El projecte forma part de ‘CaixaBank Escolta València’, una iniciativa que a més, convoca beques per a estudiants de les escoles de música, el ‘Concurso CaixaBank de Orquestas de la Comunidad Valenciana’, convoca ajudes per al sector musical, i també busca la recuperació del patrimoni amb ‘Música a la Llum’
L’Alqueria Julià ha sigut presentada oficialment, com a la ‘Casa de la Música’ el passat dimecres 7 de juliol. Aquest espai, cedit per CaixaBank, és, des del passat octubre la seu de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).
En l’acte de presentació, que va ser retardat amb motiu de la pandèmia, van participar el director territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, Xicu Costa, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, acompanyats de la presidenta de la FSMCV, Daniela González. A més, també van ser presents la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, i el president de la Diputació de València, Antoni Gaspar, entre altres autoritats.
L’entitat financera ha invertit 3,5 milions d’euros en els treballs de rehabilitació, recuperació i restauració d’un edifici emblemàtic per a la ciutat. L’Alqueria Julià, que va albergar el Col·legi de Santa Bàrbara fins als anys 90 del segle passat, està dotada de l’equipament necessari per a convertir-se en un important centre musical de València, en el qual es desenvoluparà també una important activitat social i cultural.
L’historic immoble, cedit a la FSMCV, està dotat d’una sala d’assajos amb capacitat per a unes 200 persones, biblioteca, videoteca, fonoteca, sala de partitures i diferents zones per a ús cultural i espai expositiu d’important valor arquitectònic.
La rehabilitació de l’Alqueria Julià s’emmarca en la iniciativa ‘CaixaBank Escorta València’, posada en marxa en 2014 i que, a més, contempla, entre altres iniciatives, una convocatòria de beques per a estudiants de les escoles de música, el ‘Concurs CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana’, la ‘Convocatòria d’ajudes al sector musical valencià’ i el projecte de recuperació de patrimoni ‘Música a la Llum’.
Durant l’acte de presentació, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha manifestat que l’Alqueria Julià serà, a partir d’ara, “una metàfora del nostre patrimoni musical” i ha agraït a CaixaBank la seua aposta per la recuperació d’aquest edifici emblemàtic. El cap del Consell ha assegurat que en la Comunitat Valenciana “la música forma part del nostre patrimoni i ens fa diferents i singulars com a poble”, i ha destacat la importància de les societats musicals valencianes com a espais de “convivència, dinamització i cohesió social, arrelades amb força en els municipis de la Comunitat”. Finalment, el president ha realitzat un reconeixement a la Federació de Societats Musicals i als músics, tant professionals com anònims, pel seu suport amb diferents iniciatives en els moments més complicats de la pandèmia.
La presidenta de la FSMCV, Daniela González, ha agraït a CaixaBank la cessió d’aquest immoble, que suposa «culminar una reivindicació històrica per part de la Federació i que, des d’ara, es converteix en la ‘Casa de la Música’ i de totes les societats musicals de la Comunitat Valenciana”.
“Es tracta d’un espai extraordinari, declarat Bé d’Interés Cultural, que alberga un altre Bé d’Interés Cultural com són les nostres societats musicals i que convertirem en un espai viu, on puguem desenvolupar l’àmplia varietat d’activitats culturals que giren entorn del nostre col·lectiu”, ha apuntat González.
Quasi 2.000 metres quadrats
L’Alqueria Julià, propietat de CaixaBank, va ser declarada Monument Artístic Nacional en 1978 i Bé d’Interés Cultural en 2007, la qual cosa suposa la figura de més alta protecció per a un edifici a la ciutat de València. Està construïda en una parcel·la de 1.986 metres quadrats, amb una construcció de 692 metres quadrats distribuïts en dues plantes i una torrassa de 51 metres quadrats addicionals.
Seu de la FSMCV
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), que compta amb més de 500 associacions musicals, té en l’Alqueria Julià la seua seu social i administrativa des d’octubre de 2020, i desenvolupa en l’edifici la resta de la seua activitat cultural, com les que desenvolupa el seu Centre d’Estudis i les seues agrupacions musicals, així com les labors de formació i investigació, o la instal·lació de l’arxiu de la Federació.