La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) va celebrar dissabte passat el primer acte formal per a rememorar el 50 aniversari que la Federació compleix aquest any 2018. Però la data i el lloc triats per a donar el tret a unes celebracions que s´allargaran durant mesos no ha sigut fortuïta, sinó que l´acte va tenir lloc en l´Ateneu Mercantil de València, el mateix lloc on la FSMCV va fer els seus primers passos, precisament un 31 de març de 1968.
Per això, i per tal de recordar la feina feta, en la cita es va rendir un merescut homenatge als fundadors de l´entitat, així com a tots els presidents i membres de l´organització que han passat per la Federació al llarg d´aquest mig segle de vida. I és que, tal com es va posar de manifest en l´acte,gràcies al seu treball, la FSMCV s´ha convertit en allò que és actualment, una entitat que integra a les Societats Musicals de les tres províncies i un dels principals agents culturals de la Comunitat Valenciana.
En aquest sentit, el president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, va assenyalar que la celebració d´este aniversari “és un acte per a agrair i reconèixer el treball” de totes estes persones, que han aconseguit fer que les Societats Musicals valencianes siguen hui la primera senya d´identitat dels valencians i un potent factor vertebrador de la societat.
Rodríguez va afegir que gràcies al treball realitzat durant aquests 50 anys, la FMSCV està vivint ara el millor moment de la seua història. Els fruits, va assenyalar, s´arreplegaran molt ràpid, i un d´ells vindrà definitivament en forma de reconeixement, ja que en 2018 la tradició musical popular de la Comunitat Valenciana serà reconeguda com Bé d´Interès Cultural Immaterial.
La FSMCV també va voler agrair durant l´acte el suport rebut per part de les institucions públiques al llarg de la seua vida, un suport que va quedar demostrat en els pressupostos aprovats per a este 2018, i en els quals la Generalitat Valenciana ha atorgat a la FSMCV el major finançament rebut fins al moment. Des de la Federació van agrair també l´habitual presència institucional en els actes més rellevants de l´entitat, com per exemple el lliurament dels Premis Euterpe, en els quals va participar el president de la Generalitat, Ximo Puig; o la recepció oferida per Les Corts a tota l´estructura federal, el passat mes de febrer.
Necessitat de reformar la Llei Valenciana de la Música
Des de la FSMCV, no obstant això, van assegurar que encara queda camí per recórrer per a salvaguardar la importància social i cultural de les Societats Musicals i de les seues escoles de música, convertides en l´autèntic motor de la música popular a la Comunitat Valenciana.
En aquest sentit, des de la FSMCV van recordar la necessitat de posar al dia la Llei Valenciana de la Música, aprovada l´any 1998 i que, segons la mateixa Federació, necessita ser reformada per a poder donar solució als problemes que afecten al col·lectiu quasi dues dècades després.
Rodriguez va apuntar que per a avançar i consolidar el sector de la música, aquesta Llei Valenciana de la Música ha de donar resposta a les necessitats reals que avui té el col·lectiu, i va destacar que les possibilitats dels músics valencians són encara molt reduïdes, un fet que contrasta amb el gran talent que s´ha generat en els últims anys i que, per al president, està sent, en bona part, desaprofitat.
“Falten estructures, oportunitats i sector musical. El nostre immens nombre de músics necessita més. I la labor de la FSMCV ha de seguir sent la de reivindicar per al sector major atenció pública, no solament més inversió. Per això, commemorar aquest 50 aniversari és molt important per a donar a conèixer internacionalment què som i què fem i, per descomptat, fer que la Comunitat Valenciana siga referència en el món per la seua música i els seus músics”, va afirmar Rodríguez.
Mig segle treballant per la música
La FSMCV va ser fundada el 31 de març de 1968 per 22 Societats Musicals en el Saló Sorolla de l´Ateneu Mercantil de València. Eixe dia es van aprovar els Estatuts Socials i es va nomenar una Junta amb caràcter de Comissió gestora que es va convertir en la primera Junta Directiva de la Federació.
Mig segle després, la FSMCV és una associació que agrupa a 549 Societats Musicals i les seues escoles de música (el 50% d´Espanya), amb 40.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis. Les Societats Musicals estan presents en el 95 per cent dels municipis valencians de més de 500 habitants.