La cultura, en totes les seues formes, juga un paper fonamental a les comarques valencianes. I no només per la gran quantitat d’artistes que que naixen cada any a la Comunitat, sinó perquè les diferents propostes que ixen a la llum, contribueixen a cohesionar un opble que viu les manifestacions artístiques de forma directa.
Així, si bé les bandes i la música valenciana s’han convertit ja en un referent principal per a tot el món, també altres dsciplines com la dansa o el teatre busquen assentar-se en l’agenda cultural valenciana després d’uns anys en què la crisi ha passat una greu factura.
Una de les úlimes iniciatives en este sentit és el “Sagunt a Escena 2017”, una de les principals apostes per fer del teatre unf et cultural de primer ordre que arriba enguany amb forces renovades.
Precisament, el conseller de Cultura, Vicent Marzà, va ser l’encarregat de presentar la programació d’esta cita, acompanyat per l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el director adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura, Roberto Garcia; el director del Festival Sagunt a Escena, Juan Vicente Martínez Luciano; el coordinador artístic de Teatres de la Diputació de València, Josep Policarpo; i Gemma Miralles, autora i intèrpret de l’espectacle inaugural «De Sukei a Naima».
El Festival conté una programació que cobreix tot l´estiu, un fet que es tradueix en més de 50 dies plens de propostes englobades en 32 espectacles de teatre, dansa, música i circ. Les actuacions començaran el 19 de juliol i finalitzarà el 8 de setembre amb artistas de la talla de Sílvia Pérez Cruz, Israel Galván, Aitana Sánchez Gijón, Carmen Portaceli, Mario Gas, Joan Amèric o Ximo Tébar.
Sagunt a Escena arriba a la 34 edició amb una trajectòria consolidada i, segons el conseller Marzà, “s´ha notat la voluntat de les institucions de situar el festival en el lloc que li pertoca al panorama cultural”.
Tot i que el centre neuràlgic de la programació serà l’emblemàtic Teatre Romà de Sagunt, en aquesta edició l´oferta inclou també teatre de carrer, teatre gestual, música i circ en diferents punts de Sagunt. Així, a part de la pujada al castell, la Glorieta i el Centre Cívic del Port de Sagunt, enguany l´Off Romà dobla espais de programació amb la incorporació del Centre Cultural Mario Monreal, la Casa dels Berenguer i l´Antic Casino del Port de Sagunt.
Un dels puntals del festival és l´impuls de les produccions valencianes des del mateix inici amb la coproducció del Teatre del Poble Valencià amb la companyia La dependent titulada “De Sukei a Naima”, de la dramaturga alcoiana Gemma Miralles, que està dirigida per Cristina Lügstenmann. Aquesta obra de teatre aprofundeix en la pèrdua de la identitat i la cultura dels moriscos i s´aborden diverses temàtiques relacionades amb les migracions, els desplaçats, la integració i el perdó.
Es destaca també no només la programació valenciana, sinó també en valencià. Un espai en concret, el Centre Mario Monreal, tindrà una programació durant el mes d´agost tota íntegrament amb aquestes característiques com ara “Hamlet canalla” o “El verí del teatre”.
La programació, a més, comptarà amb dos espectacles internacionals, la dansa xinesa de Tao Dance Theatre; i l’estrena de l’òpera “La Brecha”, una aposta per la internacionalització que és pretén consolidar en futures edicions del festival. Respecte a l´òpera «La Brecha», dirigida per Paco Azorín, ha comptat amb patrocinis públics i privats de la rellevància del Parlament Europeu o la Fundació Hulencourt.