La músic és una eina capaç d’unir territoris i generacions diferents en tron a una mateixa melodía. Una capacitat que, a poc a poc, ha entrat a les aules valencianes per a convertir-se en una ferramenta més a l’hora de motivar els estudiants.
Parlem de dos projectes diferents i independents, però que utilitzen la música com a element dinamitzador i de participació dins de les aules dels nos tres centres educatius. D’una banda el Grup Instrumental Proeso, integrat per docents de música dels instituts, col·legis, escoles de música i conservatoris de la Comunitat Valenciana: i de l’altra, la iniciativa Com Sona l’ESO, que cada any organitza una trobada d’alum nes i professorat de música d’instituts de se cun dària públics per oferir un concert en el que participen al voltant de 1.400 alumnes amb el seu professorat.
Com Sona l’ESO, una iniciativa de l’escola pública
Com Sona l’ESO és un projecte educatiu nascut ara fa 18 anys i que defensa l’educació artística i musical. La iniciativa va sorgir de l’entusiasme d’alguns professors de música valencians que exercien la seua tasca docent a la Comunitat Valenciana i a Catalunya. Aquest entusiasme els va espentar a unir les propostes que treballaven en l’aula per a donar a conèixer tot el que es podia aconseguir amb alumnat de qualsevol condició social, cultural i nivell acadèmic amb el comú denominador d’una matèria a la qual, sovint, se li minva importància: la música.
El professorat del CSE intenta, amb la trobada, que els projectes didàctics que es duen a terme a l’aula tinguen una continuïtat i puguen així donar-se a conèixer i ser font d’inspiració per a futures propostes.
Tal i com explica el seu responsable, Alexis Calvo, “organitzem de forma anual una trobada d’alumnes i professorat de música d’instituts de secundària públics que, al llarg de quatre dies, conviuen per dur a terme un gran repte musical, la realització d’un concert conjunt amb 1.400 alumnes d’edats entre 12 i 17 anys actuant amb el seu professorat. La regla d’or és quetot l’alumnat, independentment de la seua formació musical, participa en el concert. No hi ha cap tipus de selecció”.
Per formar part del projecte només cal ser alumne o professor a qualsevol institut de secundària públic, “Com Sona l’ESO és un projecte de l’escola pública per a l’escola pública”, recorda Calvo. Cada any es tria una temàtica diferent que permet treballar i reflexionar sobre diferents aspectes a l’aula. Per a Xàbia en 2015 va ser el musical Yesterday, que repassava els anys 60; i a València, al 2016 es va fer una òpera de ciència ficció anomenada “m1s1m”. Enguany en Altea s’ha parlat sobre la creativitat amb l’espectacle “Frankenstein a la platja”, una obra que parla de música i filosofia com a poderoses matèries d’autoconeixement però també de transformació. “Tot això en un marc d’humor on defensem el riure, la bogeria i l’absurd com a eines artístiques totalment vàlides per tractar temes profunds”, puntualitza el seu responsable que valora molt positivament el resultat del concert: “Estem molt satisfets del concert, dels quatre dies de convivència a Altea i de tot el treball fet pel professorat a les aules.”
“En realitat nosaltres no busquem l’excel·lència musical ja que com he dit al principi no hi ha selecció musical de l’alumnat i el resultat final, tot i que va ser extraordinari, ens preocupa de forma molt relativa. Les nostres finalitats que són per una banda treure fora de les quatre parets de l’aula tot el treball diari efectuat per professorat i alumnat, i per l’altra oferir l’alumnat l’oportunitat, probablement única en les seues vides, d’experimentar en primera persona el plaer, però també l’esforç, que representa fer música en directe damunt d’un escenari, estan sobradament aconseguides”.
Proeso, un projecte educatiu, musical i solidari
El Grup Instrumental Proeso és una associació sense ànim de lucre, on convergeixen la qualitat de la interpretació i la pràctica pedagògica i on es creu que l’alumnat i el públic valencià ha de conèixer i estimar el que ens identifica com a poble: la música. Format per docents de música que exerceixen als instituts, col·legis, escoles de música i conservatoris de la Comunitat Valenciana, és una banda de música innovadora. Com afirma la seua presidenta, Mari Sol Barberá, “Proeso s’ha convertit en l’espai idoni per a compartir i intercanviar experiències, opinions, propostes didàctiques… amb companys de la mateixa especialitat. El nostre objectiu principal és el de construir i consolidar un projecte musical intercentres, a partir de l’agrupació instrumental i coral Proeso i a partir d’un programa comú. Alimentem la motivació del professorat mitjançant la participació dels nostres alumnes en la Coral i la dels docents en el Grup Instrumental Proeso i enriquim la seua formació en la seua doble faceta: com a instrumentista i com a professional docent. Als concerts divulguem obres per a banda i de compositors valencians”.
En una trajectòria consolidada de nou temporades, l’entitat du a terme iniciatives didàctiques i interdisciplinàries en cada curs. El grup ha participat en “La Música ens facréixer” amb Plácido Domingo, la Trobada de Música de la Mostra Viva del Mediterrani 2015, o la Primavera Educativa. Des de 2012, treballa amb l’ONGD BUSF per a ajudar la infància més desfavorida per catàstrofes naturals, amb projectes solidaris com ara la creació d’una xarxa de centres educatius i solidaris: Proeso-Happy Siphal i tres projectes nous amb un eix comú: l’aprenentatge amb la música serveix a l’educació global.
El Teatre Principal de València va acollir el Concert-Espectacle “Melodies i Somriures” per Happy Siphal, colofó final del projecte d’esta temporada, amb una recaptació de quasi 10.000€ euros. El projecte ha pogut ser gaudit també a Tavernes de la Valldigna, on van fer el concert instrumental solidari “La Músic a i el Planeta Terra” . A més, ha actuat en els grans auditoris d’Alacant, Castelló i València.
Per a Teo Aparicio, responsable musical, “el projecte té tots els ingredients artístics de qualsevol formació de primer nivell i, a més, realitza una gran aportació didàctica i solidària. És molt gratificant veure com els més joves gaudeixen de la música i la dansa en un entorn totalment professional”.