La Coordinadora de Societats Musicals Federades de la Ciutat de València, junt a l’Ajuntament de València i el Palau de la Música, han posat en marxa la segona edició del cicle “Música al Carrer”, una iniciativa que té com a ingredient principal l’atuació de les bandes de música de la ciutat en els diferents barris i espais de la ciutat.
Així, amb esta iniciativa, la capital del Túria s’omplirà de música els mesos de maig, juny, novembre i desembre. Aquesta vegada, seran un total de 13 concerts que es repartirán durant els caps de setmana i que tindran lloc en espais com la Plaça del Mercat (enfront de la Llotja de València), el Parc de Benicalap, el Parc de Vivers, la Plaça de les Drassanes, el Parc de la Guàrdia Civil (Benimaclet) i el Mercat de Colón.
Les actuacions van començar el passat cap de semana amb la Societat Ateneu Musical del Port, i finalitzaran el divendres 22 de desembre, a les 18.30 hores en el Mercat de Colón amb la Societat Instructiu Musical El Palmar. La resta de societats musicals que participen en la iniciativa són: la Societat Musical dels Poblats Marítims, l’Agrupació Musical Benicalap, l’Agrupació Musical Carrera Font de Sant Lluís, el Centre Instructiu Musical de Castellar-Oliveral, el Centre de Música i Dansa de Natzaret, l’Agrupació Musical San José de Pignatelli, l’Agrupació Musical Falla General Barroso – Litógrafo Pascual Abad, el Centre Instructiu Musical Banda Parroquial de Torrefiel, l’Agrupació Musical Gayano Lluch, l’Agrupació Musical Patraix i l’Agrupació Musical Sant Isidre.
Aquest cicle de concerts es complementarà amb la col·laboració de Cosomuval i el Palau de la Música en les altres dues campanyes culturals de l’Ajuntament de València: “Cultura als Pobles” i “Cultura als Barris” de València.
D’aquestes, la primera es desenvoluparà del 6 de maig fins el 10 de juny i comptarà amb un total de 56 activitats programades en 18 pobles de València, en les quals Cosomuval participarà amb l’actuació de tres bandes de músic: la Banda de Música de Campanar, la Sociedad Instructiva del Obrero Agrícola i Musical de Benimamet i l’Agrupació Musical de Massarrojos.
D’altra banda, pel que fa al cicle “Cultura als Barris”, també la Unió Musical Santa Cecília de Castellar-Oliveral, la Unió Musical l’Horta de Sant Marcel·lí, el Centre Instructiu Musical Tendetes, la Societat Musical Barri de Malilla, la Societat Musical Unió de Pescadors del Cabanyal, la Societat Musical la Unió de Tres Forques, la Societat Musical dels Orriols, la Societat Musical Santa Cecília del Grao i el Centre Instructiu Musical de Benimaclet, participaran en esta proposta cultural.
L’objectiu d’aquestes col·laboracions naix de la voluntat de diversificar i portar la música de les bandes a tots els barris i pobles de València, a banda de reconèixer des del punt de vista administratiu i institucional el treball de les societats musicals. “Per a nosaltres és productiu treballar colze a colze amb l’Ajuntament de València i incloure la nostra música en les campanyes culturals de la ciutat . En certa manera es reconeix la tasca social, cultural i musical amb el nostre poble i ens permet arribar més enllà de les nostres zones d’actuació”, declara Miguel Hernández, President de Cosomuval.
La Coordinadora de Societats Musicals Federades de la Ciutat de València treballa per establir vincles forts entre aquestes i les entitats i organitzacions valencianes. Actualment, està formada per 25 societats musicals de la ciutat de València i pedanies i nodreixen la Ciutat de València amb vora 3.600 músics entre les diferents agrupacions musicals juvenils i simfòniques (bandes de música, orquestres, cors, rondalles, etc).