La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) va celebrar durant el passat cap de setmana la seua Assemblea General, que va reunir a la localitat d´Elda a directius de les 547 Societats Musicals federades de la Comunitat.
Però si esta cita anual s´ha convertit en una de les trobades més importants per al mon de les bandes de música valencianes, en esta ocasió, en què la FSMCV celebrava la 49 edició de la seua assemblea, el motiu era doble, ja que entre els temes principals de l´ordre del dia, figurava la descripció dels actes actes organitzats per a commemorar el 50 aniversari del naixement de la Federació, que tindrà lloc al llarg de 2018.
La cita, per tant, va comptar amb representants de diferents institucions valencianes, com el del delegat territorial de Presidència a Alacant, Esteban Vallejo; la delegada territorial de l´Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo; l’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro, o el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament, Amador Navalón, que no van voler faltar als actes.
Tres rècords Guinness per al 50 aniversari
Per a celebrar esta efemèride, la FSMCV està decidia a mostrar al món la riquesa de l’univers musical valencià i la força del moviment de les bandes de música. Per a això, ha reptat a les més de cinc-centes Societats Musicals valencianes a aconseguir batre fins a rècords Guinness, en una demostració de força del col·lectiu.
El primer d´ells serà el d´impartir la classe de música més multitudinària fins al moment. Per a aconseguir-ho hi ha previstos dos intents, el primer el 21 d’abril a la plaça de bous de Castelló, i el segon el 28 d’abril en la plaça de bous d’Alacant, fins on està previst que s´apropen un gran nombre de ciutadans disposats a participar d´un repte únic.
El segon rècord que es tractarà de batre és el de la major desfilada de bandes de música del món. En este cas, la cita tindrà lloc a la ciutat de València, on està previst que que les bandes de música de totes les Societats Musicals de la Comunitat inunden de música la capital del Túria.
La cita tindrà lloc el 26 de maig de 2018, i en esta ocasió el repte serà doble, ja que la intenció de la FSMCV es la de formar, eixe mateix dia i en l´estadi de Mestalla, a la banda de música més gran de la història, i que estarà integrada per músics de totes les bandes de la Comunitat. D´esta forma, no només s´aconseguiria batre el tercer rècord Guinness de l´any, sinó que la jornada es tancaria amb un espectacle únic creat i pensat per als músics. A més, el nombre de records possibles podria no acabar amb els tres previstos, sinó que es podria augmentar amb reptes com el de formar el major grup de percussió, el major grup de clarinets, el major ensemble de flautes, o altres.
El president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, va explicar que la intenció de la Federació, a través de la celebració del seu 50 aniversari, no és altra que la d´aconseguir que que tothom conega les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, la labor que realitzen i la seua gran aportació a l’àmbit de la música popular. Per això, va explicar, els actes han estat pensats per tal d´aconseguir “una repercussió mundial” i que al mateix temps “facen que els músics i músiques del col·lectiu se senten orgullosos de pertànyer al mateix”.
Els actes previstos es completaran amb dos col·loquis amb la premsa, la participació de la FSMCV en un congrés d’educació musical que se celebrarà al juny, i diversos concerts de les unitats artístiques de la Federació, com la que realitzaran la Banda de Dones i la Jove Orquestra Federal al Palau de la Música; mentre que la Jove Banda Simfònica ho farà al Palau de Congressos.
D´altra vanda, l’acte central del 50 aniversari serà el 31 de març de 2018 en l’Ateneu Mercantil de València, lloc on es va fundar la federació i on, just cinquanta anys després, la federació retrà homenatge a tots els membres de les seues directives anteriors i presidents i delegats comarcals.
Premis Euterpe 2017
La celebració de la 49 Assemblea de la FSMCV va servir també per a donar a conéixer els vencedors dels Premis Euterpe de 2017, uns guardons convocats per la Federació i que cada any busquen homenatjar a la música valenciana i reconèixer la labor de les persones, entitats i iniciatives que han destacat en este camp.
En esta 28 edició dels Premis Euterpe, els guanyadors han estat la Unió Musical de Muro, en la categoria de participació federal; Eduardo Aracil Monllor, de la Societat Unió Musical i Artística de Sax, ex aequo amb Ramón Hernández Yago, de la Banda Simfònica Cercle Catòlic de Torrent, en la categoria de dedicació a la seua Societat Musical; l´Ajuntament de Llíria, en el reconeixement a la la institució o empresa pública o privada; i Juan Vicente mateu Alemany, que va rebre el Premi Euterpe extraordinari de la Junta Directiva.
Els guardons seran lliurats pel President de la Generalitat, Ximo Puig, el pròxim 22 de novembre amb motiu de la celebració del Dia de Santa Cecilia, patrona de la música, durant la recepció que ofereix des del passat any a la junta directiva de l’entitat.
Reptes per a 2018
Durant esta 49 Assemblea General de la FSMCV també es van abordar altres assumptes, com l’obertura del nou curs de les Escoles de Música, l’aprovació del pressupost per a 2018, o la presentació de les noves plataformes tecnològiques desenvolupades per la FSMCV amb l´objectiu de millorar la gestió de les Societats Musicals. A més, es va confirmar el nomenament de Luis Vidal com a nou Secretari General de la FSMCV, i d’Amparo Máñez i Mª José Hernández com a vocals de la Junta Directiva.
L’acte es va clausurar amb una gran cercavila en què van participar prop de 1.000 músics de les 18 Societats Musicals de la comarca del Vinalopó, que van recórrer els carrers d´Elda fins a la Plaça Castelar, on van interpretar el pasdoble “Idella”.
La FSMCV es va mostrar molt agraïda a l’Ajuntament d’Elda i a l’Associació Músic Cultural Santa Cecilia, per la seua col·laboració en una trobada que va convertir este municipi del Vinalopó Mitjà en capital de la música de la Comunitat Valenciana durant tot el cap de setmana.