El Premi Iturbi, organitzat per la Diputació de València, ha presentat la primera edició d’un festival que albergarà diversos concerts i activitats paral·leles en commemoració del 125 aniversari del naixement del pianista valencià més universal, que se sumen al Concurs Internacional de Piano de València que manté oberta la convocatòria d’inscripció d’intèrprets fins al 31 d’octubre i que es durà a terme entre el 23 de juny i el 2 de juliol de 2021.
El I Festival Iturbi comptarà amb la presència de prestigiosos pianistes i formacions que actuaran en el Centre Cultural la Beneficència del 22 al 27 de setembre. Esta nova iniciativa així com el concurs tenen l’objectiu de divulgar la música, especialment la de piano, erigint-se com a plataforma per a nous valors de la interpretació al mateix temps que manté viva la memòria de José Iturbi (València 1895 – Los Angeles 1980) recuperant aspectes de la seua carrera artística desconeguts o poc difosos. S’estructurarà a través d’algunes d’estes fites menys estudiades de la trajectòria pianística d’Iturbi, sense descurar la memòria d’una altra gran pianista valenciana, la seua germana Amparo (València 1898 – Beverly Hills 1969).
La presentació, celebrada hui a València, ha estat a càrrec de Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música; Òscar Oliver, coordinador del Festival Iturbi i Carles Marín, assessor artístic.
Tello ha manifestat que “des que vaig assumir esta responsabilitat he volgut fer un canvi de model en el Premi Iturbi que compta amb un magnífic equip assessor artístic, encapçalat pel gran Joaquin Achúcarro i complementat amb els pianistes Óscar Oliver, Carles Marín, Josu de Solaun i Emma Jiménez”.
La diputada ha indicat que “es tracta d’un festival que aspira a consolidar-se en esta nova etapa, de manera que tindrà continuïtat en els anys que no se celebra este concurs biennal”. Així mateix, ha explicat que “dins de l’aniversari hem organitzat altres activitats paral·leles en col·laboració amb el Palau de la Música, la Mostra de València i l’Ajuntament de València”.
D’esta manera, el projecte treballa en tres línies estratègiques: donar pas al talent de joves pianistes de tot el món i impulsar la seua projecció i carrera artística amb el concurs internacional; programar a grans intèrprets i referents per al públic amb el festival; i posar en valor la figura, el prestigi i el llegat musical d’Iturbi.
Oliver ha subratllat que “el Festival Iturbi pretén acostar una manera d’entendre la cultura i l’art posant el focus en la música” i ha exposat les raons d’esta celebració, “entre els anys 20 i 50, Iturbi és el pianista espanyol més internacional i amb Pau Casals i Andrés Segòvia va representar la nostra música a tot el món”. El coordinador ha destacat que l’intèrpret “va ser un ídol de masses abans d’arribar a Hollywood, on apareix en algunes de les pel·lícules més taquilleres dels anys 40, acostant la música clàssica a la gent”.
Pianos al carrer
En esta primera edició, l’organització ha convidat a intèrprets, estudiants i afeccionats en una jornada divulgativa prèvia, Toques el piano?, a brindar la seua música amb instruments situats en la Plaça de la Verge, Plaça dels Furs, Plaza Redona, Porta de la Llotja de la Seda i l’esplanada de la Plaça de Bous, amb la col·laboració de Clemente Pianos en el seu 30é aniversari, el diumenge 20 en sessions de matí i vesprada.
La primera jornada del festival començarà, el dimarts 22 de setembre a les 19h, amb un concert inaugural amb deu pianos en la Plaça de la Verge en el qual s’interpretaran obres de Liszt, Tchaikovsky, Mendelssohn, Falla i Bernstein a càrrec de deu joves pianistes valencians.
Posteriorment, una conferència del crític musical Justo Romero, Iturbi, més enllà de la pipa i el somriure, a les 20.30h, hora a la qual tindran lloc tots els concerts, donarà pas al concert de Javier Perianes. El mateix pianista andalús, Premi Nacional de Música en 2012 pel Ministeri de Cultura d’Espanya i nomenat Artista de l’Any en els Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA) en 2019, oferirà al costat del Cuarteto Quiroga un concert el dia 23.
El pianista i compositor canari Gustavo Díaz Jerez actuarà el dia 24; es projectarà el documental A propòsit d’Iturbi, que comptarà amb la presentació del seu director Manuel Gil, el 25. La pianista guipuscoana Marta Zabaleta tocarà el 26 i l’últim dia ho farà el valencià Josu de Solaun, únic espanyol que ha guanyat el Concurs Internacional de Piano de València, amb la violinista Franziska Pietsch i el Quartetto Indaco que clausuraran el festival.
Achúcarro en el Teatre Principal
El Palau de la Música, en col·laboració amb la Diputació de València, oferirà un recital de Achúcarro en el Teatre Principal el mateix dia (28 de novembre) en el qual va nàixer Iturbi. El concert és molt especial perquè “l’oferirà un dels més grans pianistes espanyols en vida” i perquè el director artístic basc i president del jurat del Premi Iturbi “va estar molt vinculat en els seus orígens a José Iturbi, participant amb ell en la gira que van fer per terres valencianes per a recaptar fons per als damnificats de la riuada de 1957”, ha assenyalat Tello.
La Mostra de València també se sumarà a l’efemèride amb el Cicle José Iturbi, en el qual es projectaran, del 26 al 30 d’octubre en la seu de la Sala SGAE Centre Cultural València, cinc de les pel·lícules protagonitzades pel pianista a Hollywood i amb les quals va fer el salt a la pantalla gran al costat de famosos actors i actrius de l’època. El Premi Iturbi, Concurs Internacional de Piano de València forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. Així mateix, el Concurs Iturbi és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.