La música en valencià va viure ahir una de les nits més esperades de l´any, en la qual el Col·lectiu Ovidi Montllor, que agrupa als grups i cantants que empren esta llengua, atorga els seus guardons anuals entre unes formacions que busquen fer-se un lloc en el mercat musical. I és que estos Premis Ovidi, que enguany arriben a la seua XI edició, han servit al llarg de l´última dècada per no només per a per a posar en valor la qualitat dels músics valencians, sinó també per a donar visibilitat a un conjunt de grups que canten en la seua llengua i que reivindiquen el protagonisme que mereixen als mitjans.
En este context, els Premis Ovidi s´han consolidat com un referent en la música en valencià, i cada any premien els discos i cançons més destacats en cada estil, així com la tasca de diferents professionals que treballen amb els músics, premiant també aspectes com els arranjaments, el disseny gràfic de les produccions o fins i tot els millor videoclips, en un espectre de candidats que arriba a pràcticament totes les comarques de la Comunitat.
No obstant, si un grup va destacar entre els altres en els premis d´este any, eixe va ser Arthur Caravan. Els alcoians van guanyar en tres de les categories més importants, la de millor grup de rock, per “Major Propòsit”; millor cançó, per “La traïció de les imatges”; i millor lletra, per “Les Amants”.
L´elenc de guardonats es va completar amb el premi al millor disc de cançó d´autor, que va recollir el cantant alzirenc Ona Nua, pel seu disc “Un gat i un home al seu costat”; el de millor disc de rap va ser per als valencians d´Atupa, per “Quasi res porta el Diari”; el premi al millor disc de folk va ser per al grup Musicants en el seu àlbum de presentació que portava per no “Adsabara”; i el premi a millor disc de pop va ser per a la formació Gener pel disc “Oh, germanes!”, que també va valdre a Paco Loco el guardó a la millor producció musical.
El premi a la millor maqueta va ser per a el grup Àcids, mentre que el premi al millor videoclip i millor diseny van ser respectivament per a Joe Pask i el realitzador Nacho Errando per la producció per a la cançó “Blau”; i per a la il·lustradora Alba López Soler i Pau Alabajos pel disc “L´Amor i la ferocitat”.
El capitol dels premiats va incloure també els dos guardons institucionals que el COM atorga a diferents personalitats del món de la música per la seua tasca en diferents camps. Així, en esta ocasió, el premi per la contribució a l´escena musical va ser per al festival Barnasants i el seu ideòleg, pere Camps; mentre que el premi a la trajectòria compromesa amb la llegua va ser per al grup Carraixet.
Trovam!
Esta edició dels Premis Ovidi passaran a la història a més com els primers que s´entreguen lluny de la ciutat de València, ja que en aquesta ocasió va ser la ciutat de Castelló la que va acollir l´acte d´entrega d´estos guardons. I és que, per tal de tractar de donar el màxim de visibilitat a la cita, els XI Premis Ovidi s´han entregat en el marca de la fira Trovam! un esdeveniment que enguany ha celebrat la seua edició més ambiciosa amb l´objectiu de fomentar, precisament, la promoció dels grups en valencià.
Així, durant tot el cap de setmana, més de quaranta concerts, xerrades, taules redones i trobades entre professionals del sector han protagonitzat tres dies dedicats a la música en general i al música en valencià en particular, en un esdeveniment, el de la Fira Valenciana de la Música, que amb el suport de diferents institucions busca convertir-se en un referent i en l´espenta definitiva per als nombrosos grups i músics valencians que a pesar de les dificultats s´esforcen per mantindre viva la llarga tradició musical valenciana.