– La programació continua fins al diumenge 11 de juliol, amb els directes d’Aljub, San Salvador, Josep Aparicio ‘Apa’, Los Hermanos Cubero i Carraixet, entre altres
Després d’un exitós primer cap de setmana, la 4a edició del festival Polirítmia, organitzat per Cultura de la Generalitat a través de l’Institut Valencià de Cultura, emprén l’eix central de la seua programació, que s’allargarà fins a l’11 de juliol.
Aquest dilluns, a la plaça de l’Ajuntament de València, el públic gaudirà a la fresca del grup Aljub, quintet liderat pel multiinstrumentista Joansa Maravilla, que compta amb la veu melismàtica de Rafel Arnal, director artístic del festival Polirítmia. Juntament amb Andrés Belmonte, David Gadea i Ales Cesarini, presentaran l’àlbum ‘Cor de magrana’ en un concert molt especial amb motiu del 20é aniversari del projecte, durant el qual pujaran a l’escenari sis artistes convidades: Elma Sambeat i les cinc germanes Giner, del grup Carraixet.
El dimarts 6 serà el torn de Laüsa, quartet francés que fusiona la música gascona tradicional amb el ‘jazz’, el ‘rock’ i altres ritmes moderns, per a compondre un repertori centrat en el ball. Un gran projecte de recerca artística que ha aconseguit reviscolar la música occitana dins de l’escena actual, i que ara, gràcies al Polirítmia, desembarca a València.
El 7 de juliol, dimecres, rebrem la compositora, multiinstrumentista, cantant i investigadora francesa Eléonore Fourniau. Acompanyada del seu ‘ba?lama’ i la seua viola de roda, cantarà als pobles d’Anatòlia i Mesopotàmia al costat dels també multiinstrumentistes Sylvain Barou, Ersoj Kazimov i el valencià Efrén López. Des d’un punyent lament kurd fins a un poema espiritual aleví, passant per melodies de ball en cadena de la tradició de les noces, Fourniau ens farà transitar per un paisatge que, des de fa deu anys, és també el seu.
San Salvador farà gala de la seua força escènica el dijous dia 8. El sextet de Corresa (Nova Aquitània, França) presentarà al públic valencià el seu primer disc d’estudi, ‘La Grande Folie’. La polifonia occitana és el punt de partida d’aquest col·lectiu embarcat en la recerca del folklore universal, però arrelat a les profundes tradicions de trobadors de la seua regió. Un concert radical a sis veus, dos tambors, dotze mans i una pandereta, combinant l’energia i la poesia crua de la música popular amb l’orquestració acadèmica, els ritmes implacables més salvatges i la singular intensitat d’un cor ‘punk’.
Seguirem el divendres 9 amb l’actuació del godellà Josep Aparicio ‘Apa’, que pujarà a l’escenari del festival acompanyat del guitarrista Ricardo Esteve, el baixista Robert Molina i el bateria Jesús Gimeno, per a presentar ‘Sinergies’. En aquest nou treball recupera totes aquelles cançons protesta que la generació de la dècada dels anys seixanta i setanta va utilitzar per a construir la seua identitat durant la dictadura franquista. Les lletres de Luis Eduardo Aute, Paco Ibáñez, Víctor Jara, Remigi Palmero o Paco Muñoz, entre altres cantautors, passaran per la gola prodigiosa d’aquest ‘cantaor’ d’estil de primera línia.
Exitosa inauguració
L’acte inaugural va arrancar el divendres 2 de juliol amb un aplec de muixerangues i dolçaines, amb una representació de 19 colles procedents d’Algemesí, l’Alcúdia, Alginet, Cocentaina, Xàtiva, Sueca, Vinaròs, Barcelona o Alacant, entre altres indrets, que van delectar un centenar d’assistents amb una exhibició multicolor de pinets al centre de la plaça, acompanyats del grup de dolçaineres i dolçainers Muixeraina.
Ja a la nit, sobre l’escenari del Polirítmia, Xisco Feijoó va presentar en estrena absoluta el seu nou disc, ‘Peixe’, al costat de huit músics. Feijoó tornarà a visitar-nos els dies 7, 8 i 9 de juliol per a impartir el taller ‘El ball solt en la tradició gallega’. Serà dins del programa formatiu del festival Polirítmia, organitzat pel CEFIRE, a la Societat Coral El Micalet.
El dissabte 3 de juliol vam gaudir del concert de Carles Dénia. Amb una formació en quintet, el compositor, cantant i guitarrista gandià va reinterpretar el repertori del disc ‘El paradís de les paraules’, amb motiu del 10é aniversari del llançament. Al voltant de cinc-centes persones, entre espectadors, passejants i curiosos, van poder escoltar les tretze cançons d’un àlbum multipremiat que es presentava en viu, per primera vegada, a la ciutat de València.
El septet Sons d’Embat va posar el punt i seguit diumenge a la nit. Amb l’ontinyentí Pau Barberà al capdavant -compositor, acordionista, productor i director artístic del grup- van desplegar per a un aforament ple, per tercera nit consecutiva, tot un seguit de temes propis inspirats en els sons d’arrel que ens porta el vent de Sons d’Embat. Una formació diversa, procedent de València, Illes Balears i Catalunya, que va encisar el públic amb panderos, tabals, timbals, flautes, gralles i tarotes, entre altres instruments tradicionals, i l’harmonia de dues veus polifòniques.
Últim cap de setmana
Quatre seran els grups que tancaran la 4a edició del festival Polirítmia. El dissabte 10 de juliol actuaran Oscar Antolí Quartet a les 20.00 hores, i a les 22.00 hores, Los Hermanos Cubero.
El músic tortosí Oscar Antolí, establit actualment a Viena, visitarà el festival per a presentar ‘Penínsulas’, un viatge melòdic al llarg d’Ibèria, els Balcans i Anatòlia per a reivindicar la riquesa de tres cultures aparentment diferents, que mesclades convergeixen en unes arrels comunes.
A continuació, Los Hermanos Cubero, procedents de Barcelona, però naturals de Guadalajara, repassaran juntament amb la violinista María San Miguel els temes de ‘Proyecto Toribio’ i ‘Errantes Telúricos’. Dos àlbums bessons, tots dos nascuts enguany, que malgrat compartir ADN tenen un caràcter ben diferent. Enrique i Roberto Cubero fa més de deu anys que reivindiquen la jota amb un aire ‘bluegrass’, agermanant folklore i modernitat de manera sublim.
Musicants i Carraixet posaran el punt final a aquesta edició el diumenge 11 de juliol. Els primers, que actuaran a les 20.00 hores, ens proposen una travessia sonora per l’arc del mediterrani, des d’Al Zahara a les muntanyes del Rif, passant per Palestina, Egipte, Turquia, Grècia, Itàlia, Almeria i la Comunitat Valenciana. Per la seua banda, les germanes Giner celebraran amb el públic assistent l’imminent 50 aniversari de la formació del grup Carraixet amb un espectacle ple de sonoritats mediterrànies.
Tots els concerts són gratuïts, però cal reservar seient a través del web del festival (consultar ací).
Programació formativa
Les activitats formatives, orientades al professorat, ja en marxa des del 28 de juny, continuaran desenvolupant-se fins al 15 de juliol de manera virtual i presencial. Podeu consultar els tallers en consultar ací.
El Festival Polirítmia compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, Diputació de València, Universitat de València, Societat Coral El Micalet, EMT Empresa Municipal de Transports de València, l’IES Lluís Vives i l’Institut Ramon Llull, amb el qual el festival enceta dos programes de residència artística amb músics valencians a Portugal i el Marroc, i que conclourà amb una mostra en directe de l’intercanvi cultural que podrem veure en la cinquena edició de Polirítmia 2022.