Amb una Banda de Música Municipal amb més de cent anys d´història, i quatre societats musicals més, la ciutat d´Alacant viu la música en primera persona. I no només en els principals escenaris de la ciutat, sinó que també els barris senten la música ben a prop a través de les escoles de música i les distintes celebracions festives que van des de les Fogueres fins als Moros i Cristians. De fet, un dels objectius del regidor de Cultura, Daniel Simón, passa per obrir nous escenaris per tota la ciutat, un fita que ja ha aconseguit amb el recent cicle de concerts que va portar a la Banda Municipal a actuar en diferents barris de la ciutat.
-La música en general i la de les bandes en particular, és un dels principals elements culturals de la Comunitat Valenciana. Quina importància tenen les bandes de música en l’oferta cultural d’Alacant? Tenim les nostres bandes en molt alta estima per la seua gran rendibilitat social. Tradicionalment, la nostra Banda de Música Municipal, amb més de 100 anys d´història i l´única professional de la província, actua en tots els actes oficials de la ciutat que requereixen himnes i en algunes celebracions tradicionals, com L´Alborada. en honor a la patrona de la ciutat. A més, hem posat en marxa un concert tradicional amb motiu del 9 d´Octubre, ens hem compromès a integrar la Banda de Música en un nou programa per a tocar en els barris de la ciutat, i potenciarem concerts temàtics per tal de crear sinergies amb altres esdeveniments de la ciutat, com per exemple el concert especial que va ser part de l´Any Sempere o els concerts de Bandes Sonores que s´han oferit al voltant del Festival de Cinema.
-A la ciutat d’Alacant conviuen fins a quatre bandes de música, a més de la Banda Municipal d’Alacant. Quina importància tenen estes Societats Musicals en la vida social de la ciutat? Compleixen una labor educativa essencial per a la pervivència de la nostra pedrera d´intèrprets. Són ´bandes de barri´, amb molta honra, que funcionen com a escoles en zones humils de la ciutat, donant accés a l´educació musical a famílies que no podrien permetre´s el conservatori; en part, gràcies a l´ajuda municipal a través del programa d´Educands. Són part de l´ànima i identitat dels seus barris i tenen gran relació amb les festes de la ciutat, com els Moros i Cristians. A més, col·laboren i no competeixen entre elles. Són una pinya.
-Amb més de cent anys d’història, la Banda Municipal d’Alacant és una de les agrupacions musicals més rellevants de tota la Comunitat Valenciana. Què suposa aquesta institució centenària per a una ciutat com Alacant? Amb la mà en el cor, crec que és un luxe per a Alacant tenir aquesta banda professional de música, i aquesta importància no és reconeguda per tota la ciutat. La Banda compta amb un nucli de seguidors fidel, però m´he marcat el repte de potenciar-la i donar-la a conèixer entre nous públics. Una mica de Màrqueting, establir sinergia amb altres agents culturals, posar el focus en la seua rendibilitat social, que la ciutadania la senta com “la seua” banda… Alacant ha de redescobrir la seua banda.
-Alacant compta amb un bon nombre d´escenaris de reconegut prestigi com per exemple el Teatre Principal o l´Esplanada. Pensa que les bandes de música tenen un accés suficient a estos espais? Sí que ho crec. A més dels esmentats, la Banda compta des de fa pocs anys amb un espai propi per a assajar i actuar, la Casa de la Música dins del Centre Cultural Cigarreras, el qual s´ha convertit, a més, en el lloc de referència per a la música lírica i simfònica de la ciutat. A més, la Banda de Música Municipal és “de facto” la Banda Resident de l´Auditori de la Diputació d´Alacant (ADDA), on realitza més de 10 concerts a l´any gràcies a la col·laboració de la Diputació i omple sempre les més de 1.200 localitats de la impressionant Sala Simfònica. Però tots aquests espais, també el tradicional auditori de l´Esplanada (la Conxa) estan en el centre de la ciutat. Un dels nostres reptes és obrir nous escenaris en els barris de la ciutat.
-Junt a la música, les tradicions festives són un altre element principal dins de la vida dels valencians. Quin paper juguen les bandes de música en celebracions tan importants com ara la de les Fogueres? La música festera alacantina està ben reconeguda pels cercles d´experts en la qüestió. Tenim barris sencers bolcats en la seua tradició musical. Jo per exemple visc a Sant Blai i puc dir que les bandes no deixen de sonar durant tot l´any: té les seues pròpies festes de moros i cristians (i m´atrevisc a dir que són les millors després de les d´Alcoi) amb el seu mig any, celebracions de la seua colla dolçainera, fogueres… Les fogueres també tenen la seua pròpia tradició musical. Ja estem engegant una sèrie d´accions amb la Comissió Gestora per a recuperar aspectes tradicionals que s´havien perdut.
-Pensa que els nombrosos turistes que visiten la ciutat d´Alacant des de diferents parts del món valoren suficientment la feina de les bandes de música valencianes? No crec que una sola banda tinga poder de convocatòria per si sola per a atraure turisme. Caldria fer un esforç d´unió del sector. A nivell municipal, una ciutat en la qual podríem fixar-nos per a intentar extrapolar un model podria ser New Orleans, on la tradició de “Brass Bands” i la seua música tradicional són un element d´atracció turística. Una altra estratègia seria cavalcar sobre l´atractiu turístic de les nostres festes en què les bandes estan presents.
-Quin creu que ha de ser el paper de les autoritats locals en el foment de les bandes de música i les societats musicals? Quines són les diferents iniciatives que hi ha en marxa? En el cas d´Alacant, crec que les autoritats hem de dotar a la banda dels mitjans adequats per a realitzar la seua labor, inclòs el fet de resoldre els complicats problemes de configuració de plantilla, que s´estan superant gràcies a un esforç titànic dels seus músics. A més, cal donar a conèixer la banda a la part de la ciutat que ignora la seua importància i la seua qualitat. Engegarem una campanya de màrqueting, potenciarem els concerts escolars, crearem més sinergies amb altres actors culturals de la ciutat, augmentarem la formació de la banda; l´hem dotada d´un pressupost de compra d´instruments per primera vegada en molts anys, i li hem donat una certa autonomia pressupostària que havia perdut… de fet, hem presentat un Pla Específic per a la Banda de Música, elaborat amb els propis músics.
-Una de les iniciatives per a posar en valor les més de cinc-encetes societats musicals de la Comunitat Valenciana passa per aconseguir el reconeixement de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. Pensa que aquest seria un reconeixement just? Sí que ho pense. Manifestacions de la nostra cultura musical com el Misteri d´Elx ho han aconseguit. No sé per què la nostra tradició musical de bandes no n´hauria de ser digna.