La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, ha presentat la nova edició del Festival Ensems, que enguany celebra el seu 40é aniversari, amb el lema “Camins de l’escolta”.
La directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete, i el director d’Ensems, Voro Garcia han sigut els encarregats de descriure les línies mestres de la programació d’aquesta edició, que se celebrarà a partir del 10 d’abril en diversos espais de la ciutat de València i inclou xarrades, tallers i concerts que s’allargaran fins al 29 d’abril.
Landete ha destacat que “en aquesta edició del Festival Ensems tractarem de provocar la primera experiència en contacte amb el so experimental i la música contemporània de nova creació. Volem aproximar-nos a un públic poc acostumat a aquests formats i a aquest tipus d’expressió artística, sense deixar de banda el públic més experimentatˮ.
Amb aquesta edició, Ensems es reafirma com el festival més longeu de l’Estat: “Durant aquests quaranta anys s’ha acostat a l’oient des de les propostes sonores més recents i transversals del panorama nacional i internacional, transformant-se en una plataforma musical referent a Europaˮ, ha explicat la directora adjunta de Música i Cultura popular de l’IVC.
Per la seua banda, Voro Garcia, director del festival, ha explicat que “Ensems aposta pel suport als creadors i creadores pel seu incansable treball pedagògic i pel foment de projectes participatius, que a més mostren les propostes sonores a la societatˮ i ha afegit: “Volem portar Ensems a la ciutadania, amb propostes transversals, plurals i de qualitat. A més hem treballat especialment la presència femenina , seguint allò establert en el pla Fes Culturaˮ.
Programació
La programació és diversa i pretén generar un espai de tots i per a tots, creant una plataforma per a la reflexió i l’I+D+i del so que integra propostes sonores de tot tipus, inclosa la tradició de la música popular.
La inauguració del festival tindrà lloc el dia 10 d’abril amb l’estrena de l’obra “Trinquetíssimˮ del compositor valencià Jesús Salvador Chapi, del grup Amores, al trinquet de Pelayo.
La primera setmana estarà dedicada a les propostes pedagògiques, que enguany s´han aproximat al públic infantil i als instituts de secundària, i compten, per primera vegada en la història del festival amb la participació de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana. També s´inaugurarà l´exposició commemorativa del 40è aniversari i dos instal·lacions sonores al Palau de la Música i al Centre del Carme.
Dins de la programació, destaca la presència d´ensembles europeus com Ascolta Ensemble, amb una potent proposta escènica, o l´Ensemble Phace, que ret homenatge a Fausto Romitelli. Spanish Brass, per la seua banda, s´aproximarà a la figura d´un altre rocker, Frank Zappa. També participaran grups emergents com Sonido Extremo o els valencians Synergein Project. Alberto Bernal presentarà la peça «300 kg de música» en la qual el grup de percussionistes ReConvert i el mateix Alberto exploraran la capacitat sonora d´un cotxe.
Ensems també recordarà Karlheinz Stockhausen amb la seua obra «Mikrophonie» a través del projecte «Els 1001 sons de la paella», que presentarà el grup Drummimg a Bonbas Gens i el Centre del Carme, on es substituirà el Tam original de la peça per una gran paella de 2 metres de diàmetre.
En clau femenina, cal destacar el concert de la pianista Lluïsa Espigolé, la instal·lació sonora d´Ana Parra i Josué Moreno i el whorkshop de composició d´Elena Mendoza. El festival ha encarregat dos composicions a les creadores Núria Giménez i Raquel García-Tomás. La presència de dones al programa és important, amb més d´un 40% de presència en totes les activitats.
En aquesta edició es farà també un homenatge a Carles Santos amb un concert que es farà el 20 d’abril al Centre del Carme.
Espais
El festival es celebra a diversos espais de la ciutat de València. En aquesta edició es busca ocupar espais públics per atraure un públic més eclèctic.
Així, al Palau de la Música de València, al Centre del Carme Cultura Contemporània i La Nau Centre Cultural, tres espais emblemàtics de l’activitat cultural de la ciutat, se sumen a altres espais com ara la plaça del Patriarca.
Cal recordar que el festival està organitzat per Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, junt a l’Ajuntament de València i el palau de la Música de València. A més compta amb la col·laboració de l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música, Bankia, la Universitat de València, el Centre del Carme de Cultura Contemporània, Clemente Pianos, l’Instituto Superior de Enseñanzas Artísticas Comunitat Valenciana i Polimusica.