Zasmusic pretèn convertir-se en la primera empresa en cultivar, secar i fabricar canyes d’origen valencià per a instruments de vent-fusta com l’oboè, la dolçaina o el fagot.
Jordi Company – @Company_Vidal
En aquella època en la que tothom busca el seu lloc al món, Ximo Vidal (la Pobla Llarga, 1972), va decidir crear la seua pròpia empresa -ara, els moderns, diríen d’això una startup- al sòtan de casa sa mare. Ell, fagotista professional i professor a la xarxa de Conservatoris valencians, no en tenia prou. Volia més. I si em faig jo les meues pròpies canyes? I si, a més, també les faig per a altres? Clar, per a que les canyes tinguen vida musical, necessiten d’un instrument, i els instruments necessiten de fundes. I els estudiants deuen llegir llibres i escoltar discs, i, i, i… i la casa de la mare, plena de trastos.
Així va nàixer Zasmusic i des d’aleshores, junt amb Alfredo de la Asunción -també gerent i gran amic- l’empresa sempre ha estat on havia d’estar. Ara que sembla que després de l’esglai que ens ha produït la COVID-19 ens consciencia més allò local amb caràcter global -els experts ho han batejat com glocalització– Zasmusic ha decidit posar en marxa un dels projectes més arriscats i bonics que podem trobar a l’actualitat a les empreses musicals valencianes: fer les seues pròpies canyes ARUNVAL (Arundo Donax Valencià). Bé, millor dit: plantar-les, cultivar-les, secar-les i treballar-les amb la delicadesa de qui cuida un nadó per, finalment, vendre-les per tot el món. Canyes per a fagot, oboè i dolçaina cent per cent valencianes. Una bojeria? Possiblement. Una gran aposta? Sens dubte. Un èxit? El temps ho dirà.
‘L’objectiu és poder tindre la nostra pròpia canya -no silvestre- Arundo Donax en un futur no massa llunyà. És també un atractiu per als nostres clients saber que la llengüeta que van a utilitzar en els seus instruments està cultivada i treballada per la mateixa empresa que li la ven’, ens explica Ximo. ‘Ara mateixa hi ha diferents plantacions amb densitats diverses perquè a la fi és el que ens interessa per al futur, saber si eixa densitat és la correcta, l’adeqüada. D’aci dos anys descobrirem si la cosa funciona’, conclou Vidal.
DESTACATS:
‘Zasmusic ha decidit posar en marxa un dels projectes més arriscats i bonics que podem trobar a l’actualitat a les empreses musicals valencianes: fer les seues pròpies canyes ARUNVAL (Arundo Donax Valencià).’
‘En estos temps hem volgut apostar pel producte cent per cent valencià. És també un atractiu per als nostres clients saber que la llengüeta que van a utilitzar en els seus instruments està cultivada i treballada per la mateixa empresa que li la ven’.
PEUS DE FOTO:
Imatge 1: Detall d’una de les canyes amb les dimensions de diàmetre desitjades.
Imatge 2: La plantació de canya Arundo Donax valenciana entre camps de tarongers a l’horta de la Pobla Llarga.
Imatge 3: Comencen a florir les primeres canyes de la plantació.