Es realitzaran sis concerts, del 21 de març al 7 d’abril, entorn de repertoris vinculats a diferents creences, gràcies a la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València i del Palau de la Música
El Festival de Música Antiga de València, Música, Història i Art (MHA), oferirà el cicle Músiques Religioses del Món en L’Almodí de València del 21 de març al 7 d’abril. En aquesta edició, es realitzaran sis concerts que giren entorn de repertoris vinculats a diferents creences des d’una perspectiva estrictament musical i en un espai emblemàtic de la ciutat que acull per segona vegada aquest esdeveniment gràcies a la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València i del Palau de la Música.
En Músiques Religioses del Món, organitzat per l’Associació Cultural Comes, es donaran cita prestigioses formacions i intèrprets com Capella de Ministrers (21 de març), dia en què se celebra l’Early Music Day [Dia de la Música Antiga], Sazed Ul Alam (24), Samsaoui Ensemble (26), Duo Shirabe (28), Leonardo Luckert (31 i Capella de Ministrers amb el cor Lluis Vic Vocalis (7 d’abril), que conduiran al públic per paisatges sonors adscrits a diverses cultures. Les religions recorren a diferents recursos que transcendeixen el llenguatge verbal: l’art, l’espai i la música, una eina fonamental per a vehicular aquesta comunicació. Encara que el programa del cicle queda al marge de les creences i les idees de cada oïdor, focalitza la seua proposta en la capacitat evocadora dels repertoris que presenta, on les melodies del Japó, l’índia i el pròxim Orient conviuran amb el so antic de l’Europa medieval i la profunda espiritualitat de les obres de Johann Sebastian Bach.
Robert Cases, assessor artístic del Festival afirma que «estem molt il·lusionats amb el programa que hem confeccionat enguany i amb el valor que les formacions aportaran a aquest esdeveniment cultural». Cases considera que «el cicle està al nivell i excel·lència artística que ha oferit el projecte des de fa més de vint anys» i subratlla que «l’esdeveniment comptarà amb totes les mesures de seguretat i prevenció contra el Covid-19 recomanades per la Generalitat Valenciana i les autoritats sanitàries».
L’Almodí albergarà per segon any el cicle en un espai, declarat Monument Nacional, que va acollir Músiques Religioses del Món en 2020 per primera vegada, gràcies a les gestions realitzades per Glòria Tello, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, i de Vicent Ros, director de l’auditori valencià, que van possibilitar la reubicació d’aquest esdeveniment en un temps rècord després del tancament del Convent Carmen.
Propostes de qualitat
Tello assegura que «l’Almodí és el referent de la música de cambra a València, i volem enriquir-lo encara més amb propostes de qualitat com aquest festival, que a més, troben en aquest espai un marc propici per al programa que es durà a terme». Per part seua, Ros subratlla que «els assistents a aquesta rellevant trobada musical, podran gaudir de les millores acústiques que s’han realitzat a la sala, i així poder percebre millor els matisos i les sonoritats tan especials de la musica antiga», la qual cosa redundarà en què els concerts siguen una experiència més plaent per al públic.
Músiques Religioses del Món compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Palau de la Música, Turisme Comunitat Valenciana, Diputació de València, Red Europea de Música Antigua (REMA), Fundación Banco Sabadell, Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música (INAEM), Ajuntament de València, el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València i la Fundació Cultural CdM.
Festival de Música Antiga
Des de la seua creació en 1999 el Festival de Música Antiga de València ha comptat amb la participació dels millors intèrprets nacionals i internacionals, situant a la ciutat com una de les més importants del panorama musical i permetent gaudir de la música antiga en espais històrics de singular bellesa, cercant la conjugació amb la història i l’art. Des de la seua primera edició el festival gaudeix de gran acolliment i reconeixement per part del públic, aconseguint que siga una activitat plenament consolidada en el calendari musical.