L´Orquestra de Cadaqués, oferirà hui dijous, en l´Auditori de Castelló, un concert en el qual la formació interpretarà obres entre les que destaquen la «Simfonia número 7» de Beethoven, així com altres peces de Max Bruch i Ferrán Sor.
L´espectacle, programat pel Consell Valencià de Cultura i que s´engloba en el Cicle Abonament d´Hivern, comptarà amb la participació del violinista Daniel Hope i estarà dirigit per Jaime Martín.
Quasi tres dècades de música contemporània
L´Orquestra de Cadaqués es va formar en 1988 a partir d´un grup de jóvens músics espanyols i d´altres països d´Europa que tenien uns objectius clars com a formació orquestral: treballar de prop amb els compositors contemporanis vius, recuperar un llegat de música espanyola que havia sigut injustament oblidada i impulsar la carrera de solistes, compositors i directors emergents. D´origen mediterrani però amb una clara visió cosmopolita, l´Orquestra de Cadaqués va ser reconeguda ràpidament en l´àmbit musical per la qualitat i el compromís dels seus músics i el dinamisme dels seus projectes.
Directors com ara Sir Neville Marriner, Gennady Rozhdestvensky o Philippe Entremont van apadrinar el projecte i es van convertir en principals invitats, com també ho van fer Alicia de Larrocha, Victoria de los Ángeles, Teresa Berganza, Paco de Lucía o Ainhoa Arteta, entre d´altres.
En 1992, l´orquestra va impulsar un dels seus projectes de més envergadura: el Concurs Internacional de Direcció, un certamen biennal que -amb el suport d´altres orquestres simfòniques espanyoles- obria les portes del mercat professional a jóvens directors de tot el món. Pablo González, Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko o Michal Nesterowicz han sigut alguns dels directors guanyadors que hui ocupen un lloc destacat en orquestres de renom.
Gianandrea Noseda, primer premi del concurs en 1994 és, des de 1998, el director titular i principal de l´Orquestra de Cadaqués, i Jaime Martín, un dels músics fundadors de l´orquestra i primer flauta al llarg de vint anys, ocupa des de 2011 el càrrec de director principal.
A fi de promoure i difondre la música contemporània, l´Orquestra de Cadaqués va crear l´Ensemble Orquestra de Cadaqués i la figura del compositor resident. En aquests vint-i-cinc anys s´han estrenat obres de Xavier Montsalvatge, Jesús Rueda, Hèctor Parra, Jesús Torres, Luis de Pablo o Joan Guinjoan, entre d´altres.
L´Orquestra de Cadaqués compta amb diverses gravacions de la mà dels seus directors principals, Sir Neville Marriner, Gianandrea Noseda i Jaime Martín, editades pels segells discogràfics Tritó i Philips, i ha creat una col·lecció de música clàssica per a xiquets :« «Solfala redona».
Així mateix, l´orquestra ha estat implicada des dels seus inicis en projectes pedagògics amb orquestres de jóvens, com el que actualment eu a terme amb la Jove Orquestra de les Comarques Gironines.
Un concert amb músics d´excepció
Membre fundador de l´Orquestra de Cadaqués i un dels flautistes més preats de la seua generació, Jaime Martín s´ha consolidat en els últims anys també com un director de referència, capaç de transportar l´excelsa musicalitat de la seua flauta solista a tot el cos orquestral.
Per a aquest concert compta, a més, amb un solista d´excepció, el violinista Daniel Hope, associat des de la infància amb un dels mites del seu instrument, Yehudi Menuhin, amb qui també va col·laborar d´adult i a qui ha dedicat un emocionat disc publicat per Deutsche Grammophon. Hope serà el solista del «Concert per a violí» de Max Bruch, i l´Orquestra de Cadaqués interpretarà abans l´obertura del ballet «Cendrillon», de Ferran Sor (que el compositor català va estrenar a Londres en 1815), i la «Simfonia número 7″ de Beethoven, aquella que Wagner va descriure com l´»apoteosi de la dansa», fusió, perfecta de «cos i ment».