La Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend, presentada en un acte celebrat al Teatre Principal de Castelló, tindrà lloc entre el dimecres 11 i el dissabte 14 de novembre a la capital de la Plana Alta. En esta huitena edició acollirà les actuacions de Maria Arnal i Marcel Bagés, Ciudad Jara, Le Parody, David Pastor Quartet, Bigott, Cactus, Futuro Terror, Tardor, Badlands, Gem, Meritxell Neddermann i Funkiwis, entre d’altres. A més, en la vessant professional, l’esdeveniment servirà per tal d’analitzar les conseqüències de la Covid-19 en el sector i les perspectives de futur, la situació de l’Estatut de l’artista i altres qüestions d’actualitat de la indústria musical.
Les institucions i entitats organitzadores de la Fira Valenciana de la Música manifesten el seu compromís envers la continuïtat de l’esdeveniment. Així, la huitena edició del Trovam – Pro Weekend tornarà a ser l’espai on els agents musicals compartisquen experiències i debaten sobre la recuperació i el futur del sector, un dels més afectats per l’impacte de l’actual crisi sanitària. En aquest sentit, la Fira s’adaptarà a les circumstàncies i tindrà lloc mitjançant un format híbrid: presencial i online.
D’altra banda, els responsables de la Fira segueixen amb atenció les decisions aprovades per les administracions pel que fa a l’aforament, la distància interpersonal i la higiene en espectacles musicals. L’Auditori de Castelló disposa de diverses sales amb diferents capacitats i butaques prefixades, un fet que facilitarà l’adaptació de l’esdeveniment als protocols sanitaris. A més, l’Escenari Turia se situarà a la terrassa de l’Auditori, com l’any passat. També es prendran les mesures necessàries als altres espais que acullen les actuacions del Trovam – Pro Weekend, com el Teatre Principal (on es trobarà l’Escenari À Punt), el Pub Terra o la plaça de l’Hort dels Corders.
La programació artística
La Fira Valenciana de la Música segueix apostant per una oferta que combine projectes artístics consolidats i intèrprets emergents de diferents estils. Així mateix, l’organització ha treballat per configurar una programació paritària (més del 50% de les bandes tenen presència femenina) que aprope al públic treballs recents. Per últim, malgrat que les formacions valencianes són preponderants, també tenen cabuda projectes d’altres punts de l’Estat i internacionals gràcies als acords de la Fira amb cites semblants (la Fira Mediterrània de Manresa, l’organització Basque Music, el circuit OuTonalidades de Portugal, etc.).
La huitena edició del Trovam – Pro Weekend comptarà amb la presència del duet format per la cantant Maria Arnal i el guitarrista Marcel Bagés. Amb un disc pendent de publicar, mostraran la seua fusió de tradició oral i modernitat. La mateixa línia d’investigació segueix Le Parody, qui unifica flamenc i electrònica. En la vessant més indie-pop, el saragossà Bigott posarà de llarg el seu nou disc, This Is All Wrong, mentre que la vocalista i pianista Meritxell Neddermann estrenarà In The Backyard Of The Castle, compendi de pop íntim amb traces d’electrònica i rhythm & blues. Anna Andreu (Sant Quirze del Vallés), Le Nais (Barcelona), Maria Jaume (Mallorca), Fizzy Soup (Conca), Escuchando Elefantes (La Corunya), Kings of the Beach (Vigo), Zetak (Arbizu) i els portuguesos Dois, Pois també passaran pels escenaris de la Fira.
A més, els assistents podran gaudir amb les noves cançons de més d’una quinzena de formacions valencianes. En primer lloc, cal destacar la presència de Ciudad Jara, banda de rock encapçalada per Pablo Sánchez (La Raíz) que va debutar el passat mes de febrer amb Donde nace el infierno. Els ritmes urbans (rap, electro, trap, reggaeton) estaran representats per Cactus i els temes del seu segon llarga durada, Roma. D’altra banda, el grup Futuro Terror, nascut a Alacant, oferirà les melodies de pop cru de l’àlbum Sangre.
Des de la ciutat de València arribaran Tardor amb el seu quart LP, El mal pas, sota el braç. El country i el bluegrass sonaran a la capital de La Plana Alta gràcies a Badlands, sextet que presentarà Tornado. Un altre representant del Cap i Casal serà el grup Funkiwis, que mostrarà la seua barreja de funk, rock, rap i altres estils. Així mateix, la cantautora de Benigànim Gem exhibirà la seua nova proposta sonora, plasmada en l’àlbum Satèl·lits. En el terreny del pop-rock, cal assenyalar les actuacions d’altres bandes com Laura Esparza i Carlos Esteban (València), Vienna (Petrer i Monòver), Nuc (Gandia) i Néstor Mir (València).
La Fira comptarà amb una nodrida representació castellonenca. És el cas de Pleasant Dreams, una de les sensacions del 2019 gràcies al seu àlbum T E M P S i la seua particular lectura del pop, el folk i l’electrònica. Una potent secció de vents i les rimes de “Calmoso” Ramírez caracteritzen BlackFang, banda que fusiona el rap, el jazz i el funk. A més, el quartet Montefuji posarà de llarg el recent Di que has llegado, compendi d’indie-rock farcit de guitarres i melodies vocals. El públic també podrà gaudir del folk-metal de Lèpoka, formació que acaba de publicar El baile de los caídos, i de l’energia del quartet femení Loretta’s. La Fira també acollirà l’actuació de The Black Beat. En el Trovam – Pro Weekend no faltaran propostes de jazz. Així, el trompetista David Pastor i el seu quartet faran un tast de Film Sessions, compendi de melodies pertanyents a bandes sonores mítiques. En canvi, Elma Sambeat demostrarà les seues qualitats vocals, mentre que la formació Solà & Estella posarà les notes de blues. Finalment, la Fira Valenciana de la Música recordarà Ovidi Montllor en el 25 aniversari de la seua mort (o, com va dir ell, de les seues “vacances”). Borja Penalba, Mireia Vives, David Fernández i David Caño protagonitzaran l’espectacle Ovidi 25, on es recuperen cançons de totes les etapes artístiques del cantant d’Alcoi. El cantaor Xavier de Bétera, la banda femenina de reggae Amazonians i l’espectacle de música familiar d’ELVISent i Jornalers completen la programació.
Programació professional
Com no podria ser d’altra manera, la huitena edició de la Fira Valenciana de la Música abordarà les conseqüències de la Covid-19 en la indústria musical. Cal tenir en compte que les característiques intrínseques del sector (relacionades amb les experiències presencials, les audiències, la proximitat, etc.) han obligat a suspendre els concerts durant moltes setmanes i la incertesa domina el panorama actual. Per tant, bona part dels debats i activitats professionals tindran com a objectiu establir camins i línies de recuperació i desenvolupament del ram. L’Estatut de l’artista i una nova edició de les Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical) també formaran part de la programació professional del Trovam – Pro Weekend.
S’ha de destacar que l’organització de la Fira ha apostat per consolidar ‘Les converses del Trovam’, el diàleg directe amb un artista que es va inaugurar l’any passat amb Luz Casal. En aquesta edició, les persones convidades seran Christina Rosenvinge, Raül Fernández ‘Refree’ i Juanma Latorre (Vetusta Morla). Pel que fa als tallers, les persones inscrites podran aprofundir en matèries com els agregadors digitals; el playlisting en Spotify; la indústria del videoclip; l’esponsorització i l’anàlisi de Big Data en la música (Taller Berklee, a càrrec d’Alexandre Perrin). Com és habitual, l’Auditori de Castelló acollirà speed meetings entre programadors, discogràfiques i artistes.
Per concloure, cal assenyalar que la Fira Valenciana de la Música ha renovat la col·laboració amb totes les entitats que ja hi participaven: la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Cultura; l’Ajuntament de Castelló de la Plana; la Diputació de Castelló; À Punt Mèdia; l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (Inaem); Cerveza Turia; l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. A més, la Berklee College of Music s’ha incorporat com a nova institució col·laboradora.