I ho fa amb tres grans eixos: la publicació d’un llibre i l’organització d’una exposició sobre les compositores valencianes oblidades, una programació d’actes musicals d’accés lliure i gratuït cada vesprada al Palau de la Generalitat, i la cel·lebració de dos concerts de banda i de dos grans encontres massius de músics a la Plaça de la Mare de Déu de València.
El primer serà aquest pròxim dissabte, quan mig miler de músics interpretaran tots junts el pasdoble més universal: ‘Paquito el Chocolatero’, del compositor de Cocentaina Gustavo Pascual Falcó.
Els actes comencen aquest dissabte, a les 18 hores, amb el Gran Paquito. Músics provinents de deu bandes de música valencianes estaran dirigits per la directora Inma Mateu (Benigànim, 1968). Tots ells interpretaran quatre peces musicals: ‘Paquito el Chocolatero’, a l’inici i al final de l’acte, i uns altres dos pasdobles valencians enmig.
El pròxim dilluns, dia 16, a les 18 hores, s’inaugura una exposició al Palau de la Generalitat, organitzada per Presidència, sobre les compositores de música valencianes, que inclou també l’edició d’un llibre. Amb el títol ‘Les nostres compositores’, la doble proposta cultural visibilitza unes dones profundament desconegudes. Des de Hind, una esclava del segle XII que composava la seua pròpia música amb el llaüt i que va enamorar a un musulmà de Xàtiva, fins arribar a les joves promeses actuals formades als millors conservatoris, la mostra recorre la història de la composició musical femenina a terres valencianes posant de relleu a una trentena de creadores musicals: des de monges que composaven música profana a la creadora del primer himne del Valencia CF en 1924.
L’exposició compta amb il·lustracions realitzades per Carla Fuentes. El llibre, amb el títol ‘Les nostres compositores. Les oblidades creadores musicals valencianes’, s’alimenta de les mateixes il·lustracions, ofereix una síntesi biogràfica de cadascuna de les compositores escrites per Raquel Lacruz, catedràtica de violoncel del Conservatori Superior de Música de València.
Després de la inauguració de la mostra i una breu presentació del llibre, hi haurà una actuació del quartet femení de saxos Enllasax al pati gòtic del Palau. El llibre es regalarà als assistents de cada acte al Palau.
Els actes continuen el dimarts amb la presentació al Palau de la Generalitat del vídeo ‘Terra de Música’, amb el qual, segons explica la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, «la Generalitat vol contribuir a posar en valor, dins i fora de les nostres fronteres, la importància de les societats musicals a la Comunitat Valenciana, una manifestació única a tota Espanya i un patrimoni declarat l’any passat Bé d’Interés Cultural (BIC) immaterial, així com destacar la imbricació de les bandes amb el territori i el teixit social dels valencians i les valencianes».
Després de la presentació del vídeo, que tindrà lloc a les 18 hores, hi haurà un concert de la Coral Allegro ONCE Valencia, a les set de la vesprada, on es podrà gaudir de les veus d’aquesta coral integradora, formada al 50% per persones afiliades a l’ONCE.
El dimecres a les 19 hores es durà a terme, al pati gòtic del Palau, el lliurament dels XX Premis Euterpe de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, una cita anual on la federació reconeix a tots aquells agents i persones que treballen per dignificar la música.
La programació cultural continua el dijous 21, a les 19 hores, amb un concert de música folk oferit pel grup de la Marina La Romàntica del Saladar, un conjunt que ha aconseguit fusionar, amb instruments de vent de banda, el patrimoni tradicional de masurques, polques, xotis, havaneres, danses, marxes mores, valsos o pasdobles.
El divendres 22, dia de Santa Cecília, un grup de vent tocarà a les portes del Palau de la Generalitat en el carrer de Cavallers per amenitzar amb la seua música als vianants a les onze del matí. De vesprada, a les 19 hores, el cantant de Borriana Manolo Tarancón oferirà un concert en acústic de la seua música d’autor després d’una sòlida trajectòria amb set discos.
El dissabte, 23 de novembre, la Plaça de la Mare de Déu tornarà a omplir-se de música, festa i cultura amb un espectacle de música i tradició oferit per representants de les Federacions de Societats Musicals, de Dolçainers i Tabaleters, de Cors i de Folklore de la Comunitat Valenciana. Aquest concert de les quatre federacions, que mostra el ric patrimoni musical valencià, començarà a les 12 hores.
Els actes conclouen amb dos concerts de bandes de música de primera fila celebrats a punts diversos de la Comunitat Valenciana. El diumenge 24 de novembre, l’auditori de Castelló acull, a partir de les 18 hores, un concert ‘A dos bandes’, oferit per La Artística de Buñol i l’Ateneu Musical de Cullera.
A la setmana següent, el dissabte 30 de novembre, l’auditori de Torrevieja serà escenari d’un altre concert ‘A dos bandes’, interpretat, en aquesta ocasió, per La Armónica de Buñol i la Primitiva de Llíria. El concert començarà a les 19 hores. Per a 2020, en una data i lloc encara per determinar, es celebra lloc l’últim concert del cicle ‘A dos bandes’, organitzat des de la Presidència de la Generalitat amb l’actuació de La Unió Musical de Llíria i la Santa Cecília de Cullera.
Tota la informació en este enllaç.