L’Orquestra de la Comunitat Valenciana i el Cor de la Generalitat, dirigits per Ramón Tébar, oferiran un concert dissabte 10 de març al Teatre Romà de Sagunt per a celebrar la capitalitat cultural valenciana en la seua recta final. Aquest concert, que será gratuït, marca la recta final de la capitalitat cultural de Sagunt, poc abans de donar el relleu a Altea com a nova capital cultural valenciana. Així mateix, l’acte respon a la filosofia de descentralització cultural que du a terme Cultura de la Generalitat.
«Aquest concert és una celebració però també l’obertura d’un nou temps: les dues grans unitats artístiques depenents de la Generalitat, el Cor de la Generalitat Valenciana i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana fan un concert conjunt fora de les parets de les Arts en un espai representatiu i a disposició de tot el públic valencià», ha dit al sobre això Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC.
Per al director artístic de les Arts, Jesús Iglesias Noriega, «aquesta actuació s’emmarca en el nostre projecte de multiplicar la presència de les Arts per tot el territori i ampliar la nostra base social. I, quin millor punt de partida que aquest concert per a celebrar la capitalitat cultural valenciana en un lloc tan emblemàtic i significatiu com el Teatre Romà?».
Per la seua banda, l’alcalde de Sagunt, Francesc Fernández, ha mostrat el seu orgull per acollir aquest concert: «és una satisfacció molt gran que en la recta final d’aquests mesos tan intensos com a capital cultural valenciana puguem oferir en col·laboració amb diferents institucions una iniciativa extraordinària. Una de les poques vegades que l’Orquestra i el Cor de la Generalitat, dues de les millors agrupacions musicals que es poden veure a Europa, ofereixen una actuació fora del Palau de les Arts. Una actuació que, a més, tindrà lloc en un marc emblemàtic i incomparable, el Teatre Romà», ha indicat.
Programa valencià i universal
Este concert serà una de les poques oportunitats de veure en un mateix escenari aquestes dues agrupacions fora de la seua seu del Palau de les Arts de València i tindrà un programa compost per ‘Llegenda’, de López-Chavarri; la Simfonia núm. 8 de Beethoven; la ‘Suite española’ d’Albéniz-Esplà i ‘Intermedio y danzas de La vida breve’, de Falla.
El programa, segons el director del concert i principal director invitat de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, Ramón Tébar, «segueix la idea transmesa per la direcció de les Arts que consistia fonamentalment a presentar dues obres d’autoria valenciana: la primera, que servirà per obrir el programa, és ‘Llegenda’, de López-Chávarri, que va compondre per a l’Exposició Regional de 1909, per a cor i orquestra. També es va proposar recuperar l’orquestració de l’alacantí Óscar Esplà de la pianística ‘Suite Española’ d’Albéniz, una peça poc freqüent del repertori concertístic. Aquesta obra ocuparà gran part de la segona part del concert. Per completar el programa, i amb la idea d’incloure una obra d’un compositor popular i universal, s’ha inclòs en la primera part la Huitena Simfonia de Beethoven, que és l’obra que més vegades ha interpretat l’Orquestra de la Comunitat Valenciana en les seues gires tant pel territori valencià com fora, i que per les seues característiques és una peça excel·lent per a celebrar la capitalitat de Sagunt.