L’Alcaldessa de Xixona aplaudeix el treball de la Regidoria de Cultura que “ha treballat de valent” per no deixar de programar cultura com fora.
Isabel López Galera és l’única alcaldesa a la comarca de l’Alacantí. Des del 2015 ostenta la vara de comandament de l’Ajuntament de Xixona. Aquest últim any, com tots els alcaldes i alcaldesses de l’Estat ha hagut de gestionar un dels moments més durs que es recorden en la història recent.
La COVID-19 ha obligat als caps dels consistoris ha “mantenir un estat de tensió permanent i a prendre decisions importants sense temps per a valorar-les bé”. La periodista, ara alcaldesa de la ciutat del torró, valora positivament els esforços que han fet des del govern municipal per tal d’ajudar el més possible els veïns i veïnes de la ciutat.
P: Quin és el balanç global de la pandèmia a Xixona?
R: La primera i la segona onada van ser molt lleus. la gent va respondre amb molta responsabilitat i no van haver massa casos. Després de Nadal va ser quant més problemes vam tindre i la tercera onada va ser realment dramàtica a la nostra ciutat. Ara portem unes setmanes sense cap cas i ja podem respirar. No obstant això, un missatge que no em cansaré de transmetre als meus veïns és que hem d’estar a l’aguait. No podem relaxar-nos.
P: Com pot gestionar algú com vostè, amb una responsabilitat pública, una situació com la que hem viscut?
R: És dur. Nosaltres estem acostumats a rebre notícies o haver de resoldre algún problema qualsevol dia de la setmana i a qualsevol hora. Però no a aquest nivell. Moltes vegades haviem de prendre decisions molt complicades sese cap temps per a valorar les opcions i això em crea un estrés molt gran. Però, crec que el que més difícil he trobat ha sigut el fet d’intentar transmetre al veinat un missatge de tranquil·litat i d’intranquil·litat a l’hora.
P: A què es refereix?
R: Intentar explicar a la gent que han d’estar tranquils, que anem a sortir i que tot passarà; mentre demanes que estiguen alerta, que vagen amb mil ulls i molta cura és enviar un missatge una mica contradictori, a priori, i al que em va costar acostumar-me.
“El que més difícil he trobat ha sigut el fet de intentar transmetre al veïnat un missatge de tranquil·litat i d’intranquil·litat a l’hora”
P: Quina és la postura que l’Ajuntament de Xixona va prendre pel que fa a la cultura?
R: No podiem oblidar-nos de cap part de la societat. I la cultura és part fonamental del nostre poble. De la mateixa manera que l’esport i tantes altres disciplines. La veritat és que, pel que fa a la cultura, vam fer una tasca de modernització de l’Ajuntament a corre cuita, per tal de poder oferir cultura a través de la xarxa. I així ho vam fer. A l’estiu vam programar al Parc de la Devesa i, fins i tot vam implementar una aplicació per a facilitar la reserva per als actes.
P: Què s’està fent ara?
R: Ara al mes d’abril tenim una agenda amb actes tots els caps de setmana. Alguns online i altres presencials. Però la veritat és que des de la regidoria de cultura s’ha fet un esforç titànic per recuperar l’activitat i, encara que els actes presencials no s’ha pogut mantenir tots i les mesures són estrictes; es van redactar els plans de contingència ràpidament i la oferta cultural a Xixona no ha parat.
“La oferta cultural a Xixona no ha parat”
P: Pel que fa a les bandes de música de la ciutat, com els ha afectat la pandèmia?
R: Evidentment, la part més important de la seua activitat musical i tot la vessant social es va aturar de cop. No obstant això, la seua actitud ha sigut exemplar. Des del primer moment es van posar al servei de la societat i ens han ajudat a tots i a totes a ser una mica més feliços en aquests moments tan complicats. Van començar a gravar-se concerts amb els seus propis mitjans des de casa i, els moments del confinament més durs, ens ajuda molt a eixir de la rutina. Ja més tard vam gravar concerts sense públic i finalment, van tornar a actuar amb públic.
P: A hores d’ara, estan els assajos en marxa?
R: Des de que poden fer-ho estan assajant de diferents maneres per tal de complir els protocols de seguretat. Han assajat per cordes, a l’aire lliure i amb distàncies. És complicat però tenen una voluntat tremenda per seguir fent música i ho estan aconseguint.
P: L’Ajuntament els ha ajudat econòmicament d’alguna manera?
R: Com he dit abans, hem intentat no deixar fora cap col·lectiu. En el cas de les bandes, hem intentat, dins del que la llei permet, mantenir la quantitat econòmica que tenim estipulada als convenis, substituint alguns actes per concerts online. Però clar, hi han coses que no es poden substituir com processons o desfilades. Tanmateix, hem intentat implementar ajudes per a les associacions culturals, no sols les bandes; per tal d’intentar ajudar-les a superar la crisi.
P: Les instal·lacions municipals de caire cultural es troben totes obertes?
R: En totes estem complint estrictament les mesures de seguretat que marca la normativa; inclús estem sent més restrictius en algunes ocasions. Per exemple el Club de Jubilats no està obert. Encara que molts d’ells no acaben d’estar-hi d’acord i no entenen perquè amb el Club està tancat mentre altres instal·lacions es troben obertes, hem decidir protegir a la gent gran de totes les maneres possibles i l’Ajuntament no està disposat a ser responsable de cap contagi, i menys de risc en llocs públics.
P: Què plans tenen per al futur més proper a l’àmbit de la cultura?
R: Bueno. Seguir programant tot el que puguem. Intentarem oferir una programació el més diversa possible, respectant sempre les mesures però intentant arribar a més públic. Si aconseguim mantenir aquest nivell de contagis cero i les vacunes van arribant, pot ser puguem, cada vegada, fer programacions més treballades i amb més temps per a dissenyar-les. En qualsevol cas, del que estic ben segura és de que no deixarem de programar cultura a Xixona.