Els artistes del Centre de Perfeccionament oferiran la primera representació de l’obra ‘El tutor burlat’ el pròxim 19 de juny a Agullent
El camió escenari construït per Les Arts portarà novament com a espectacle itinerant l’òpera ‘El tutor burlat’, del compositor valencià Vicente Martín i Soler, després de l’èxit del muntatge ‘fresc i colorista’ de Jaume Policarpo en les seues diferents representacions pel territori l’any passat.
El Teatre Martín i Soler va albergar el dirmarts 25 de maig, la presentació del nou tour de ‘l’òpera sobre rodes’, amb la presència del diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, i el director artístic de les Arts, Jesús Iglesias Noriega.
Les Arts Volant és un projecte de difusió cultural impulsat des de les Arts, en col·laboració amb la Diputació de València i l’Ajuntament de València, que va nàixer en 2017 i que, fins a la data, ha permés a més de 50.000 espectadors gaudir d’un espectacle d’òpera, des de la plaça més pròxima. En aquesta edició, un total de 13 municipis rebran la visita dels artistes del Centre de Perfeccionament de les Arts, que interpretaran, per segon any consecutiu, i sobre aquest escenari mòbil la primera òpera que va escriure Vicente Martín i Soler.
El propòsit de Les Arts Vonant es apropar l’òpera a qualsevol racó del territori, amb mes força als llocs amb escassa activitat musical o on seria complicat dur a terme una representació per no tindre els mitjans tècnics o instal·lacions necessàries. Des de Vallés, amb 154 habitants, fins a Alboraia, amb 24.741, el camió de Les Arts Volant possibilitarà la primera experiència amb la lírica per a molts ciutadans i ciutadanes en les mateixes condicions tècniques i escèniques amb les quals es desenvoluparia en qualsevol teatre d’òpera.
El calendari de representacions provincials és el següent: Agullent, 19 de juny; Alboraia: 23 de juny; Alfafar: 26 de juny; Algar de Palancia, 27 de juny; Benimodo, 30 de juny; Daimús, 1 de juliol; la Font d’en Carròs, 4 de juliol; Higueruelas, 7 de juliol; Marines, 15 de juliol; Navarrés, 17 de juliol; el Puig, 18 de juliol; Sumacàrcer, 22 de juliol, i Vallés, 24 de juliol.
Per al diputat de Cutura, Xavier Rius, “després de cinc edicions, considere que l’experiència inèdita de Les Arts Volant s’ha consolidat com un referent de la creativitat valenciana. Junt amb les Arts, hem creat un producte cultural de gran qualitat i acceptació, i estem molt satisfets de poder moure’l any rere any per les nostres comarques”.
La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, va destacar que “tornem a convidar a la ciutadania de València a una representació d’alt nivell per a aprofundir en la democratització de la cultura amb l’acostament als barris d’una proposta tan estimulant com l’òpera”.
El director artístic de les Arts, Jesús Iglesias Noriega, va emfatitzar la importància del projecte, no sols per a l’obertura de l’òpera a noves audiències, sinó per l’important valor educatiu de Les Arts Volant amb l’elecció de l’obra ‘El tutor burlat’.
“Vicente Martín i Soler, el compositor valencià més internacional de tots els temps, i que va rivalitzar en popularitat amb el mateix Mozart en la Viena imperial, és encara un gran desconegut per a la gran majoria de la ciutadania”, va recordar el director artístic. “I no hi ha millor eina educativa que l’experiència artística, capaç de despertar els més diversos sentiments en l’espectador i vincular-los amb el que està descobrint. El públic de Les Arts Volant no sols descobreix l’òpera quan assisteix a una representació, sinó que també es retroba amb el seu patrimoni musical per a tornar a Martín i Soler el lloc que li correspon en la història”.
Opera als barris
A més de visitar diferents punts de la geografia valenciana, l’Opera també arribarà fins a sis barris de la ciutat. Tello ha subratllat que “l’òpera és una manifestació artística culta i refinada, que erròniament es pensava que no li anava interessar a la gent, però nosaltres volíem trencar aquestes barreres, acostar l’òpera a la ciutadania i deixar clar que aquestes representacions tenen molt a oferir”.
Les representacions dins de la ciutat de València començaran L’últim cap de setmana de setembre a l’el barri de Tendetes, Orriols i Campanar i el primer cap de setmana d’octubre en la Malva-Rosa, Cabanyal-Canyamelar i Penya-roja. “No és fàcil traure l’òpera fora dels espais condicionats per a aquesta mena de representacions, però aquest projecte l’ha fet possible gràcies a un extraordinari treball tècnic i logístic, acompanyat d’una direcció artística i uns intèrprets del més alt nivell, que es tradueix en una gran acceptació per part del públic”, ha afirmat la regidora.
El tutor burlat de Jaume Policarpo
En aquesta opereta, el albaidi Jaume Policarpo proposa una posada en escena molt cuidada, amb una estètica inspirada en les targetes postals romàntiques del segle XIX, de colors pastel. El punt de contrast l’aporta el vestuari, encomanat a José María Adame, que conjuga colors més intensos i elements actuals, que ressalten amb la il·luminació d’Antonio Castro.
El repartiment de l’obra ‘El tutor burlat’ està format pels artistes del Centre de Perfeccionament Aida Gimeno (Violante), Larisa Stefan (Dona Menica), Oleh Lebedyev (Fabrizio), Omar Lara (Pippo) i Jorge Franco (Don Lelio), junt amb el cantant valencià Gonzalo Manglano (Anselmo). José Jaime Hidalgo i Carlos Sanchis acompanyaran al piano en les representacions de l’espectacle.