El prestigi que hui dia tenen les bandes de música valencianes no és fruit de la casualitat, sinó que és el resultat d´un model nascut fa dècades i que es caracteritza per la convivència, en una mateixa formació, de músics amateurs i intèrprets professionals; una mescla que no només contribuïx a elevar la qualitat musical dels intèrprets, sinó que fomenta un esperit social i d´identitat que fa, de les bandes de música, un entramat musical i cultural de primer ordre.
Precisament eixe model, que ha contribuït a la formació d´alguns músics i directors de talla mundial, s´ha convertit en un exemple per a diferents formacions de tot el món, que busquen, en el model valencià, un espill en el qual mirar-se i que fa que diversos músics valencians participen, al llarg de l´any, en algunes de les cites musicals més importants del planeta.
Un d´ells és Enrique de Tena, el compositor nascut a Corbera, que participarà com a convidat al “International Course of Wind Band Conducting”, un prestigiós curs de direcció de bandes que se celebra a Itàlia. Enrique de Tena col·laborarà com a asesor dels directors participants i oferirà a més dos conferències amb els títols de “Las bandas en España y su repertorio” y “Las composiciones de Enrique de Tena”. De fet, les obres del compositor valencià són tot un referent, fins al punt que la seua peça “Clown”, per a saxos, ha sigut seleccionada per a formar part del repertori d´estudi d´este curs.
Però Enrique de Tena no serà l´únic director valencià que en els propers mesos viatjarà a Itàlia per a donar mostra de la seua qualitat, sinó que Rafael Garrigós és un altre dels dirctors que ha sigut convidat a participar en un ambiciós programa de formació. Es este cas, Rafael Garrigós es posarà al davant de la Banda Musicale Giovanile del Piemonte, una foramció que aglutina fins a 100 joves intèrprets de tota la regió italiana. Es tracta del segon any consecutiu en què Garrigós participa en este projecte, que arranca amb els assajos el proper 18 de juliol, i que acabarà amb una actuació el 23 d´abril en l´auditori “Il Maggiore” de Verbania.
El tercer director que durant este mes de febrer es posarà al capdavant d´una formació estrangera és Rafael Pacual-Vilaplana, que participa, fins al 18 de febrer, en el “Seminario Internacional de Dirección de Bandas Sinfónicas”, que té lloc en Bogotà. El director de Muro, actual director de la Banda Municipal de Bilbao, participarà com a docent convidat al seminari, en un país, Colòmbia, que coneix bé. I és que Pascual-Vilaplana ha sigut un dels músics convidats habitualment al país, i ha participat en diferents projectes educatius organitzats pel Ministeri de Cultura de Colòmbia.
Amb tot, estos tres exemples no fan més que donar bona mostra de la qualitat dels compositors i directors valencians, que amb el seu treball, contribueixen de forma decisiva a transmetre al món les fortaleses d´un model de bandes de música, el valencià, que suposa, sense cap dubte, un dels moviments culturals més grans de tot el món.