La Diputació de València ultima els detalls de la 44 edició del seu Certamen de Bandes que potenciarà la creació i la música valenciana, amb importants novetats. Una d’elles és el calendari i la localització del concurs, que tindrà lloc els dies 9 i 10 de maig en el TAMA d’Aldaia, per a les seccions tercera i quarta; i el cap de setmana del 16 i 17 de maig en la Unió Musical de Llíria per a les bandes de primera i segona.
Una vegada tancada la inscripció i amb 13 societats musicals participants, faltava per determinar l’ordre d’actuació de les mateixes en les diferents categories i explicar a totes elles les novetats del primer certamen sota la batuta del diputat Jordi Mayor, que a la fi de juliol es va situar al capdavant de la primera delegació específica de Bandes de Música en la història de la Diputació.
El sorteig va determinar que la Societat Musical Santa Cecilia de Chelva serà la que òbriga la secció primera, seguida del Centre Musical Paternense i el Cercle Catòlic de Torrent. En segona, La Lira d’Alfarp serà la primera a tocar, abans de la Unió Musical de Quartell i la Agrupació Musical de Manuel. Totes estes bandes actuaran a Llíria, les de segona el dissabte 16 de maig i les de primera el diumenge 17, en horari vespertí.
El TAMA d’Aldaia serà l’escenari del certamen per a les seccions inferiors, en les quals s’inscriuen bandes amb un planter d’entre 40 i 50 músics. La banda de Campanar obrirà la competició en tercera el diumenge 10 de maig, seguida de la Tropical de Benigànim, el Centre Instructiu Musical d’Alfafar i l’Agrupació Musical Santa Cecilia d’Ador. Mentre que en la secció quarta, en la qual participen tres bandes de València, obrirà l’Associació Cultural Allegro, que donarà pas a la jove banda de Benimaclet, abans que El Palmar tanque la jornada del dissabte 9 de maig.
Música valenciana i de carrer
El diputat de Turisme i Bandes de Música, Jordi Mayor, va explicar als representants de les societats participants que la itinerància, l’ampliació dels dies de concurs, les cercaviles prèvies als concerts i l’aposta per la música valenciana no seran les úniques novetats que s’introduïsquen en el certamen durant la present legislatura. “Continuarem innovant perquè la música siga protagonista i les bandes troben incentius per a inscriure’s”, va avançar Mayor, per a qui les institucions públiques “tenen la responsabilitat de potenciar estos concursos, fer-los transparents i premiar l’esforç dels músics”.
El diputat de Bandes de Música va explicar que la novetat de les cercaviles respon a la intenció de “trepitjar el carrer, que és l’essència de la música de banda”, i va destacar el protagonisme de compositors valencians en les obres obligades per a cadascuna de les seccions, des de ‘La festa de les Falles’ de Ferrer Ferran al ‘Glosses II’ d’Amando Blanquer o els ‘Versos a l’alba’ de Julio Domingo.
Caràcter internacional
Altra de les novetats d’esta 44ª edició del Certamen de Bandes de la Diputació és la composició del jurat, que comptarà amb tres músics de reconeguda solvència, aliens a l’organització del concurs, i que seguirà les normes de puntuació de caràcter internacional a l’hora de valorar la interpretació de les peces, tant les obligatòries com les de lliure elecció.
Així ho va explicar el catedràtic de Direcció d’Orquestra i assessor musical de la Diputació Miquel Rodrigo, dissenyador d’esta edició del certamen per a 2020. Rodrigo, que va acompanyar durant el sorteig al diputat de Bandes, el cap de servei de Promoció Cultural, Josep Joan Vidal, i els responsables de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, va resoldre alguns dels dubtes dels participants, deixant clar que les bandes podran reforçar les seues formacions amb instruments especials “sempre que la partitura incloga aqueixos sons i en benefici de la creació i la composició original”.