- La complicada situació que continuem patint un any després de l’inici de la pandèmia ha obligat les autoritats a dictar una sèrie de restriccions que afecten, i molt, a l’activitat de les societats musicals. De quina manera les societats musicals de Cosomuval han vist alterada la seua normalitat per estes restriccions?
- En primer lloc cal entendre que la situació exigia prendre mesures al respecte donat que s’estava desbordant el nombre de casos per Covid. Dit això, per suposat que estes mesures ens afecten de ple, donat que la nostra activitat quant a assajos i concerts s’ha vist alterada i, en molts casos, suspesa. El toc de queda a les 10 de la nit impedeix que moltes societats puguen assajar ja que els seus membres, en la seua majoria amateurs, tenen les seues ocupacions i normalment els assajos es fan per la nit. Per tant, moltes agrupacions s’han vist obligades a suspendre’ls o, en el millor dels casos, a traslladar-los als cap de setmana. Encara que hi ha que entendre que es tracta d’un moment concret i puntual i esperem que no s’allargue molt més. Però de moment, el fet de no poder assajar implica també que no podem preparar ni realitzar concerts, i per tant, és impossible establir a dia de hui, un calendari d’activitats.
- Moltes de les Escoles de música resisteixen i continuen donant classe, encara que algunes han optat per l’ensenyament online. Pot descriure, en línies generals, la situació en l’àmbit educatiu?
- Lògicament també les nostres escoles s’han ressentit i segueixen ressentint-se per la situació. Durant la primera onada ja ens vam reinventar i això ens va servir per a adaptar-nos a la nova situació i fer les classes online en lloc de presencials. L’adaptació va fer-se en un temps rècord i la veritat és que els resultats varen ser en general molt bons. Ara en la tercera onada el que hem hagut de fer en molts casos ha sigut reduir el nombre d’alumnes per classe en assignatures conjuntes per tal d’evitar aglomeracions dins dels espais tancats i garantir les distàncies de seguretat, a més d’incrementar la desinfecció i neteja i utilitzar les mascaretes i mampares. Existeixen també algunes societats que han anul·lat les classes presencials, i les fan completament online. Finalment, hi ha centres que han donat als seus alumnes la opció de fer classes telemàtiques o assistir presencialment, amb la col·laboració dels professors, que estan jugant un paper fonamental en tot este procés. Hui en dia la Generalitat no marca en este sentit res més enllà de recomanacions, per tant les decisions les prenem nosaltres internament. Evidentment s’ha tornat a notar un xicotet minvament quant al nombre d’educands i també respecte al nombre de músics, que han decidit de moment no participar en l’activitat musical.
- La cancel·lació de les Falles ja és un fet, i també la Setmana Santa. De nou les agrupacions van a perdre una gran quantitat d’ingressos que se sumaran a les pèrdues de l’any passat. Quin ànim es viu entre els músics davant la impossibilitat de participar en passa carrers, desfilades, processons, etc?
- Ha passat un any i estem igual que en març de 2019. és una llàstima però ja sabem a ciència certa que no hauran Falles i tampoc Setmana Santa, i la resta de festes habituals entenem que falta prou perquè es reprenguen. Per suposat, l’ànim dels músics i de tots els que participen en les societats musicals està tocat. Esta impossibilitat de fer coses suposa a més unes pèrdues econòmiques molt importants que tornarem a patir com els passa també a altres col·lectius de l’àmbit fester en general.
- Cosomuval ja va demanar a l’Ajuntament el seu suport per a suportar pèrdues que en juny de 2020 s’aproximaven als 700.000 euros i el consistori va destinar una partida al sector cultural a les quals han pogut accedir les societats musicals de la ciutat que han rebut quantitats entre els 1200 i els 3500 euros. Quina és la situació? Estes ajudes són suficients?
- Doncs estem quasi com al principi de la pandèmia. La situació segueix sent igual de complicada encara que sí és just reconèixer que l’Ajuntament, arran de les nostres demandes, va posar en marxa unes ajudes econòmiques per tal de pal·liar, almenys parcialment, la greu situació que patíem. Ajudes que vam demanar i que les societats musicals, en la seua majoria, ja han cobrat. Per poc que siga cal agrair-lo i ens han vingut be però evidentment no són suficients i el ben cert és que a hores d’ara estem igual o pitjor. La veritat és que ens vegem de nou abocats a una situació molt complicada.
- Quines serien les necessitats més urgents de les societats musicals de la ciutat per a poder superar la situació?
- Les necessitats passen per ajudes econòmiques superiors a les anteriors. L’ajuda institucional ha d’estar ahi i ha d’haver una complicitat dels poders públics amb el teixit cultural de la ciutat, del qual les societats musicals hi formen part. és per això que esperem que tant l’Ajuntament com la Diputació i també la Generalitat estiguen al nostre costat. A més, és precís que s’entenga que la pandèmia ha fet que tot haja canviat i tenim altres necessitats per a que el desenvolupament de les nostres activitats es faça amb totes les garanties. Ja no serveixen espais reduïts, necessitem espais amplis, condicionats amb ventilació d’extracció i d’expulsió, i això són assumptes en els quals el suport de l’Ajuntament a través de dotacions econòmiques extraordinàries és imprescindible. Només amb el suport de les autoritats podrem mantindre la nostra activitat.