La Federació de Societas Musicals de la Comuniat Valenciana està decidida a trobar una solución definitiva per tal que els membres de les bandes d’este col·lectiu puguen cobrar per les seues actuacions de forma legal i transparent.
La problemàtica no és nova, sinó que ha sigut un dels principals problemas per a la gestió de les bandes de música de la Comunitat al llarg de les útlimes dècades, ja que molts dels intèrprets no són músics professionals i en moltes ocasions ofereixen les seues actuacions de forma desinteressada, un fet que suposa un entrebanc a l’hora de poder tributar per les seues actuaicons
Ara, la FSMCV comptarà amb un aliat important a l’hora de trobar una solució que puga satisfer a totes les parts, ja que la pròpia Generalitat Valenciana s’ha posat mans a l’obra per tal d’oferir un mètode segur de pagamanet.
En eixe sentit, el Conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, es va reunir ahir dilluns amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) per tal d’abordar esta problemática i d’altres que afecten als músics valencians relacionades amb la fiscalitat i la reglamentació laboral.
De moment, les opcions passen per convocar una mesa de treball en la qual participaran membres de la FSMCV, la Direcció d’Economia, la Direcció General de Treball, la Direcció General d’Internacionalització i el SERVEF, per tal d’establir un nou marc econòmic per a les Societats Musicals. Esta comissió mixta treballarà per a buscar fórmules i reglaments propis pareguts a allò que, per exemple, tenen les cooperatives o les entitats d’economia social, donades les característiques genuïnes de les SSMM. La mesa es convocarà el mes d’octubre.
Des de la FSMCV han mostrat la seva intenció absoluta de col·laborar amb l’Administració per a regularitzar fiscal i legislativament les diferents categories professionals dels músics i les SSMM i el seu president, Pedro Rodríguez, ha ressaltat que “serà la primera vegada que podrem parlar amb l’Administració del nostre model econòmic i del paper de les SSMM i els músics en l’entramat econòmic valencià”.
Un marc específic
La convocatòria d’esta mesa de treball conjunta arriba en un moment crític per a les Societats Musicals valencianes, que estan en el punt de mira d’una campanya de l’Inspecció de Treball que busca confirmar que tots els treballadors del col·lectiu, des d’administratius fins als professors de les escoles de música, estan donats d’alta en la Seguretat Social.
Este no és, no obstant, el cas dels músics, ja que les bandes de les Societats Musicals no són formacions professionals i els intèrprets no realitzen un treball, sinó que en la majoria dels casos actuen com a membres de la Societat.
Esta fet, complica que els membres de les bandes puguen rebre una compensació económica per unes actuacions que impliquen desplaçaments i assajos, que van molt més enllà de les hores d’un concert determinat.
Per tal de trobar una solución a esta situación des de la FSMCV ja van apuntar fa uns mesos l’opció de que les actuacions dels músics foren considerades com a un “voluntariat”, un fet que permetria rebre una compensació per la seua tasca cultural de forma transparent i sense la necessitat de donar-se d’alta en esta activitat, tal i com passa, per exemple, en el cas dels membres de Protecció Civil.
Ara, esta nova iniciativa ajudarà a trobar altres solucions i propostes que per tal que els músics puguen continuar amb la seua tasca cultural en un marc amb les suficients garanties legals per a unes societats musicals que tenen unes característiques i condicionaments molt específics.