El Festival Internacional de Piano Iturbi, organitzat per la Diputació de València, va clausurar la seua primera edició amb el concert de Josu de Solaun, Franziska Pietsch i el Quartetto Indaco, en el Centre Cultural la Beneficència el diumenge passat, en la qual ha retut homenatge al pianista valencià José Iturbi (València 1895 – Los Angeles 1980) en commemorar el 125 aniversari del seu naixement.
Este esdeveniment musical és una de les iniciatives que s’han desenvolupat entorn d’un element nuclear i de referència en el panorama musical internacional, el Concurs Internacional de Piano de València, de caràcter biennal, que se celebrarà en 2021 i per al qual està oberta la inscripció per a pianistes de tot el món. En esta nova etapa s’han introduït diverses millores, així com el disseny d’un renovat model de concurs, a partir de la creació d’una direcció artística, a càrrec de Joaquín Achúcarro i un comité assessor, format pels pianistes Óscar Oliver, Carles Marín, Josu de Solaun i Emma Jiménez, impulsat per Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música.
El I Festival Iturbi, que s’ha celebrat del 22 al 27 de setembre, ha inclòs diverses activitats com Toques el piano?, amb instruments situats en cinc cèntriques places de València; un concert amb deu pianos en la Plaça de la Mare de Déu a càrrec de deu joves valencians, amb la col·laboració de Clemente Pianos en el seu 30é aniversari; una conferència del crític musical Justo Romero i la projecció del documental A propòsit d’Iturbi, presentat pel seu director Manuel Gil. En l’apartat musical, ha comptat amb la presència de prestigiosos intèrprets i formacions com Javier Perianes, el Cuarteto Quiroga, Gustavo Díaz-Jerez, Marta Zabaleta, Josu de Solaun, Franziska Pietsch i el Quartetto Indaco. En l’últim dia, el públic va omplir l’aforament per a veure l’actuació del pianista valencià Josu de Solaun, únic espanyol que ha guanyat el Concurs Internacional de Piano de València en 2006, i el George Enescu de Bucarest en 2014 entre altres rellevants guardons com el de la Unió Europea en 2009. De Solaun, amb el programa El Premi Iturbi, va interpretar juntament amb la violinista alemanya Pietsch i la formació italiana Quartetto Indaco el Concert per a violí, piano i quartet de corda, Op. 21 d’Ernest Chausson, una peça molt celebrada, a la qual va seguir la Sonata per a piano sol, Op. 11 de Robert Schumann. El concertista, un dels intèrprets amb més projecció internacional, va regalar cinc bisos davant els aplaudiments dels assistents.
Impacte mediàtic
La primera jornada del Festival Iturbi va començar amb un concert inaugural amb deu pianos en la Plaça de la Mare de Déu en la qual van participar Miquel Aparisi, Carlos Barbé, Pascual Encarnación, Alejandro Espina, Marta Garijo, Mika Giménez, Ferrán López, José Andrés Romero, Carlos Santo i Jorge Tabarés. Les fotografies d’esta iniciativa han donat la volta al món amb les imatges del reporter gràfic Juan Carlos Cárdenas (EFE) que han publicat mitjans de comunicació autonòmics, nacionals i internacionals de països com l’Equador, Hondures, Anglaterra, Mèxic, el Perú, Portugal, Regne Unit, Suïssa, Singapur, Vietnam… Carles Marín, assessor artístic del festival, ha assegurat que “Deu pianos per a Iturbi va ser una acció que remetia a la famosa escena de la pel·lícula Levando anclas en la que participa José Iturbi acompanyat de multitud de joves pianistes, així com a la seua presència en nombrosos llargmetratges de Hollywood al costat de la seua germana Amparo”.
El festival ha reunit en les seues activitats a milers de persones, el nivell d’expectació ha sigut molt alt i prova d’això, ha sigut que les entrades de tots els concerts estaven esgotades amb antelació i molts afeccionats no van poder assistir. L’organització espera que en la pròxima edició s’haja superat totalment la crisi pel Covid-19 i no calga limitar els aforaments.
Èxit i excel·lència
Glòria Tello ha subratllat que “El I Festival Iturbi ha estat un èxit, estem molt satisfets perquè ha concitat un alt nivell i excel·lència artística, i activitats que han fet arribar a la ciutadania, afeccionats i melòmans la rellevància del Premi Iturbi que es durà a terme en 2021, any en què celebrarem el seu 40 aniversari”. Tello ha renovat el seu compromís amb la reedició del festival en 2022 i ha destacat i agraït “el gran acolliment del públic i la difusió dels mitjans de comunicació, la qual cosa ha suposat un gran retorn per al festival i la marca València”.
Óscar Oliver, coordinador del festival, ha manifestat que “l’esdeveniment ha estat, per la seua qualitat, a l’altura de la figura històrica i projecció del pianista, director i compositor valencià José Iturbi així com de la música i els músics espanyols i valencians que ell va promocionar, i este era un dels objectius que ens havíem traçat”. Oliver ha indicat que “pròximes iniciatives jalonaran el 125 aniversari d’Iturbi i el 40 aniversari del Premi Iturbi com les que desenvoluparan la Mostra i el Palau de la Música”.
El projecte del Premi Iturbi treballa en tres línies estratègiques: donar pas al talent de joves pianistes de tot el món i impulsar la seua projecció i carrera artística amb el concurs internacional; programar a grans intèrprets i referents per al públic amb el festival; i posar en valor el prestigi i el llegat musical d’Iturbi.
La Mostra i el Palau de la Música
La Mostra de València també se sumarà al 125 aniversari amb el Cicle José Iturbi, en el qual es projectaran, en la seu de la Sala SGAE Centre Cultural València del 26 al 30 d’octubre a les 18.30h, cinc de les pel·lícules en les quals va participar el pianista a Hollywood. Així mateix, el Palau de la Música en col·laboració amb la Diputació de València, oferirà un recital de Joaquín Achúcarro, director artístic i president del jurat del Premi Iturbi, en el Teatre Principal el mateix dia (28 de novembre) en el qual va nàixer Iturbi.
El Premi Iturbi, creat en 1981, forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. Així mateix, el Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.