Si hi ha un poble on la cultura es viu en primera persona, eixe no és altre que l’Alcúdia. Una localitat que, amb poc més d’onze mil habitants, i enclavada en plena comarca de la Ribera Alta, ha fet no només de la música, sinó també de disciplines com el teatre o la pintura, tota una sèrie de propostes culturals que omplin l’agenda del municipi amb representacions, mostres o actuacions de primer nivell.
A este gust per la cultura que mostren els veïns de l’Alcúdia, no només ha contribuït la tasca d’artistes destacats dels últims anys com Manolo Boix, sinó que en alguns casos, la tradició artística de l’Alcúdia es remunta a la primera meitat del segle XIX, quan la primera associació cultural de la localitat va fer sonar els seus instruments pels carrers de la localitat, on encara hui, més de 170 anys després, la música de la banda continua sonant. I és que La Filharmònica Alcudiana, una de les quatre bandes de música més antigues de tota la Comunitat Valenciana, va nàixer precisament a l’Alcúdia l’any 1844 i des de llavors ha sigut una de les entitats més potents del municipi, i ha contribuït no solament a fer de la música un dels trets culturals més destacats de la localitat, sinó que ha jugat també un important paper de cohesió social en ser, a més, la primera associació de qualsevol tipus que es va formar al municipi.
Però la Filharmònica Alcudiana, que complirà 175 anys en poc temps, no ha sigut la única entitat que ha jugat un paper destacat en la formació musical dels joves de l’Alcúdia. Un altre espai que està d’aniversari i que ha suposat també una revolució en l’activitat musical de la localitat és la Casa de la Música, que en 2016 complirà els seus 25 anys d’història. De fet, este antic escorxador construït en 1929, va ser reconvertit l’any 1991 en un centre destinat a protegir i promocionar el patrimoni musical de tota la localitat, i que, al llarg de les dues últimes dècades, s’ha convertit en tot un referent cultural i social.
I és que la Casa de la Música acull, a dia de hui, la major part de l’activitat musical de la ciutat i, entre d’altres iniciatives, és la seu de l’Escola Professional de Música, un centre de qualitat que, des de la seua posada en marxa, ha format a gran quantitat de músics ja siguen de banda, d’orquestra o intèrprets de piano. Una tasca de formació que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament i que suposa una garantia de futur per al patrimoni musical de l’Alcúdia, que té garantit, d’aquesta forma, un bon planter d’intèrprets tant amateurs com professionals. A més, la proposta docent del centre ha anat creixent i des de fa poc, l’escola imparteix també classes homologades de dolçaina, una iniciativa que ha estat rebuda amb gran èxit i que permet, a més, fomentar l’afició per este instrument tan tradicional.
Però més enllà d’aquesta Escola Professional, la Casa de la Música és també el lloc on assagen les formacions musicals que hi ha en actiu a l’Alcúdia. Així, a més dels assajos de la Filharmònica, l’entitat més important del municipi i que en 2016 va tindre l’honor de tornar a participar al Certamen Provincial de Bandes, el centre és també la seu de la Banda Juvenil, una formació intermèdia que permet als alumnes de l’escola realitzar les seues primeres actuacions abans de seguir la seua carrera musical. Una altra de les formacions que han trobat en aquesta Casa de la Música el seu local d’assaig és l’Agrupació Musical Veterans de la Ribera del Xúquer, una formació peculiar que agrupa a músics de tota la comarca, la major d’ells jubilats, que veuen en aquesta formació una oportunitat de seguir en contacte amb la música. A més d’aquestes bandes, la Casa de al Música dóna també cabuda a d’altres tipus de formacions locals, com el grup de percussió PK-Art o la coral Nova Creació, unes propostes que consoliden a l’Alcúdia com una vertadera capital musical i cultural.
Tots aquests exemples serveixen per a demostrar que la música és un element principal dins de l’entramat cultural de l’Alcúdia, una localitat que, més enllà de les seues bandes, ha donat a llum a músics de reconegut prestigi en diferents camps com Òscar Briz o Dani Miquel; formacions totes, que reben el suport dels seus veïns i que contribueixen a fer de l’Alcúdia, un poble consumidor de cultura i que, segons el regidor Toni Benavent, és un “referent cultural en tots els sentits”.