L’obra està inspirada a la pandèmia del coronavirus, i és un agraïment de l’autor per als que han lluitat i lluiten perquè tot açò finalitze.
La Banda Simfònica de la Societat Instructiva Musical (SMI) Santa Cecilia de Cullera torna a confiar en el compositor valencià Saül Gómez Soler. Després de l’encàrrec que li va realitzar en 2017 de l’obra Leonardo Dreams, diumenge que ve 23 de maig estrenarà una nova composició que porta per títol Breath.
Serà a l’Auditori Municipal de la ciutat a partir de les 11.30 hores en el marc d’un concert que porta per títol “Concert per a una nova era” i que inclourà també els pasdobles Lluitant de Fernando Tormo i Paco Rico de José Luis Peiró i les obres ‘Overture to a New age’ de Jan de Haan i ‘Libertadores’ d’Óscar Navarro.
A l’hora d’escriure aquest nou encàrrec Saül Gómez s’ha vist influït pels durs moments que estem travessant, sobretot durant el confinament, a causa de la pandèmia del coronavirus. Una reflexió que parteix de la idea de la respiració (el significat del títol en anglés) i que és el fil argumental de la peça que, inicialment, reflecteix com la pandèmia, de sobte, deixa sense alé i sense respiració a tota la Humanitat, com una metàfora del caos global que es genera i s’estén a tots els nivells (econòmic, social, polític…).
Breath és també l’aparell respiratori, que es veu principalment afectat per la malaltia, ocasionant la pèrdua de milions de vides a tot el món.
Com explica el mateix autor, l’obra es divideix en dues parts contrastants amb dues estètiques totalment oposades: “Un element musical aïllat representa la casual aparició del virus en un lloc del qual no havíem sentit parlar fins llavors. A partir d’aquest moment la música comença a construir-se, igual que el virus, que busca incansablement la seua expansió. Aquesta part inicial culmina amb una saturació sonora que representa la falta d’alé i asfíxia dels afectats per la malaltia i, en general, de tota la societat en el seu conjunt”.
Per part seua, la segona secció s’inicia amb una sonoritat buida que reflecteix l’espai que genera l’absència de les persones que no aconsegueixen superar aquesta malaltia. “A partir d’ací, a poc a poc comencem a respirar de nou iniciant una gran oda que representa un nou inici, el record als quals ja no estan i l’esperança que tot el viscut ens aporte aprenentatges que ens permeten eixir enfortits com a societat”, comenta Saül.
Saül es troba molt il·lusionat amb l’estrena d’aquesta nova composició amb la qual ha volgut mostrar el seu “agraïment a tota la gent que ha lluitat i lluita perquè tot això acabe”.
A més de Leonardo Dreams i Breaths, la banda que dirigeix Carlos Garcés va anar també l’encarregada d’estrenar en 2020 Scent, un concert per a requinte i banda simfònica que li va encarregar en aquella ocasió el músic cullerense Javier Llopis, concertista internacional i director artístic del Tenerife Clarinet Fest, així com professor de clarinet en el Conservatori Professional de Música de Tenerife i de requinte en el Centre Superior Katarina Gurska de Madrid.
En la seua faceta compositiva, cal assenyalar que Saül Gómez ja ha presentat la seua Simfonia núm. 1 Stones and siga, que serà obra obligada en el Certamen Internacional de Bandes Vila d’Altea que se celebrarà el pròxim 4 de desembre.
D’altra banda, ha començat a assajar amb la banda simfònica del CIM L’Harmònica de Buñol, a la qual dirigirà com a convidat en el concert que la formació litrera oferirà el 24 de juliol a l’Auditori de Sant Lluís. Un concert molt especial per al qual ha dissenyat un programa ambiciós que inclou l’estrena a Espanya de diverses composicions de música per a banda de reconeguts compositors així com la interpretació de transcripcions mai escoltades al nostre país.
I fa una setmana, es posava al capdavant de la banda de la Societat Musical La Primitiva de Xàtiva, de la qual és titular, per a gravar un CD de composicions pròpies.