A las Bandas conversem amb Cristòbal Navarro, un dels cocreadors d’esta plataforma d’educació musical nascuda a Canet d’en Berenguer.
De segur, benvolguda lectora, benvolgut lector de Las Bandas que recordes la plataforma AulaVirtualMusica.com . N’hem parlat en alguna que altra ocasió en estes mateixes pàgines, sempre per notícies relacionades amb la innovació, amb les noves maneres de fomentar la tecnologia en les aules de música o en la gamificació de l’educació musical. Però hui volem aprofundir una miqueta més. No quedar-nos solament en els titulars, sinó conéixer de primera mà com va sorgir tot, com ha anat avançant i -especialment- com s’ha adaptat AulaVirtualMusica a una pandèmia que a més d’una Escola de Música l’ha posada entre l’espasa i la paret.
Cristòbal Navarro és un dels creadors, junt a Sergi Rajadell, d’una plataforma que ‘no vol convertir-se en un mètode, ni molt menys, sols volem donar tots els recursos tecnològics als mestres i professors de les nostres escoles de música’. Aquella pretensió que va nàixer al Camp de Morverdre fa ja uns anys, s’ha mantès ferma, convertint-se en una de les aplicacions d’educació musical més personalitzada -i personalitzable- que preten barrejar les coses bones de l’educació online i les coses bones de l’educació presencial. ‘Les mateixes coses que fas a classe amb un mestre, després les pots recrear a casa de la mateixa manera’. Però després, perquè per a Navarro és fonamental la figura del mestre a l’aula. Ell mateixa ho és, de fet.
+I com naix AulaVirtualMusica.com?
-Va començar sent una aplicació per a l’Escola de Música del nostre poble, de Canet. Sergi Rajadell era el director, i jo era professor, i el que volíem era facilitar als alumnes vindre a les classes de Llenguatge Musical, que ja sabem que sempre costa més que altres assignatures… La nostra intenció era fer més atractiva l’assignatura i, a més, fer que els nostres propis alumnes i companys professors, participaren activament en l’aplicació. No ser només usuaris, sinó interacturar amb nosaltres i fer-nos propostes de millora. De fet, és un apartat que encara tenim en la web actiu i que cada any, també de manera presencial, intentem fomentar.
I amb el pas del temps, ja saps el que passa. Que si un amic d’una altra Escola de Música li demana a Cristòbal que li deixe provar l’aplicació, que si una companya de Sergi també… I allò s’ha escampat com un virus. Com un bon virus, que per a virus dolents, la COVID-19.
+Com ho heu passat durant la pandèmia?
-L’inici, com a quasi tots, se’ns va fer dur, però tampoc tant. Ja estàvem acostumats. Portem molt temps treballant online entre nosaltres i els nostres usuaris. El problema ve quan sabem que en pandèmia totes les Escoles havíen de passar-se a Internet. Moltes d’elles no estaven preparades i per això, i a través de la FSMCV (Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana), decidim posar la informàtica al servei de les nostres escoles, ja foren o no usuàries d’AulaVirtualMusica.
En un gest de generositat i germanor inèdit amb la resta d’escoles del territori, AulaVirtual va traure una versió beta dels seus continguts, com una espècie de rèplica i la van alliberar per a tots els alumnes valencians. Tot el món va quedar content: tot es va fer molt ràpid i amb una garantia de qualitat valorada ja anteriorment per moltes escoles. ‘Ens vam posar a treballar amb dos informàtics que vam contractar i que ara ja formen part de l’equip -tot i que encara no ens coneixem en persona- i vam desenvolupar un nou servei de videoconferències per donar classe a qualsevol persona des de qualsevol lloc’.
Eixa és l’altra. No totes les Escoles tenen els mateixos recursos, ni tampoc tots els alumnes. Des d’AulaVirtual es van posar les piles per adaptar i lliberalitzar una aplicació amb uns continguts que ja funcionàven i ho féien bé i fer-la accesible a tots tipus de persones. ‘Cap mestre sabia el que li esperava quan van declarar l’estat d’alarma el 14 de març. La majoria d’ells no estaven acostumats a utilitzar les noves tecnologies i açò ens ha posat a tots les piles d’un colp. També a nosaltres’, diu Cristòbal.
A ells, per exemple, aquells dies els van servir per entendre millor la notable diferència que existia entre escoles i entre alumnes. ‘Molts xiquets no tenien bon Internet a sa casa, altres es connectaven a travès de l’ordinador, altres amb la tablet i altres amb el mòbil. Tot això es va haver de readaptar. Però sempre pensant en els alumnes. Vam fer un esforç més i fins i tot vam crear pantalles multijugador perquè puguéren jugar cadascú des de sa casa de manera col·lectiva i així no perdre la sensació de companyonia. Sort que eren Falles i hi havia vacances a les Escoles. Ens va servir per actuar mes de pressa i fer-li front d’una millor manera a la situació.’
+I com han reaccionat les Escoles? Tot esforç té la seua recompensa?
-I tant! Hi ha moltes Escoles que encara no eren usuàries d’AulaVirtualMúsica i, després de la prova pandèmica s’han quedat amb nosaltres.
Actualment la plataforma compta amb més de 20.000 usuaris i més de 400 escoles. Valencianes, estatals i internacionals. Parlem de comunitats autònomes com Euskadi -quasi igualada amb la Comunitat Valenciana en quan a escoles usuàries-, Madrid, Barcelona i totes les seues escoles de música, Aragó, les Illes Balears, les Canàries, Galícia… Ah! I Mèxic, i Colòmbia, i Perú. El fenòmen de l’aprenenatge musical online valencià no entèn de fronteres.
A dia de hui AulaVirtualMusica.com té el grau Elemental complet per a totes les Escoles de Música que siguen usuàries. A més, l’any passat van traure al mercat el primer curs de Grau Professional per a Conservatoris i enguany s’estrenarà el segon. I, a més, Cristòbal Navarro, ens avança una de les principals novetats de cara l’any vinent: AulaVirtualJunior, centrada en els més menuts de la casa, de 4 a 7 anys.
‘De cara al pròxim any funcionarem com hem funcionat fins ara, però amb les coses més ben fetes. Hem après molt d’esta última experiència. A més, en juny presentem AulaVirtualJunior, un altre concepte diferent de la nostra plataforma. Molt més modular, permetrà descobrir als alumnes cada activitat. El propi mestre traçarà la línia que voldrà. Hem canviat el concepte total de la plataforma en estes edats perquè pensem que és fonamental. Per exemple, un professor podrà posar un itinerari totalment diferent a un altre. Cap AulaVirtualJunior serà igual a una altra. Tindrà un feedback molt directe amb els i les alumnes, qui seran protagonistes i podran fer partícips als seus pares fins i tot del seu aprenentatge musical i compartir-lo. Actualment al mercat no hi ha res paregut, estem agafant els materials més innovadors arréu de tot el món en quan a eduació musical infantil i estem fent-ho molt interactiu. Pensem que anirà molt bé i, a més, eixirà molt econòmic per a les persones i escoles que l’utilitzen. Volem arribar a la màxima gent possible i, sent clar, AulaVirtualJunior tindrà un preu regalat. I el més bonic és que no s’acabarà mai perquè s’actualitzarà cada molt poc temps per poder seguir traçant diferents camins d’aprenentatge entre els alumnes’.
Qui escriu estes línies aprofita per donar-li les gràcies a Cristòbal per la seua sinceritat i proximitat i desitja a esta plataforma uns camins replets d’èxits.
DESTACATS:
‘Cap mestre sabia el que li esperava quan van declarar l’estat d’alarma el 14 de març. La majoria d’ells no estaven acostumats a utilitzar les noves tecnologies i açò ens ha posat a tots les piles d’un colp. També a nosaltres’.
‘AulaVirtualJunior tindrà un feedback molt directe amb els i les alumnes, qui seran protagonistes i podran fer partícips als seus pares fins i tot del seu aprenentatge musical i compartir-lo.’