L’Institut Valencià de Cultura, Bankia i la FSMCV van presentar ahir el programa “Música a la llum”, una iniciativa posada en marxa fa uns mesos i que busca donar a conéixer el ric patrimoni cultural que tenen en el seu poder els centenars de societats musicals de la Comunitat Valenciana
La iniciativa es va presentar amb tots els honors a la ciutat d´Alcoi, una de les localitats amb més tradició de la Comunitat i on tenen els seus orígens les actuals bandes de música. Precisament per això, a l´acte van participar el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés; la coordinadora de la direcció general de comunicació i relacions externes de Bankia en la CV, Isabel Rubio; el president provincial d’Alacant de la FSMCV Ramón Más Soler; el president de la Societat Musical Nova d’Alcoi, José Antonio Llinares; la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete;i el president comarcal del Comtat-L’Alcoià de la FSMCV, José Miguel Pascual Belvis.
El programa “Música a la Llum”, patrocinat per Bankia i organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, pretén posar en valor i difondre el patrimoni cultural custodiat pels arxius de les bandes de música de la Comunitat. Per a això, un equip d´experts s´està encarregant de descriure la documentació emmagatzemada en els arxius de les Societats Musicals, des de partitures, fotografies, instruments, etc, per a posar-la a la disposició de tots els interessats en un lloc web (www.musicaalallum.es) que facilitarà la visibilitat i recerca d’aquest ric patrimoni. En paraules del Secretari Autonòmic “és una satisfacció per a la Generalitat presentar un web que pretén recuperar el gran patrimoni que guarden les societats musicals de la Comunitat Valenciana, per a divulgar i fer accessible la cultura musical que durant tants anys han guardat als seus arxius aquestes institucions”.
«Música a la Llum» compta amb la col·laboració d’un equip de musicòlegs de l’Associació Valenciana de Musicologia (Avamus) i d’un equip de documentalistes membres del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana.
Col·laboració amb la Societat Musical Nova d’Alcoi
El projecte es presenta a Alcoi perquè “Música a la llum” ha arribat a un acord amb la Societat Musical Nova d’Alcoi, amb motiu del seu 175è aniversari, per a catalogar i digitalitzar el seu arxiu més antic. Tant l’Arxiu Municipal d’Alcoi com l’IVC es quedaran una còpia del catàleg i del fons digitalitzat per a consulta del investigadors, i algunes partitures es posaran igualment a l’abast del públic a través de la pàgina web.
Els fons de la Societat Musical Nova d’Alcoi són molt valuosos per la seua antiguitat i per l’actiu paper d’aquesta societat, junt amb la Primitiva, en tota la vida musical d’Alcoi dels darrers dos segles, no tan sols participant en les festes de Sant Jordi i oferint concerts de banda sinó també col·laborant amb l’església mitjançant la seua capella musical i la seua orquestra. La Nova conserva partitures originals d’importants músics alcoians com José Espí, Julio Laporta, Jorge Mira Carbonell, José Jordá Valor o Camilo Pérez Laporta entre d’altres.
“Música a la llum” vol combinar un treball extensiu amb totes les societats musicals amb treballs intensius com aquest i altres que puguen plantejar-se amb les societats posseïdores d’un patrimoni més gran.
D’altra banda, tots els anys la Jove Banda Simfònica de la FSMCV col·labora amb el projecte amb un concert i la gravació d’un disc amb algunes obres rescatades del nostre patrimoni, la majoria de les quals han estat poc interpretades i mai enregistrades en disc. En 2017 es gravaran obres de Miguel Asensi, Eduardo López-Chavarri i dels alcoians José Espí i Julio Laporta, recuperades de l’arxiu de la Societat La Nova d’Alcoi.