Les Societats Musicals de la província de València en particular, i les de la Comunitat Valenciana en general, viuen, des de fa un temps, sota l’atenta mirada del Ministeri de Treball, que ha posat l’ull sobre estes organitzacions.
I és que l’organisme que dirigeix Fátima Báñez, està decidit a acabar amb els possibles casos de fraus a la Seguretat Social que puguen estar produint-se en un col·lectiu, el de les bandes de música, que amb més de cinc-centes entitats censades a tota la Comunitat, s’estenen per tots els pobles i comarques formant una xarxa social i cultural única al món.
Esta determinació del Ministeri, que de moment no s’ha materialitzat en cap sanció, no fa més que posar un altre pal a les rodes d’un moviment social i cultural que, si bé es manté viu a centenars de municipis valencians, des dels més xicotets fins a les grans ciutats, ha viscut recentment moments complicats degut a la seua dificultat de finançament, que en la seua major part prové d’unes institucions valencianes que han hagut de retallar les seues ajudes en els últims anys.
Ara, a estos problemes econòmics, les Societats Musicals Valencianes han de sumar l’amenaça del Ministeri, que està decidit a no fer cap excepció quan es tracta de garantir els pagaments a la Seguretat Social. Per això, han remés una carta a diverses Societats Musicals en què els adverteix de les conseqüències possibles si les persones que realitzen alguna activitat no estan degudament donades d’alta, un fet que afectaria a tot tipus de personal, des de professors de música fins a administratius, passant per persones de la neteja.
De moment, les cartes han arribat a una part de les Societats Musical de la província de València, però s’espera que la campanya s’estenga a tot un col·lectiu que, en alguns casos, està format per Societats Molt modestes que realitzen una gran labor social i cultural en localitats, on la banda de música és una eina fonamental per al dia a dia dels joves i dels grans.
Precisament per això, la notícia ha causat una gran inquietud entre les desenes de milers de socis que tenen estes Societats, de les quals depenen també la vasta xarxa d’escoles de música per les que passen cada dia bona part dels joves de la Comunitat.
La missiva, dóna a les Societats Musicals un termini de 15 dies per a posar ordre en qualsevol situació irregular que puga haver-hi, i adverteixen de la possibilitat de realitzar inspeccions per tal de comprovar la veracitat de les dades presentades.
Davant esta situació, el propi delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha hagut de sortir al pas per tal de tranquil·litzar a les Societats Musicals afectades, i ha afirmat que no hi haurà sancions per a les bandes, ja que el document enviat no suposa l’apertura de cap procediment d’inspecció. Moragues ha volgut llevar ferro a l’assumpte i ha explicat que el document és igual a d’altres que s’envien a diversos col·lectius de treballadors. Segons Moragues, l’únic que demana el Ministeri és que si les Societats Musicals tenen algun treballador, el donen d’alta en la Seguretat Social, sense cap sanció.
Des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, per la seua part, han qualificat com una “broma” esta amenaça a unes associacions que, davant els impagaments de la Generalitat de fins a 18 mesos, es veuen fins i tot obligades a avançar el sou dels mestres i professors. Des de la FSMCV a més, han recordat que Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ja van fer un esforç per tal de regularitzar les seues plantilles als anys 90.