La Fira Valenciana de la Música, Trovam!, que tindrà lloc entre els dies 9 i 12 de novembre, ha fet ja públic el seu programa complet d’activitats professionals, que busca posar sobre la taula un debat al voltant del present i el futur del sector musical valencià.
Així, en la cinquena edició d’esta cita, que continua creixent cada any, a més d’actuacions musicals hi haurà tota una sèrie de debats i taules rodones amb l’objectiu de consolidar aquest esdeveniment com a punt de trobada professional.
Les primeres sessions tindran lloc dijous, 9 de novembre, en una jornada que comptarà amb la presència d´Abel Guarinos, director general de l´Institut Valencià de Cultura; Verònica Ruiz, regidora de Cultura de la capital de La Plana; Vicent Sales, diputat de Cultura de la Diputació de Castelló; i Joan Gregori Maria, director de la Fira Valenciana de la Música.
Esta primera jornada se centrarà en la política musical valenciana i els diversos models de gestió, amb la participació de Marga Landete, directora adjunta de Música de l´Institut Valencià de Cultura; Daniel Simón, regidor de Cultura de l´Ajuntament d´Alacant; Francis López, programadora del TAMA d´Aldaia; Luis Óscar García, president de MusicaProCV i Enviu; i Josep Pérez, secretari del Sindicat de la Música Valenciana (SIMUV).
La creació d’ocupació en els sectors culturals creatius també entrarà en el debat de la mà d’experts com Enric Nomdedéu, secretari autonòmic d´Ocupació i director general del Servef; Pau Rausell, professor i director d´Econcult (Universitat de València); José M. Nácher, professor de la Universitat de València; i Luis Martínez Cháfer, professor de la Universitat Jaume I de Castelló.
Un altre dels temes de debat serà la situació de les dones al món de la música, amb la redacció d´un codi de bones pràctiques per a la programació i contractació per part de festivals, ajuntaments, sales i promotors. D´altra banda, es plantejarà la necessitat d´establir protocols contra les agressions sexistes en festes populars i esdeveniments musicals.
Al llarg del dia també es produiran cites sectorials, com ara la trobada del Circuit Cultural Valencià de Programadors, la reunió de la Mesa de Participació de la Cultura Valenciana (MeCuV) inclosa en el Pla Estratègic ‘Fes cultura’, així com l´assemblea de l´Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV).
La segona jornada girarà entorn als festivals i mitjans de comunicació, amb la implementació dels projectes de ciutats musicals. El present i futur dels festivals de música i les qüestions relacionades amb la regulació d´aquests esdeveniments centraran una altra taula de debat amb representants d’esdeveniments com el Low Festival, el Cruïlla o el Viñarock. D´altra banda, la Fira Valenciana de la Música obrirà les portes als periodistes i mitjans de comunicació perquè aporten la seua visió particular sobre l´escena musical.
El divendres, 10 de novembre, també es portarà a terme la presentació de la plataforma 4 Vents. Xarxa de fires de tardor que aglutina algunes de les principals trobades musicals de la Mediterrània. Hi seran presents David Ibàñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa; Montse Portús, gerent del Mercat de Música Viva de Vic; Francesc M. Rotger, director de la Fira B! de les Illes Balears; i Joan Gregori Maria, director del Trovam!
Ja dissabte, s’abordaran temes com el dels drets dels músics i els circuits musicals a l´Estat espanyol; i es reflexionarà sobre el poder de les imatges en l´àmbit musical de la mà d’alguns dels principals professionals del sector.
Cal destacar que totes les meses de debat comptaran amb una fila zero formada per experts i professionals amb coneixements en cadascuna de les qüestions plantejades. Així mateix, la presència femenina en les jornades s´aproxima al 40% de participants. Per últim, al llarg de la Fira se celebraran speed meetings entre programadors, mànagers, productors i artistes.