La Direcció General de Cultura i Patrimoni ha organitzat l’espectacle ‘Musica empresonada’ en homenatge a músics valencians represaliats en la Guerra Civil i en la dictadura franquista, que van patir la presó o van haver d’exiliar-se o abandonar el seu ofici. Es tracta d’un concert de músiques embastades amb tres biografies humanes, que desenvolupa un argument de ficció basat en fets i músics reals. S’hi interpretaran peces musicals, amb els actors com a fil conductor de l’espectacle, que escenificaran moments significatius de les seues vides.
L’elenc està compost per 25 músics i 5 actors. La direcció artística correspon a Toni Tordera, la musical a Pascual Pastor i el guió és de Juanjo Prats. L’obra està produïda per GMExpresa.
Diferents espais del monestir de Sant Miquel dels Reis serveixen d’escenari per a aquest esdeveniment i és el públic qui ha de desplaçar-se per a contemplar l’actuació. A l’esplanada de la fatxada del monestir es representa el primer acte: ‘1937’. En aquest, una revetla commemora el VI aniversari de la II República amb cançons populars i cobles, en la qual el públic pot participar festivament. L’escena s’interromp brutalment per l’ocupació de València de l’exèrcit sublevat durant la Guerra Civil.
‘El pati’ és el nom del segon acte, que es desenvolupa en el claustre Nord i en el qual prenen cos i avancen les tres històries, que són el suport de la vida musical i les seues contradiccions dins de les presons franquistes. L’espectacle conclou amb els músics fora de la presó recreant la seua allargada vida com a inhabilitats o reclosos en l’ostracisme per la seua condició ideològica.
En els tres actes s’inclouen composicions de músics valencians que van patir la presó, van estar en camps de concentració, o van ser desterrats i obligats a abandonar el seu ofici, com Felipe Belda Calatayud, Ángel Bernat Beneyto, Abel Mus Sanahuja, Carlos Palacio García, José Ramón Moreno Gans, Vicent Garcés Queralt o Rafael Rodríguez Albert.
La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha indicat que «‘Música empresonada’ és una forma de tancar aquesta legislatura tal com l’obrírem: unint cultura i memòria democràtica amb l’homenatge als presos de Sant Miquel dels Reis i una manera més de poder posar en marxa iniciatives d’arts escèniques vinculant-les a espais patrimonials».
L’actuació és gratuïta, però el públic ha de descarregar l’entrada en el web musicaempresonada.gmexpresa.es o en el web de la Generalitat (consultar ací) amb dues opcions per a assistir-hi: el divendres 12 d’abril, per a l’assaig general, i el dissabte 13 d’abril, per a l’estrena.