La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FMSCV) va encetar el passat cap de setmana els grans esdeveniments previstos per a la celebració del seu 50 aniversari d´història i que portaran al col·lectiu a batre fins a un total de 18 rècords Guinness per a donar a conèixer al món la importància d´este moviment cultural i social a la Comunitat Valenciana.
De moment, els actes previstos s´han iniciat per la porta gran i les dues primeres fites previstes, la de posar en marxa les dos bandes de música formades per membres d´una mateixa família més grans del món, ja s´han aconseguit en una cita que va tindre lloc el passat dissabte a la plaça de bous de Castelló i que va servir també per a retre homenatge a les escoles de música de la Comunitat i a la Diputació de Castelló pel seu suport al col·lectiu.
Els dos rècords Guinness aconseguits venen a demostrar un fet que es repeteix en totes les comarques valencianes, el caràcter intergeneracional de les bandes de música, on és habitual que diverses generacions d´una mateixa família compartisquen la seua passió per al música.
D´esta manera, per a batre el primer d´estos rècords, es va aconseguir reunir una banda formada per 15 membres d´una mateixa família troncal, formada pel iaio, els seus 4 fills, 3 cònjuges d’aquests i els seus 7 néts. A més, també es va batre el rècord pel “major grup de músics amb connexió familiar” format per un total de 35 membres de la mateixa família, ja que als 15 anteriors es van sumar els seus cosins, nebots, germans dels cònjuges i altres familiars. Amb esta acció, protagonitzada per la família “Alfonso”, natural d´Orihuela, la FSMCV va demostrar que la Comunitat Valenciana és el lloc del planeta amb més famílies músics per metre quadrat.
De fet, l´elecció d´esta família per a batre el rècord, es va fer després que la FSMCV rebera diverses candidatures per a esta acció, que reforça el caràcter social de les bandes de música valencianes. De fet, una de les protagonistes del rècrod, Mª Carmen Alfonso, va declrar que “la música ha sigut sempre un eix de la nostra família, alguna cosa tan característic en nosaltres, que se’ns ha inculcat des de xicotets i no concebem la vida sense ella. Ha sigut molt emocionant poder reunir-nos tots junts perquè som una família molt gran i és complicat”.
Homenatge e les escoles de música
La cita va servir també per a retre homenatge a les més de dos-centres escoles de música dependents de les societats musicals valencianes i que juguen un paper fonamental en la transmissió de la tradició musical valenciana. La FSMCV va reunir a la plaça de bous fins a més de 6.000 alumnes provinents de les tres províncies valencianes que van protagonitzar un espectacle únic.
En l´esdeveniment, Xarxa Teatre va estrenar l´obra “El Guerrer de la Valltorta”, creada especialment per a l´ocasió, i que va portar a escena tot un seguit de contes populars, narracions, i rondalles de la Comunitat, en una en què van paerticipar més de 50 professionals.
Al mateix temps, els 6.000 alumnes van contribuir a posar la música a l´espectacle a partir d´una obra escrita per Pere Vicalet i que combina la utilització d´instruments tradicionals i de dispositius electrònics a través del sistema Soundcool a mans dels mateixos alumnes reunits en la cita.
Primera cita de les tres previstes
Aquesta trobada, ha sigut el primer gran esdeveniment previst per la FSMCV en les properes setmanes par a commemorar el seu primer mig segle de vida i que permetrà al col·lectiu de músics batre un total de 18 rècords Guiness.
La següent trobada se celebrarà el 12 de maig en la Plaça de Bous d’Alacant on es pretén aconseguir el rècord a “la lliçó de música més gran del món”. L´última de les cites previstes tindrà lloc a València el 26 de maig, en una trobada multitudinària que omplirà de música la capital del Túria i que acabarà a Mestalla donant forma a la major banda de música de la història.
El president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, va qualificar com a un “fet històric” el repte aconseguit a Castelló i va agrair la seua tasca a tots els músics i alumnes de les Escoles de Música, per ser “el futur de les Societats Musicals”. Rodríguez va afirmar que amb el seu treball, les escoles de música són un suport imprescindible per a les Societats Musicals. “Amb aquest acte hem reconegut el seu gran treball i volem que tots els alumnes se senten orgullosos de ser músics i de la seua gran labor per protegir un dels principals emblemes de la cultura de la nostra Comunitat com és la música popular”, va afirmar.
Els actes de celebració del 50é aniversari de la FSMCV compten amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, a través del Institut Valencià de Cultura i Presidència de la Generalitat, de les Diputacions d’Alacant, Castelló i València i dels Ajuntaments de les seues tres capitals provincials, així com de Bankia i altres patrocinadors privats.