El Palau de la Música presenta la tercera edició del cicle “Cambra al Palau”, que enguany està dedicat a la figura de José Iturbi, en el marc del 125 aniversari del seu naixement. Es tracta d’un cicle de 24 concerts amb músics de l’Orquestra de València i altres vinculats amb la ciutat i la Comunitat, que es desenvoluparà íntegrament a l’Almodí, des del 30 de gener fins el 18 de desembre de 2021. Les entrades estaran a la venda a partir del pròxim divendres 15 de gener.
La regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, s’ha mostrat molt satisfeta d’esta nova edició «que consolida encara més un cicle que ja forma part fonamental de les propostes culturals de qualitat que qualsevol persona pot gaudir a València, i en el nostre centre històric». «Atés el bon acolliment que està tenint este cicle –ha afegit la regidora- continuem impulsant la música de cambra a l’Almodí, no sols per al desenvolupament artístic del professorat de l’Orquestra de València, sinó també per a donar suport, en este temps tan difícil, a les i els músics valencians».
Quant al cartell de la segona edició, Tello ha indicat que «comptem amb una atractiva i variada programació, de la qual huit concerts i recitals estan dedicats a Iturbi i el seu aniversari, implementant el cicle que dediquem al genial pianista i director valencià en el nostre abonament». Així mateix, ha destacat que en un total de 15 programes toquen músics de l’Orquestra de València.
El director del Palau de la Música, Vicent Ros ha subratllat la presència en este cicle de la violinista Leticia Moreno, actual artista en residència, que actuarà el 27 de març amb l’Octet de Mendelssohn. Així mateix, participarà l’anterior artista en residència, el pianista Boris Giltburg, el 13 de febrer, amb obres de Beethoven i Brahms. Ros ha explicat que «dins de les accions dels nostres artistes en residència, destaca la seua participació amb el professorat de l’Orquestra de València en un dels concerts del cicle cambra», la qual cosa constitueix, segons les seues paraules, «una experiència enriquidora que puguen tocar i compartir escenari amb músics internacionals de tanta qualitat». Finalment, el director titular de l’Orquestra de València, Ramón Tebar, ha afirmat que «el secret d’una bona orquestra resideix a tocar, escoltar-se i fer música amb el detall, la precisió i l’esperit dels grups de música de cambra».
Els recitals dedicats a José Iturbi en «Cambra al Palau 2021» són huit. Es tracta d’obres molt reconegudes per la interpretació que va fer Iturbi en la seua vida, i que estaven molt presents en el seu repertori.
Homenatge a Iturbi
El públic assistent podrà escoltar els programes «Oda al piano, oda al pianista i oda a José Iturbi» a càrrec del contrabaix Javier Sapiña, el violoncel Jorge David Fanjul, el pianista Carlos Apellániz i el narrador Juan Manuel Aparisi; «Iturbi i la música espanyola», amb el pianista Juan Lago; «De Stravinski a la música americana» amb el pianista Xavier Torres; «Iturbi en el Carnegie Hall» amb el pianista Claudio Carbó; «Iturbi i G. Cassadó», amb el violoncel·lista Iván Balaguer i la pianista Irene Renart; «Entre Schumann i Brahms», amb la pianista Mar Valor; «Iturbi i M. Quiroga», amb el concertino de l’Orquestra de València, Enrique Palomares, i el pianista Óscar Oliver; i «El teclat de José i Amparo. La seua història musical», amb Regards Piano Duo, format pels pianistes Irene Renart i Pablo García-Berlanga, i el narrador Pau Ferrer.
El cicle recull també un homenatge al compositor Astor Piazzola en el centenari del seu naixement, una proposta que inclou el concert a càrrec de Zingersextet i la pianista convidada Polly Ferman; així com el «Viatge a Buenos Aires. Des d’Astor Piazzolla a Claudia Montero», pel Scherzo String Quartett. El programa del cicle continua amb propostes de pedagogia musical, com el programa «El violí real. Un univers musical en l’aniversari de José Herrando», pel violinista Pablo Martos, el violoncel·lista Alberto Martos, la clavecinista Silvia Márquez i la musicòloga Nieves Pascual. I també s’han preparat dos concerts on la protagonista és la dona: el Duo Dalí amb el títol «D’un matí de primavera. Música per a violí i piano composta per dones», i l’Alenza Trio amb la proposta «Música feta amb Amor a l’Art».
Les professores i professors de l’Orquestra que participaran en tot el cicle són: Anabel García del Castillo, Enrique Palomares, Raúl Arias, Esther Vidal, Julio Imbert, Juliol Pi i Manolo Segarra (violins); Santiago Cantó, Traian Ionescu i Pilar Marín (violes); David Forés, Mariano García i Iván Balaguer (violoncel·listes); Javier Sapiña (contrabaix); María Dolores Vivó (flauta; Roberto Turlo (oboé); José Vicente Herrera i Vicente Alós (clarinets); Juan Sapiña (fagot); Santiago Pla (trompa); Raúl Junquera (trompeta), i Rubén Toribio (trombó).
També participaran Noelia Junquera (arpa); Juan Antonio Fenollar (clarinet); Rubén Parejo (guitarra); Fernando Pascual i Jacobo Christensen (violins); David Apellániz, Bernat Tortosa i Laura Gómez (violoncels); Jorge Nava, Aida Velert, Renata Casero i Frances Llop (piano) i la mezzosoprano Estíbaliz Ruíz.