Un total de 233 investigadors de l’àmbit de la composició, la historiografia musical i l’anàlisi històrica han visitat i consultat els fons de la Biblioteca Musical de Compositors Valencians durant l’any passat. Aquest servei municipal, amb més de 50 anys d’història, està gestionat per l’Ajuntament de València, i està situat a la plaça de Magúncia.
De fet, la Biblioteca Musical de Compositors Valencians va ser creada per l’Ajuntament de València gràcies a la donació realitzada pel pare jesuïta Vicente Javier Tena Meliá l’any 1962. Este estudiós es va dedicar durant més de 20 anys a recórrer els pobles de la Comunitat Valenciana i recopilar partitures i melodies de diferents músics i compositors. Va recollir exemplars que abasten un ampli període històric de la música valenciana: des del segle XVI fins al XX.
El procediment que seguia per a incrementar la col·lecció a poc a poc consistia a donar, en un acte públic que convocava cada mes de desembre, els diferents volums que havia aconseguit recopilar durant aquell any. Finalment, la Biblioteca es va inaugurar i va quedar oberta al públic l’any 1981, amb l’objectiu que tant la ciutadania com el personal investigador pogueren gaudir de les obres i del treball de recuperació efectuat.
Encara que el procés va quedar interromput l’any 1985 després de la defunció de Vicente Javier Tena el 20 de desembre, actualment la biblioteca continua activa al mateix lloc on es va inaugurar fa més de 35 anys, en el número 1 de la plaça de Magúncia, i està adscrita a la Biblioteca Històrica Municipal.
Hui dia compta amb 809 volums i 10.403 partitures –còpies i originals manuscrits–, als quals cal sumar 1.581 partitures més procedents de l’antiga Banda Municipal. A més, disposa també d’una xicoteta secció de llibres musicals i una discoteca composta per 130 cassets, 60 discos compactes i 73 vinils.
El seu catàleg de compositors, classificat en ordre alfabètic, inclou nombrosos noms de la música valenciana, com Bernat Adam Ferrero, José Padilla, Manuel Palau, Gustau Pascual, Salvador Chulià o García Muní, entre molts altres.
La Biblioteca Musical de Compositors Valencians està adscrita a la Biblioteca Municipal Central, de la qual depén, i és atesa pel personal d’esta, en el mateix horari.