El Palau de les Arts de València va acollir ahir la cerimònia de la primera edició dels “Premis Bankia al talent musical a la Comunitat Valenciana”, una iniciativa posada en marxa per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura i el patrocini de Bankia, i que busca posar en valor el treball dels professionals de la música de la Comunitat en diferents àmbits.
En total, per a esta primera edició, el jurat ha decidit entregar un total de set guardons per a les cinc categories reconegudes, donada la gran qualitat dels projectes presentats. Cada guardó té un premi en metàlic de 20.000 euros.
En esta primera edició, el reconeixement al “Músic Valencià”, va ser doble, i el guardó va recaure Carles Santos Ventura i Llorenç Barber Colomer van rebre dos primers premis es aequo després de dues vides dedicades a la música. D’entre les 60 candidatures inscrites al premi, el jurat va decidir reconèixer a dos músics que representen, des de l’excel·lència creativa, una generació que ha assumit la tasca musical des del risc i la integració entre les arts amb prestigi nacional i internacional.
En la categoria de “formació musical valenciana de carácter profesional”, el jurat també va decidir atorgar dos primers premis ex aequo, en aquest cas per als grups “Capella de Ministrers” i “Spanish Brass”. Capella de Ministrers va ser reconegut per representar la recuperació de la música antiga i la realització d’una important tasca de difusió del patrimoni musical valencià. Per la seua banda, la formació Spanish Brass va ser premiada per la tasca que ha desenvolupat en el foment de la composició contemporània i la seua difusió arreu del món.
Per la seua part, el guardó a “l’investigador valencià” va anar a parar a Jorge Sastre Martínez, de qui es va reconéixer la seua capacitat per a integrar les arts, les humanitats i la tecnologia en una aposta de caràcter internacional des de l’àmbit universitari valencià.
El premi al “projecte educatiu musical” va anar a parar a l’IES Arabista Ribera de Carcaixent pel seu projecte “Experimentarts: música, creativitat i aprenentatge col·laboratiu”. El jurat va valorar el fet de demostrar que des d’un centre públic d’ensenyament general és possible posar en marxa una aposta per la innovació educativa que fomenta el treball participatiu col·locant a l’alumne com a centre del procés d’aprenentatge i l’ús de les noves tecnologies.
Pel que fa al guardó a “l’activitat empresarial”, el primer premi va anar a parar a “Consolat de Mar”, que va resultar la companyia guardonada, d’entre les 19 presentades, per contribuir a la democratització i accés d’instruments musicals des de la responsabilitat social corporativa i com a exemple d’empresa compromesa amb el seu entorn.
La cerimònia va comptar amb la presència d’Abel Guarinós, Director General de l’Institut Valencià de Cultura; Marga Landete, Directora adjunta de Música i Cultura popular valenciana; Marina Sánchez Costas, Directora General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial; Josep Almeria, Diputat per Podem a les Corts; i Maria José Catalá, en representació del Partit Popular.
L’objectiu d’estos premis, que tindran una periodicitat bienal, és recolzar el desenvolupament de la societat valenciana mitjançant el reconeixement de les persones i entitats que estan desenvolupant projectes d’excel·lència de referència nacional i internacional en els diferents àmbits de la música. Precisament, el president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, va afirmar estar molt satisfet “amb l’acollida que ha tingut aquesta primera edició dels premis perquè han mostrat la enorme envergadura de la tradició musical en la Comunitat”.
En la mateixa línia, el director corporatiu de la Territorial de Bankia a la Comunitat Valenciana, Miguel Capdevila, va remarcar que “la decisió del jurat, amb eixe doble premi, posa de manifest el nivell dels músics i de l’educació musical en la regió, així com l’encert que significa haver posat en marxa uns guardons que eren necessaris per reconéixer el talent que al voltant de la música i les seues diferents vessants tenim a la Comunitat”.
Per al director general de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat, Abel Guarinos, la posada en marxa d’estos premis permeten visibilitzar i reconéixer el talent de compositors, intèrprets i estudiosos valencians de la música. Pam a pam anem avançant cada dia en un projecte global dins del pla “Fes Cultura” de la Generalitat que passa per generar accions com aquesta en què agraïm especialment el treball de Bankia i l’organització de la FSMCV”.