer moment s’han dirigit al Ministeri amb eixa finalitat i han treballat en eixe sentit sense descans. I que han fet tot l’esforç possible i què són conscients que es tracta d’un Reial Decret, però que amb el suport conjunt de Les Corts que aprovaren per unanimitat una proposta per a modificar el text del BOE.
«La importància de la declaració de Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. Un fet molt més important per a les societats musicals que la pròpia polèmica»
I tornen a reiterar el que ha de ser realment important en tota esta història: la importància de la declaració de Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. Un fet molt més important per a les societats musicals que la pròpia polèmica que, al cap i a la fi, no aporta més que rectificar una qüestió indubtable per a la societat valenciana i que només es tracta d’una errada ‘burocràtica’. I què la declaració és molt més important per al futur de les societats musicals valencianes per les ajudes que comporta i per moltes més avantatges que suposen un avanç sense precedents.