La ciutat de Sagunt es convertirà este cap de setmana en la capital de la música tradicional valenciana amb. El motiu no és un altre que la celebració de la tercera de les trobades de dolçainers i tabaleters organitzades per la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters per a commemorar el seu 20 aniversari i en les la qual col·labora la delegació de Cultura de l´Ajuntament de Sagunt.
La cita s´allargarà durant tot el cap de setmana, des de divendres 18 fins a diumenge 20 de maig, quan la localitat s´omplirà de músics, amants i experts de la música tradicional valenciana de dolçaina i tabal en un esdeveniment en el que s´espera la participació de més de 200 persones. Una taula redona amb experts de renom, tallers gratuïts sobre música tradicional, cercaviles i concerts de tabal i dolçaina completen este esdeveniment de música valenciana.
L´alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha recordat que Sagunt com a Capital Cultural Valenciana, “ha de demostrar-ho cada dia en tots els àmbits de la cultura i apostar tant per mostres més actuals o avantguardistes com per aquelles arrelades a la nostra història i les nostres tradicions”. Fernández ha afegit que Sagunt vol ser Patrimoni de la Humanitat “sense necessitat de buscar intermediaris ni satèl·lits en altres cultures, per això hem de recolzar totes estes iniciatives que ens uneixen a la cultura europea i universal”, i ha justificat que esta trobada se celebre a Sagunt dient que “tenim una importantíssima representació d´este tipus de música des dels anys 80 del passat segle gràcies a un grup de música i uns músics com els Germans Caballer”.
D´altra banda, el regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, ha declarat que ser Capital Cultural Valenciana implica uns compromisos “amb les nostres arrels i la nostra identitat”, motiu pel qual l´Ajuntament ha donat suport a esta iniciativa que incorpora una àmplia programació que durarà tot el cap de setmana. Tarrazona ha destacat que diumenge diferents colles recorreran el nucli històric de Sagunt tocant música tradicional i acabaran en la plaça Cronista Chabret, “en un esdeveniment únic i mereixedor de la nostra capitalitat valenciana”.
Per la seua part, el president de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, Joan Josep Trilles, i el membre de l´associació local Amics de la Música Tradicional Dolçainers de Sagunt, Eduard Caballer, han destacat la importància de celebrar esta trobada a Sagunt com a Capital Cultural Valenciana i han animat tota la ciutadania a participar i gaudir d´estes jornades festives.
Entre els actes més rellevants, destaca la taula redona que tindrà lloc divendres, 18 de maig, a les 19 hores en la Casa Capellà Pallarés sobre el “Present i perspectives de futur de la música valenciana d´arrel”, en la qual participaran Antoni de la Asunción, Ximo Caffarena, Josemi Sánchez i Vicent Torrent i moderarà Eduard Caballer. D´altra banda, dissabte, 19 de maig, durant tot el dia tindran lloc diferents tallers sobre música tradicional en el Centre Cultural Mario Monreal: a les 10 hores (Ritmes de tabal i dolçaina), en el CEIP Cronista Chabret a les 16 (Pandereta tradicional) i a les 17.30 hores (Ball folk i tradicional), així com una xarrada-concert de música tradicional valenciana a les 12 hores en el pati del Mercat de Sagunt.
El dia fort d´estes trobades serà diumenge, 20 de maig, quan a les 11 hores s´inaugure la Fira de luthiers en la plaça Cronita Chabret, concentració dels participants i presentació de la Trobada a la qual li seguirà una cercavila amb més de 200 músics pel centre històric de la ciutat en tres itineraris diferents. La jornada acabarà després del dinar de germanor que tindrà lloc en el pati del Mercat de Sagunt, amb un recordatori-taller de ball folk i tradicional a les 16 hores i un concert fi de festa amb ball de dolçaines a les 17 hores.