L’òpera ‘La isla’, de Núria Núñez-Hierro, que va ser estrenada en la passada edició del festival ‘Ensems’, ha estat nominada als premis internacionals YAMawards, uns guardons que premien les produccions musicals creades per a públic jove, en diferents categories.
Desenvolupada dins el marc de les Beques Leonardo 2017 a Investigadors i Creadors Culturals de la Fundació BBVA concedida a Núñez-Hierro, l’òpera ‘La isla’ naix amb l’ànim de provocar una confrontació real dels xiquets i xiquetes amb el llenguatge contemporani de la música. S’hi tracta el complex tema de la migració i l’exili dins d’un espai poètic multidimensional que estimule la reflexió i invite el públic a participar de la cultura i comprendre millor el món que els envolta. Dirigida en el pla musical i escènic pels seus autors, el projecte compta amb les videocreacions de Maria Gisele Royo, i va ser estrenat al festival ‘Ensems’ en 2019 amb un repartiment format pel baríton Javier Povedano, l’actor Víctor Fajardo i el B3: Brower Trio.
‘La isla’ opta també al premi del públic, que s’atorga per votació popular i pot fer-se en la pàgina www.yamawards.com.
Els Premis YAMawards s’atorguen anualment per Jeunesses Musicales International a produccions musicals d’avantguarda que inspiren i involucren els joves i promoguen el diàleg i la comprensió intercultura. Avalats per la Comissió Europea a partir de l’European Creative Programme, els YAMawards s’han convertit en un referent internacional en la promoció de l’accés de xiquets i adolescents de tot el món a experiències musicals en viu d’alta qualitat, a més de fomentar l’educació i el desenvolupament de la creativitat a través de la música.
La projecció internacional del festival és un dels principals reptes que va assumir la direcció adjunta de música de l’Institut Valencià de Cultura juntament amb la direcció artística del festival. En aquesta direcció, els esforços per mantindre en programació els grups estrangers convidats, i consolidar la participació de compositores i compositors forans ha estat fonamental, tot i la crisi sanitària.
En aquest sentit, destaca la recent col·laboració de l’Ernst von Siemens Music Foundation, que centra la seua activitat en l’encàrrec d’obres a creadors i creadores actuals, a donar suport a concerts i esdeveniments, així com a propiciar la creació de projectes educatius de gran valor que donen accés a la música contemporània a infants i adolescents. A més, nombrosos festivals reben subvencions anuals de l’Ernst von Siemens Music Foundation en reconeixement a la seua contribució a la música contemporània. En concret, l’edició 2020 de les seues línies d’ajudes han premiat el manteniment o reprogramació d’activitats relacionades amb la música actual en l’actual context sociosanitari, com ha estat el cas d»Ensems’.
‘Ensems’ està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i és el festival degà a l’Estat espanyol dedicat a les músiques inusuals, que enguany arriba a la seua 42a edició. ‘Hibridacions’, el lema de l’edició d’enguany, parla d’acostar la tradició a la creació actual, d’ajuntar formacions clàssiques amb altres menys tradicionals i barrejar experiència i experimentació per donar lloc a noves sonoritats. El gruix de la programació d’aquesta edició d»Ensems’ ha tingut lloc al mes de setembre.