El Teatre Principal de València arranca l’any amb la millor dansa amb denominació d’origen valenciana. El director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha presentat en roda de premsa un cicle de dansa integrat per tres excitants de gran potència visual i musical: «Mulïer» de Maduixa Teatre, «Lluita» de Titoyaya Dansa i «Man Ray» de Taiat Dansa.
Des de hui i fins el 21 de gener la companyia Maduixa estrenarà la versió per a sala de «Mulïer», impactant espectacle amb dos premis Max i el premi al millor espectacle de carrer de la Fira de Tàrrega. Es tracta de la versió per a sala d’aquesta impressionant proposta de dansa sobre xanques interpretada per cinc ballarines. Un espectacle que investiga els límits entre la dansa, l’equilibri, el moviment i la poesia, la força i les emocions. Un homenatge a totes les dones que durant segles d’opressió han lluitat per la igualtat i per mantindre viva la seua naturalesa instintiva.
El director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha anunciat que com «Mulïer» és un espectacle de dones valentes, l’IVC ha volgut fer un homenatge a les dones valentes valencianes que treballen per la igualtat: des de dones anònimes com l’adolescent Elena Pérez Belenguer, que ha aconseguit que la federació de ciclisme atorgue els mateixos guardons a homes i dones; o Sandra García Martín, que ha patit violència de gènere, ha visibilitzat el seu cas, ha fet pública la seua lluita i que ara treballa perquè altres dones en aquesta situació puguen eixir-ne; fins a col·lectius com l’Associació Clàssiques i Modernes, l’Associació Dones en Art o CIMA, entre altres.
El següent espectacle del qual podran gaudir els amants de la dansa contemporània és «Lluita». Aquest espectacle de la companyia Titoyaya, coproduït amb l’Institut Valencià de Cultura, es representarà del 26 al 28 de gener. Amb aquesta obra, la companyia celebra els seus 10 anys de treball.
En «Lluita», tres coreògrafs, Daniel Abreu, Gustavo Ramírez Sansano i Eduardo Zúñiga, s’uneixen per a oferir la seua particular versió del concepte de lluita i produir tres peces curtes que comparteixen un únic espai escènic com si foren escenes d’un mateix espectacle. Un espai que està inspirat en el dhoyo japonés. Aquest muntatge s’oferirà a l’escenari del Principal, on estarà situat també el públic entorn una plataforma redona. Un màxim de 120 espectadors podran assistir a cada funció.
El tercer espectacle d’aquest cicle serà «Man Ray». Una coproducció de l’Institut Valencià de Cultura i el Ballet de la Generalitat amb el Mercat de les Flors i la companyia Taiat Dansa, que estarà en cartell del 2 al 4 de febrer. Gràcies a la coreografia que han creat Meritxell Barberà i Inma García amb la col·laboració dels ballarins, la figura de Man Ray es multiplica de manera obsessiva per reflectir la relació fetitxista del fotògraf i les seues muses.
Una reflexió sobre totes les relacions entre els artistes homes i els seus models femenines, a vegades com a font d’inspiració, a vegades com a simples objectes. L’espectacle, que es va estrenar en el festival Grec de Barcelona i després es va representar en Sagunt a Escena, es podrà veure a l’espai per al qual fou creat, amb la càmera negra del Principal com si fóra la càmera del mateix Man Ray.
A més, per a fer més accessible al públic aquests espectacles s’ha posat en marxa una promoció especial: a les taquilles es pot aconseguir un 30 % de descompte en el preu de l’entrada per la compra d’entrades per a dos dels tres muntatges i un descompte del 50 % en comprar entrades per als tres.