El municipi de Bocairent, enclavat en plena Serra de Mariola, és un d’aquells municipis la tradició musical i bandística es remunta a segles enrere. I és que ja en el segle XVII, hi havia un grup de ministrils que actuava en les festes cíviques i religioses del municipi, i la parròquia comptava amb mestre de capella i un organista, una figura que també estava present al convent dels Franciscans i al de les Agustines Calçades.
Esta tradició musical tan arrelada a la societat de l’època va tenir continuïtat durant el segle XIX, quan al municipi convivien dues bandes de música: ‘La Vella’, l’existència de la qual ja està documentada en l’any 1843, i ‘La Nova’, que es va fundar l’any 1857. Les dues bandes s’encarregaven de posar les notes musicals a Bocairent i de portar-les també per tot el territori valencià amb grans èxits, ja que la Nova de Bocairent guanyà el Certamen d’Alcoi en 1890 i un any després el de la Fira de Juliol. La propera convivència de les dues formacions va acabar provocant que l’any 1924 es fusionaren per a donar pas a l’actual Unió Musical de Bocairent, una formació que ha tingut un gran recorregut per tot el territori valencià i que a més li ha valgut nombrosos guardons.
Esta extensa tradició musical fa que el municipi visca la música“de forma apassionada”, segons explica l’alcalde Josep Vicent Ferre, que remarca que eixa estima per la música de segles enrere perdura encara entre els veïns. De fet, hui Bocairent torna a comptar amb dues societats musicals, una fita remarcable en un municipi de menys de 5.000 habitants. I és que l’any 1995, uns quants músics de la localitat van posar en marxa amb molta il·lusió la Societat Musical la Vila de Bocairent, una entitat que ja participa activament en diferents iniciatives i que s’ha consolidat en la vida cultural i social.
Però a Bocairent hi ha també vida musical més enllà de les bandes. El grup de dolçainers i tabaleters ‘L’Aljub’, la Coral de Bocairent, o el grup de Danses ‘Cardaors’, són algunes de les associacions que dinamitzen la vida cultural de la vila, alhora que contribueixen també a vertebrar la convivència entre els veïns i veïnes. El propi alcalde remarca el “paper fonamental” que juguen en l’ensenyament musical dels més joves, una tasca que contribueix a mantenir viva la tradició musical de Bocairent
Sense cap dubte, la passió dels veïns per la música atén a diversos motius, però bona part de la culpa és de les agrupacions musicals, que a més de les seues actuacions pròpies i de les activitats organitzades per elles, participen de manera plena en l’activitat cultural de Bocairent: concerts, música a la fresca, o passacarrers, són alguns dels exemples. Una de les cites principals, no obstant, és la dels Moros i Cristians de Bocairent, una festa que ha anat creixent en els últims anys i que sempre ha estat lligada a la música. De fet, el prop Josep Vicent Ferre, explica que “el moment en què apareix ‘la Nova’ i es consolida ‘la Vella’, en el segle XIX, coincideix amb la creació de les comparses i l’establiment de l’estructura moderna dels Moros i Cristians en el nostre poble. Des de llavors no es pot entendre el fet fester sense la música”.
Amb tot, si alguna cosa queda clara és que l’extensa tradició musical de Bocairent és un fet cultural que cal mantenir, tot i que, segons l’alcalde, per tal que les bandes de música es reconeguen com a un bé cultural propi digne de protecció, caldrà “dur endavant iniciatives de difusió, d’organització d’esdeveniments singulars, etc., que actuen com a reclam per al turisme tant nacional com internacional”. De moment, l’Ajuntament de Bocairent ja ha fet passos en aquesta direcció, i a més de la seua ajuda i col·laboració amb les dues bandes de música del municipi, ha acollit, entre altres iniciatives, l’Aplec de Dolçainers i Tabaleters del País Valencià, els Aplecs de Danses de la Vall d’Albaida i de la Mariola, o la Trobada de Bandes de Música de la Vall d’Albaida, unes cites que contribueixen a fer visible el ric patrimoni musical dels pobles valencians.
Músics de Bocairent per a la història
L’extensa cultura musical que segueix viva en este municipi de la Vall d’Albaida està vinculada directament a la passió que sempre han mostrat els seus veïns per este art. Una passió que ha acabat per donar a la llum alguns compositors i músics que han assolit un merescut reconeixement. Un dels més aclamats és Manuel Jornet Serrano, autor de la marxa mora ‘Bocairente en fiestas’, composada en 1950 i una de les més estimades pels veïns del municipi, i que va ser director de la “Unió Musical” en la dècada dels 50. Manuel Jornet, que ens va deixar en 2013, ha sigut una figura molt important per a la cultura de Bocairent i per a la difusió de la música local.