El Micalet col·labora amb el Premi Iturbi, Concurs Internacional de Piano i el Festival Polirítmia que ofereixen concerts gratuïts en el Teatre Principal i la plaça de l’Ajuntament de València
La Societat Coral El Micalet i l’Associació Cultural Institut Obrer (ACIO) van celebrar, ahir, el 35é aniversari d’aquesta entitat pionera en la recuperació de la memòria col·lectiva a Espanya, raó per la qual ha rebut diversos reconeixements institucionals. L’acte en el Teatre Micalet va concitar la presència de nombroses personalitats de la cultura, la política i la societat valenciana que van secundar amb la seua presència a ACIO, hereva de la labor educativa de l’Institut Obrer de València en la Segona República.
En l’acte, es va presentar el llibre L’Associació Cultural Institut Obrer, 35 anys d’història 1986-2021, una publicació il·lustrada que aborda la història de la institució, amb trenta-cinc veus de diversos àmbits de la societat valenciana, que està encapçalada pels textos de Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana; Joan Ribó, alcalde de València, i Rosa Pérez Garijo, consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.
En 1986 va sorgir entre el exalumnat la necessitat de reivindicar un projecte educatiu que els va fer millors persones, els Instituts per a Obrers. Hui dia el projecte continua creixent, encapçalat pels seus descendents i gràcies a les amistats forjades aquests anys d’existència de l’associació, una institució fortament arrelada amb el Micalet.
Cristina Escrivà, presidenta de l’Associació Cultural Institut Obrer, indica que “els Instituts per a Obrers van ser un assaig pedagògic, regulat per Decret 21 de novembre de 1936, encaminat a formar als millors estudiants entre les obreres i obrers antifeixistes majors de quinze anys, amb capacitat d’assumir un batxiller abreujat i intensiu en quatre semestres, fins a aconseguir el títol de Batxiller”.
Igualtat i ensenyament laic
Els objectius i directrius d’aquesta iniciativa eren “la igualtat de gènere, l’ensenyament laic, científic i actiu i la seua missió va ser la de formar a dirigents, “professionals de la medicina, matemàtiques, farmàcia, literatura, etc., sorgits del poble”, segons la presidenta de l’entitat, que en l’acte va manifestar el seu agraïment als assistents i va fer un repàs de les col·laboracions i suports rebuts que recull el llibre de l’aniversari.
Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, va assegurar que “és molt especial celebrar aquest aniversari perquè els antics alumnes de l’Institut Obrer de València es reunien setmanalment ací per a recordar la seua etapa d’estudiants i les seues idees, que mantenien vives malgrat les penalitats que van haver de passar”. Pardiñas va indicar que “per a mi van ser un exemple de fermesa i fidelitat als ideals republicans, la vida passa però les idees no”.
Puig, Ribó i Pérez Garijo
Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, exposa que “vull unir-me a la celebració del 35 aniversari i fer arribar a totes les persones que han fet possible la seua continuïtat al llarg dels anys la meua salutació més cordial”. Joan Ribó, alcalde de València, recorda que “en 1989, es va retolar una avinguda de la ciutat amb el nom d’Institut Obrer de València. El municipi va voler recordar de manera permanent la presència d’aquesta experiència educativa singular”.
Rosa Pérez Garijo, consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, subratlla que els descendents són “els que han continuat amb el testimoni de fer presents els valors de l’Institut i, per tant, de la República: la construcció d’una societat més justa i més igualitària”.
En l’acte van estar diverses personalitats de la cultura, la memòria democràtica i la política com Joan Ribó, alcalde de València, Lucia Beamud, regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Isabel Lozano, regidora de Serveis Socials, i Pilar Soriano, coordinadora General del Àrea de Mobilitat Sostenible i Espai Públic de l’Ajuntament de València; Iñaki Pérez, director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment del Autogovern, Ana Noguera, membre del Consell Valencià de Cultura, Ángel González, president de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià; i José Beltrán, professor de la Universitat de València, entre molts altres. L’acte va comptar amb l’actuació del grup de música Klimt.
Coral Giner, Iturbi i Polirritmia
Per un altra banda, la Coral Giner del Micalet va oferir dos concerts amb un repertori de cançons valencianes en el Centre Cultural d’Alcàsser, el passat dia 13, i en la plaça de l’església de Macastre el 19. La societat musical acull, del 21 al 23 de juny, unes jornades culturals amb conferències, actuacions i masterclass; i continua realitzant audicions de final de curs de la Escola de Música Matilde Salvador, d’ensenyaments no reglats, i en el centre autoritzat Institut Musical Giner on s’imparteixen estudis oficials d’Ensenyament Elemental i Professional.
Així mateix, el Micalet col·labora amb dos rellevants projectes musicals com el Premi Iturbi i el Festival Polirítmia. El Concurs Internacional de Piano de València, organitzat per la Diputació de València, celebra el seu 40 aniversari i els concerts, amb pianistes d’alt nivell i entrada gratuïta per a la competició, es duran a terme en el Teatre Principal entre el 23 de juny i el 3 de juliol. El Festival Polirítmia oferirà 12 concerts gratuïts i formació en músiques i danses del Mediterrani, organitzat per la conselleria d’Educació i Cultura, l’Institut Valencià de Cultura i CEFIRE, en la plaça de l’Ajuntament de València del 2 a l’11 de juliol de 2021.
Carmelina Sánchez-Cutillas
El Micalet en A la llengua de València, activitat mensual de poesia oral, realitzarà un homenatge a Carmelina Sánchez-Cutillas, el 29 de juny, amb una lectura col·lectiva de la seua obra Matèria de Bretanya, en el 100 aniversari del seu naixement per a “reivindicar a l’escriptora i aquesta obra fonamental de la literatura valenciana en una data molt especial”, assegura Víctor Benavides, un dels organitzadors.
Llegiran un fragment de l’obra escriptores i escriptors com Encarna Sant-Celoni, Vicent Penya, Maria Carme Arnau, Josep Mir, Maria Josepa Montagut, Isabel García Canet, Carles Enguix, Hermini Edo o Roser Furió; i persones vinculades amb el món de la cultura, com el Tio Vicent, Lorda Cortés o Milde Tomás Bastid, entre altres.