El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha traslladat al Ministeri de Cultura una carta dirigida al ministre Manuel Rodríguez Uribe amc una sèrie de propostes d’intervenció en el sector cultural, a fi d’intentar minimitzar, en la mesura que siga possible, els enormes danys i perjudicis derivats de la situació d’emergència sanitària que estem afrontant. Es tracta d’una sèrie de mesures perquè el Ministeri de Cultura i Esport les valore i estudie perquè es tracta d’accions de competència estatal.
Aquesta carta forma part de les accions que Cultura està dissenyant dins de ‘reaCtivem’, el paquet de mesures per a enfortir el sector cultural valencià en l’actual context generat pel COVID-19.
Marzà ha destacat que «és molt necessària tota col·laboració i cooperació entre administracions i responsables públics per a enfortir i reactivar el sector cultural valencià. No tinc cap dubte que la nostra ciutadania ens exigeix, ara més que mai, els majors esforços en aquest sentit, a fi que les nostres actuacions es complementen al màxim per a aconseguir la major eficàcia possible i amb l’objectiu compartit de protegir un sector tan vulnerable i sensible a qualsevol crisi com ho és el cultural».
Mesures que ha traslladat Cultura al Ministeri
La primera consideració és que seria important atorgar als productes culturals la condició de bé de primera necessitat i, en conseqüència, valorar la viabilitat d’aplicar-hi un tipus impositiu del 0 % d’IVA, igual que ocorre ja amb els serveis.
D’altra banda, i tenint en compte la paralització de qualsevol activitat cultural derivada de l’estat d’alarma, el conseller Marzà ha explicat que «és fonamental valorar la implementació de mesures orientades a dotar de liquiditat les empreses de la nostra indústria cultural, en particular pimes i autònoms, mitjançant l’establiment de línies de finançament específiques ICO».
Pel que fa a l’àmbit laboral, des de Cultura s’estima important que el Ministeri de Cultura valore la viabilitat de considerar com a situació assimilada a la d’accident laboral aquelles persones treballadores per compte propi o d’altri en situació d’aïllament o contagi com a conseqüència del COVID-19 als efectes del reconeixement de la prestació econòmica d’incapacitat temporal. Es tractaria, en definitiva, de reconéixer-ne el dret a la baixa laboral com en la resta de professions.
Així mateix, seria convenient estudiar la possibilitat de prorrogar la prestació o subsidi de desocupació per professionals de la cultura durant el període que es prologuen les mesures excepcionals de suspensió d’activitats i confinament. Precisament a aquests professionals, en una situació ja d’especial vulnerabilitat derivada de la intermitència pròpia de la seua activitat, l’escenari de pandèmia els comportarà uns mesos de desocupació forçosa, per la qual cosa seria important facilitar-los mesures com, per exemple, les que recull el mateix Estatut de l’artista.
Un altre tipus de mesures que caldria valorar seria l’establiment d’una moratòria en la presentació de les declaracions trimestrals d’autònoms sense cap tipus de penalització, així com d’una bonificació amb la possibilitat de no perdre-la si es donen de baixa abans que es complisca el termini durant els mesos de desocupació forçosa, o la possibilitat de gestionar l’alta i baixa de la Seguretat Social sense cap cost.
Finalment, el conseller proposa «adoptar mesures extraordinàries mitjançant un reial decret llei en matèria de subvencions públiques, perquè s’adapten a les noves necessitats del sector».
‘reaCtivem’: paquet de mesures autonòmiques
El conseller també ha informat el ministre González Uribe sobre ‘reaCtivem’, el paquet de mesures autonòmiques per al sector cultural valencià a fi «d’aplacar, en la mesura que siga possible, el gran impacte de la crisi en el sector cultural».
En aquest sentit, el responsable de Cultura ha traslladat al Ministeri «el compromís d’aquesta conselleria amb el manteniment de tota l’activitat cultural que estava prevista per a aquests mesos, que es reprogramarà durant el període estival i l’últim quadrimestre; la publicació immediata de les convocatòries d’ajudes previstes per a aquest exercici 2020, o la liquidació i abonament de les subvencions pendents de l’exercici de 2019, amb l’objectiu de facilitar la liquiditat de les indústries i el sector cultural».
Cal recordar que Cultura anirà anunciant més mesures específiques dins de ‘reaCtivem’. La setmana passada es va concretar ja, a banda de la reprogramació en els espais públics autonòmics, una mesura consistent en l’articulat d’una oferta en totes les sales privades d’exhibició del territori valencià per a llogar les seues instal·lacions i poder programar activitats escèniques, musicals i audiovisuals.
Seran programacions noves contractades directament per l’Institut Valencià de Cultura que multiplicaran considerablement les possibilitats d’exhibició per a les companyies valencianes, els grups de música i la projecció de pel·lícules i curts valencians.