La Societat Coral el Micalet ha atorgat a l’historiador Antoni Furió i a la Companyia Teatre Micalet els Miquelet d’Honor corresponents a la 33 edició dels Premis Miquelet 2020. Els guardons s’entregaran en un acte, en el qual actuarà la Coral Giner amb un programa en homenatge a Lluís Llach, que se celebrarà en la seu de la societat musical a València el dissabte 28 de novembre a les 19.30h.
La junta directiva de l’entitat, reunida en sessió extraordinària, va reconéixer així la trajectòria cívica desenvolupada per Furió, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València i membre del Institut d’Estudis Catalans; i l’activitat en defensa de la llengua, la cultura i la resiliència del projecte impulsat per la Companyia Teatre Micalet durant 25 anys, aniversari que celebra enguany.
Furió és director de la revista L’Espill i forma part també del consell assessor o de redacció de prestigioses revistes nacionals i internacionals. La seua activitat investigadora i professional s’ha centrat en la història de l’Edat Mitjana, i en l’estudi i difusió de l’obra de Joan Fuster.
Quant a la primera, ha desenvolupat diverses línies d’investigació centrades en la història econòmica i social, amb llibres com Camperols del País Valencià o València, un mercat medieval; en les finances i la fiscalitat, i en la connexió entre guerra, deute públic i construcció de l’Estat, assumpte que va abordar com a president del congrés La Veu del Regne, celebrat amb motiu dels 600 anys de la Generalitat Valenciana en 2018 i en el qual van participar més de 180 investigadors de tot el món.
En relació amb Fuster, va publicar el Àlbum Fuster en 1995, una aproximació biogràfica en imatges; treballa amb Josep Palàcios en l’edició de l’Obra Completa de l’escriptor, de la qual han aparegut tres volums, dos s’editaran en 2021 i els dos últims veuran la llum en 2022, any en què se celebraran els cent anys del seu naixement; dirigeix l’obra Correspondència de Joan Fuster, de la qual han aparegut ja quinze volums; i prepara un llibre amb la seua biografia.
L’historiador de Sueca, amb una gran vocació acadèmica i cívica, es va presentar a rector de la Universitat de València en 2010 i ha participat activament en partits i associacions de caràcter cultural, ciutadà i polític. Així mateix, ha sigut professor convidat en les universitats de París-Sorbona, Toulouse, Oxford i Stanford (EUA) i en la École des Hautes Études en Sciences Socials (París).
Companyia Teatre Micalet
La Companyia Teatre Micalet celebra el seu 25 aniversari en 2020 amb diverses obres com El jardí dels cirerers d’Anton Txèkhov en versió de Manuel Molins, El Malfet de Inishmaan de Martin McDonagh i Nadal a casa els Cupiello d’Eduardo de Filippo; que han recabat el reconeixement del públic i la crítica. En tots aquests anys, la seua presència en el panorama escènic de la ciutat de València ha estat molt notable oferint nombroses produccions.
El Teatre Micalet, situat en la mateixa seu de la societat coral, és gestionat per la Companyia Teatre Micalet, fundada per Pilar Almeria, Joan Peris i Ximo Solano. En 1995 la Societat Coral el Micalet va donar suport al projecte per a desenvolupar un centre de producció i exhibició capaç d’oferir una programació estable i en valencià.
La companyia va revitalitzar el Teatre Micalet, sense quasi activitat en aquells anys, després d’haver sigut un espai nuclear per al teatre independent. Es va fer una crida a professionals i es va aconseguir la col·laboració de nombroses actrius, actors i professionals valencians. El primer objectiu va ser acostar els grans autors a la societat i recuperar la tradició teatral a València.
En el projecte va influir positivament la reconstrucció total de l’edifici en 2001 gràcies a l’èxit de la proposta escènica. Després d’una breu interrupció en 2012 la Companyia Teatre Micalet va tornar a gestionar el teatre treballant incansablement amb una estratègia basada en impulsar la línia de produccions pròpies per a continuar oferint un teatre de qualitat i de referència amb la direcció artística de Almeria i Peris.
Concert de la Coral Giner
La Coral Salvador Giner de la Societat Coral el Micalet oferirà en la gala, que conduirà Víctor Benavides, un concert i espectacle en el qual es podrà escoltar algunes de les millors cançons de Lluís Llach, al qual es ret homenatge a quatre veus, acompanyades pel piano, percussió i acordió que, de la mà de la jove actriu Talia Bohoyo conduiran al públic per escenes en les quals endinsar-se en el món oníric, sentimental i reivindicatiu del cantant.
El programa Petjades de Lluís, dirigit per Miquel Juan i la direcció escènica de Joanvi Cubedo, serà estrenat dissabte que ve i clausurarà el lliurament dels Miquelets d’Honor, acte en el qual es farà lliurament a Emili Mira de la insígnia d’or del Micalet pels seus 50 anys com a soci. La Coral Giner oferirà també aquest concert en el Centre del Carme Cultura Contemporània el diumenge 6 de desembre a les 12h.
El Micalet, des de 1893
El Micalet, una societat musical fundada l’any 1893, va ser declarada d’Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència pel seu paper en l’articulació de la societat civil valenciana des de fa 126 anys. L’entitat, sense ànim de lucre, compta amb la Escola de Música Matilde Salvador, d’ensenyaments no reglats, i el centre autoritzat Institut Musical Giner on s’imparteixen estudis oficials d’Ensenyament Elemental i Professional; així com diverses agrupacions artístiques com la Jove Orquestra, la Coral Giner, les corals infantil i juvenil, Colla de tabal i dolçaina, Grup de Danses Alimara, Rondalla i áula de teatre.
En aquesta edició dels Premis Miquelet, que reconeixen el compromís cívic i de defensa de la cultura, la llengua i els nostres drets com a poble, la societat musical va decidir no convocar les huit categories que alberguen aquests guardons per l’excepcional situació i crisi sanitària generada pel Covid-19.